Novi Etsy dizajn i kako mu se prilagoditi

Novi dizajn EtsyU proteklih godinu dana Etsy se prilično menja i prilagođava novim trendovima koje su postavili Pinterest i Instagram, kao trenutno najbrže rastuće društvene mreže. Korisnici koji su duže vreme na Etsy pamte njegov, sada već pomalo zastareli izgled, koji se bazirao na treasury-ima (kolekcijama proizvoda) koje su pravili sami korisnici, a Etsy administratori su među njima birali najlepše, koji su prikazivani na naslovnoj strani. Vremenom su se pojedini prodavci izveštili u izradi kolekcija i rezultat toga je bio smanjena mogućnost prodavcima da njihovi proizvodi dospeju na prvu stranu. Sada je proces mnogo više demokratizovan, veći je protok proizvoda kroz prvu stranu i samim tim više prodavnica biva izložena pogledima kupaca.

Kao što možete videti na prvoj slici, novom korisniku, koji je prvi put stigao na Etsy, prikazuje se stranica sa predlozima nekih proizvoda, po različitim kriterijumima. Kao prvo, tu su proizvodi koji su nedavno dobili srce, odnosno koje je neki korisnik nedavno obeležio kao omiljene. Dodatni kriterijum je da su ti proizvodi osvojili veliki broj srdaca.  Također, tu su i kolekcije omiljenih predmeta nekih korisnika. Po pravilu, to su korisnici koji imaju puno pratilaca, pa se pretpostavlja da imaju dobar ukus. Svakako, to su ljudi čiju bi pažnju vredelo zadobiti, jer ono što oni ubace u svoje omiljene proizvode, automatski biva vidljivo hiljadama koisnika.

Novi dizajn EtsyKorisnicima koji su već članovi naslovna strana je prilagođena njihovom ukusu. Prva stavka su artikli koje je korisnik nedavno ubacio u omiljene, što je odlično za podsećanje korisnika na artikle koji su mu se dopali. Tu je i link na stranu sa omiljenim proizvodima korisnika. Ispod toga se nalaze novi proizvodi u prodavnicama koje ste označili kao omiljene. Prednost ovog prikaza je da on konstatno podseća korisnike na vašu prodavnicu i obaveštava ih o novitetima. Ispod toga se nalazi pregled artikala (i prodavnica) koje su zapratili, ili stavili u omiljene korisnici koje vi pratite, kao i prodavnica koje prodaju artikle slične onima koje ste označili da vam se sviđaju.

Nova organizacija naslovne strane omogućuje da se preciznije ciljaju potencijalni kupci za vaše proizvode, tako što će vaši proizvodi biti intenzivnije prikazivani onima koje takvi artikli interesuju. Samim tim, veća je šansa da vas neki budući kupac zaprati ili neki od vaših proizvoda uvrsti u omiljene. Kada jednom to učini, vaša radnja će mu konstantno biti pred očima.

Ovim promenama trebalo bi prilagoditi i našu strategiju. Naime, do sada je jedan od primarnih ciljeva bio da što više korisnika uvrsti naš proizvod u kolekciju, čime se povećavala šansa za isticanjem na prvoj strani. Mišljenja sam da će umanjenim značajem korisničkih kolekcija pasti i interesovanje za njih. Sada nam je cilj da naš proizvod osvoji što je moguće više srdaca, što povećava potrebu za kvalitetnom, oštrom i lepom fotografijom naših proizvoda. Međutim, ono što nosi veću težinu je naša komunikacija i interakcija sa ostalim članovima Etsy. Na početku sam pomenuo da Etsy ovim redizajnom sve više poprima filozofiju Pinteresta, što znači da bi i naše ponašanje trebalo prilagoditi navedenoj društvenoj mreži. Ranije sam pisao o tome kako je poželjno koristiti Pinterest, pa vam predlažem da pogledate taj članak (ukoliko već niste).

Kako se vama dopada novi Etsy dizajn?

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *