Jeftino reklamiranje na ProjectWonderful

O ProjectWonderful sam pisao ranije sa idejom iskorištavanja pozicija koje nude besplatno reklamiranje. Mana tog sistema je što je licitiranje sa 0$ moguće na period ne duži od dva dana, kako bi se besplatno reklamiranje što ravnomernije distribuiralo korisnicima. U međuvremenu sam ekperimentisao sa različitim opcijama automatske licitacije (kampanje) ali nikada nisam bio posebno zadovoljan rezultatima. Tek nedavno sam naleteo na jedan divan post na blogu aquariann.com i njena ideja me prosto oduševila.

Naime, kako bi izbegli nemogućnost korišćenja automatizovanog licitiranja, njen predlog je da se licitira sa iznosom od $0.01 dnevno po poziciji. Logika je da se uhvate manje populani sajtovi i da se tako dođe do šire publike uz minimalna ulaganja. Naravno, odlučio sam da probam i ovo su moji rezultati za prvu probu 🙂

Kao prvo, moram napomenuti da odranije imam ceo spektar fenomenalnih banera koje mi je izradila prijateljica Ceca koja vodi blog Dnevnik jedne perle. Ovo je samo par primera banera koje sam koristio:

Leaderboard-Ads_728x90

Leaderboard-Ads_728x90-II

Baneri su urađeni sa različitim kombinacijama boja i podlogama i privlačni su za oko. Također, pokrivaju ceo spektar veličina koje Project Wonderful podržava. Podsećanja radi, to su button (117×30), square (125×125), half banner (234×60), banner (468×60), rectangle (300×250), leaderboard (728×90) i skyscrapper (160×600). Oznake u zagradama predstavljaju veličinu u pixelima (tačkama), ali to verovatno već znate 🙂

Uvrstio sam sve banere u moju kampanju i podesio da moja ponuda bude maksimalno $0.01 po jednoj poziciji po danu (CPD – Cost per day), da se dnevno troši maksimalno $1.00 i da je ukupna potrošnja za celu kampanju $5.00. Nisam uvodio nikakva dodatna ograničenja, a teme sajtova na kojima licitiram sam odabrao sledeće: Comics • Crafts and Hobbies • Family • Gamers • Higher Pursuits • Publishing and Books • Social Networking • Sports • Teens.

Kampanja je trajala 7 dana i za tih 7 dana sam dobio ukupno 126 klikova (116 jedinstvenih) za ukupan iznos $4.86, što čini $0.04 po jedinstvenom kliku.

Izveštaj po regionima

Kada sam pogledao izveštaj po regionima, primetio sam da nisam isključio Elsewhere, koji mi je odneo pola klikova, a moj primarni cilj je bio SAD i Kanada. To ću ubuduće isključiti jer mislim da nema preterano smisla reklamirati se na tržištu izvan SAD, Kanada, EU, kada je u pitanju Etsy. Također, cena klika u SAD je gotovo duplo skuplja od ostatka, pa pretpostavljam da će mi ubuduće to uticati i na prosečnu cenu klika.

Pažnju mi je privukla i činjenica da je square (125×125) tip reklama najprivlačniji korisnicima jer ima najveći CTR (Click through rate – Stopa klitanja na reklamu u odnosu na broj prikaza). Za skyscraper (160×600) mi je to bilo logično, jer su tako veliki baneri baš upadljivi, ali 125×125 mi je uvek delovalo nekako neupadljivo. Mada, činjenica je da je i dizajn banera odigrao veliku ulogu i učinio ih uočljivim.

Izveštaj po tipovima reklama

Za kraj, mislim da je interesantno baciti pogled i na izveštaj po kategorijama reklamnih pozicija.

Izveštaj po kategorijama

Moj plan za ubuduće je da izbacim Elsewhere iz regiona na kojima će se prikazivati baneri (već sam to i učinio 🙂 ), a zatim ću se pozabaviti sa različitim postavkama za nuđenje na jednu reklamnu poziciju. Ispostavilo se da je moj raniji pristup sa relativnim nuđenjem u odnosu na najbolju ponudu bio katastrofalan, ali ova varijanta sa limitiranjem ponude po mestu je sasvim prihvatljiva i daje relativno povoljnu cenu klika za SAD u odnosu na druge sisteme koje sam probao. Naravno uvek sam probavao bez nekog preteranog podešavanja, pa možda moja iskustva nisu baš relevantna. Naravno, ne planiram prelaziti neku granicu od $0.1 po reklamnom mestu. Ukoliko otkrijem nešto pametno, očekujte sledeći izveštaj 🙂

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *