7 razloga da poklonite ručno rađeni proizvod


Polako se zahuktava i Novogodišnja groznica darivanja počinje. Kako je ostalo još malo vremena, pre nego što počne ludilo, predlažemo da razmislite o poklonima koje dajete voljenim osobama. Ukoliko u sveopštoj zbrci, par dana pred slavlje otrčite u neki šoping mol ili mega market, nasumično pobacate proizvode sa polica u kolica i otrčite na kasu, razmislite koliko vam je zaista stalo do vama dragih osoba.

Predlažemo vam da im poklonite neki unikatan i vredan rad. Nešto što ima dušu.

U sezoni praznika mnoštvo je sajmova na kojima kreativci izlažu i prodaju svoje rukotvorine, a možete ih pogledati i putem Interneta na prodajnim sajtovima kao što su Dirura ili Artijana. Štaviše i na Kupindu odnedavno ima kategorija sa rukotvorinama.

Ovo je naših 7 razloga zašto bi trebalo za ove praznike pokloniti dragim osobama neki proizvod izrađen rukom, sa puno ljubavi i pažnje:

1 – Rukotvorine su jedinstvene
Iako se desi da kreativac napravi više sličnih predmeta, nikada dve rukotvorine nisu identične. Kao posledica uloženog napora i ljubavi svaki proizvod ima svoju dušu. Svi smo mi rođeni jedinstveni, zašto bi kupovali proizvode sa trake?

2 – Rukotvorine su kvalitetne
Masovno proizvedeni artikli su uglavnom izuzetno lošeg kvaliteta. To je stoga što su proizvedeni isključivo (i samo radi) profita. Zato se koriste slabiji materijali, kako bi trajali što kraće i čim pre tražili zamenu. Kreativci, sa druge strane, u svoje radove ulažu ljubav i pažnju. Kako bi bili prepoznati, trude se oko svakog detalja i pažljivo biraju materijale. Nikada nijedan proizvod sa pokretne trake neće imati ni delić pažnje koju svaki posvećeni kreativac pokloni svakom svom radu.

3 – Dobro je za planetu Zemlju 🙂
Mnogi kreativci koriste reciklirane materijale, ili dorađuju i vrše prenamenu postojećih predmeta, tako da su rukotvorine često značajno ekološkije od većine proizvoda iz masovne proizvodnje. Zar ne mislite da je već dosta smeća oko nas?

4 – Kupovina od lokalnih kreativaca jača zajednicu
Kada svoj novac date nekome iz vašeg okruženja ko je uložio napor da stvori nešto jedinstveno, indirektno podstičete i razvoj svoje lokalne zajednice. Tako sav novac ostaje u zajednici umesto da ga korporacije isisaju i deponuju u neki poreski raj. Posmatrajte svoju zajednicu kao jedno seoce u kome žive obućar, šnajder i pekar. Oni žive od sopstvenog rada i uzajamne trgovine. Kada bi pekar jednoga dana odlučio cipele i odelo nabavljati u susednom selu, samo zato što je tamo jeftinije (ne mareći za kvalitet), razmislite koliko dugo bi on mogao svoje proizvode prodavati obućaru i šnajderu iz svog sela?

5 – Podržavate kreativne pojedince
Pored toga što su velike kompanije bezlične, često neetički koriste radnu snagu, sirovine i vođene su isključivo profitom. Kao rezultat, radnici koji su napravili neki proizvod imaju najmanju korist od toga. Kupovinom rukotvorina direktno od kreativaca, podržavate njihov rad i omogućujete im da stvaraju lepši svet. Njihova ljubav isijava iz njihovih proizvoda.

6 – Pokazujete da vam je stalo
Kada poklanjate rukotvorinu pokazujete da vam je zaista stalo do te osobe, jer ste odvojili vreme da pažljivo odaberete neki proizvod sa dušom. To je kao razlika između rukom pisane čestike i slanja SMS poruke. Štaviše, zašto i čestitka ne bi bila ručno rađena? Recimo kao ove prelepe čestitke koje pravi Ivona Popović

7 – Rukotvorine su više od proizvoda!
One imaju dušu!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *