Kako otvoriti prodavnicu na Etsy?

Obzirom da me je nemali broj vas kontaktirao sa pitanjima oko samog otvaranja radnje na Etsy odlučio sam se napisati kratak vodič, mada mislim da će se ovo pretvoriti u seriju tekstova na tu temu.

Naime, u početku deluje prilično konfuzno, pa ću pokušati sistematizovati neke osnovne informacije i pokazati postupak samog otvaranja radnje.

Da biste pokrenuli radnju na Etsy, potrebno je da posedujete barem kreditnu karticu, a po mogućnosti i PayPal nalog. Kreditna kartica Vam služi za plaćanje naknada Etsy-u , a PayPal nalog služi za naplatu prodatih artikala i plaćanje Etsy naknada. PayPal nalog nije obavezan, obzirom da postoje i alternativni načini naplate, kao što je 2checkout.com. Međutim, samo je PayPal u potpunosti integrisan sa Etsy platformom i omogućuje lagodnu kupovinu kupcu, te samim tim posedovanje PayPal naloga rezultuje većim brojem prodaja. Ostale alternative zahtevaju dosta prepiske sa kupcima (slanje zahteva za uplatu – fakture, objašnjavanje postupka i slično), pa stoga kupci često ni ne započnu samu kupovinu, a neretko i odustanu u pola postupka.

Na PayPal nalogu (ili pridruženoj kartici), ili na kartici kojom želite plaćati naknade potrebno je imati par dolara (EUR) kako bi se mogla izvršiti verifikacija.

Bolja opcija za naplatu je Direct Checkout, koji omogućuje više načina naplate, ali trenutno nije dostupan u Srbiji, pa ćemo ga za sada ostaviti po strani. Nadam se da će uskoro biti, jer omogućuje više opcija, među kojima je i Etsy poklon kartica, pa samim tim uvećava šanse za prodaju.

Koliko košta radnja na Etsy?

Samo otvaranje prodavnice je besplatno.

Naplaćuje se postavljanje proizvoda i to 0.24 USD (0.20 + PDV 20%) po jednom proizvodu i trajanje oglasa je 4 meseca. Nakon isteka 4 meseca, proizvod prelazi u neaktivne te je potrebno ponovno ga izlistati uz ponovno plaćanje naknade za postavljanje.

Prilikom prodaje proizvoda Etsy naplaćuje 6% (5% + PDV 20%) od vrednosti prodatih proizvoda (naplaćena poštarina ne ulazi u osnovicu za obračun naknade).

O načinima obračuna i naplate poštarine na Etsy, samo pisao ranije.

Da bi vam pomogao u samom startu Etsy nudi opciju da novi prodavci dobiju besplatnih 40 postavljanja, što je vrednost 9,60 USD. Potrebno je samo da vam neko preporuči Etsy kao prodajnu platformu, te ako vam niko drugi to nije preporučio, možete iskoristiti moj link za preporuku. Dakle, da biste otpočeli sa kreiranjem radnje kliknite na link:

https://etsy.me/3oPCKWN

Postupak otvaranja Etsy radnje

Ukoliko ste kliknuli na gorepomenuti link dočekaće vas pozdravni ekran koji vas poziva da otvorite svoju radnju:

pozdravni ekran za otvaranje nove Etsy radnje

a ukoliko ste na Etsy otišli prostim kucanjem www.etsy.com u adresnu liniju, videćete sledeći ekran:

Etsy naslovna strana

U prvom slučaju kliknite na “Open My Etsy Shop”, a u drugom na “Sell on Etsy”, kako biste krenuli u postupak otvaranja. Na prvom sledećem ekranu potrebno je da unesete svoje osnovne podatke.
kreiranje novog naloga na etsy
To su redom: ime, prezime pol (koji možete ostaviti nedefinisanim), zatim email (koji vam služi za prijavljivanje i komunikaciju sa Etsy, te nije nužno da email bude identičan email-u koji koristite za PayPal nalog), zatim je potrebno uneti lozinku i potvrdu iste.

Kao poslednje se unosi korisničko ime. Etsy će vam ponuditi neke sugestije za korisničko ime, ali ih niste u obavezi prihvatiti. Ukoliko je korisničko ime zauzeto Etsy će vas upozoriti i neće dozvoliti da idete dalje dok ne nađete jedinstveno korisničko ime.

Nakon što kliknete na dugme “Register” Etsy će kreirati nalog za vas i poslati email sa zahtevom za potvrdu. Potrebno je da odete u svoje emal sanduče i nađete Etsy-jevu poruku u kojoj postoji dugme “Confirm acoount”. Klikom na to dugme potvrđujete da je email adresa koju ste uneli vaša.

potvrda email adreseDa biste nastavili sa otvaranjem radnje kliknite na ikonicu “Your shop” (Vaša radnja), koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

To nas vodi na stranicu “Shop preferences” gde je potrebno uneti osnovne podatke o samoj radnji, kao što su:

Jezik radnje (Shop language): moje predlog je da ostavite engleski, obzirom da se radi o osnovnom jeziku radnje na kojem unosite opise i nazive proizvoda, a većinom su kupci sa engleskog govornog područja, pa je i logično da se najviše njima obraćamo. Kasnije je moguće dodati i druge jezike i ručno unositi prevode, mada Etsy omogućuje kupcima sa drugih govornih područja automatsko prevođenje, koje nije idealno, ali je često dovoljno da se snađu (naročito ako su vam fotografije jasne).

Država sedišta radnje (Shop country): Srbija (ili neka druga ukoliko se ne nalazite u Srbiji 🙂 )

Shop currency (Osnovna valuta radnje): Ja sam ostavio ponuđeni USD (mada, kada sam svojevremeno otvarao nije ni bilo ponuđeno drugo), ali možete i staviti EUR ukoliko vam je lakše za računanje. To je valuta u kojoj iskazujete cene prilikom postavljanja proizvoda. Kupcima koji barataju drugim valutama Etsy automatski preračunava i prikazuje cenu u njihovoj valuti.

I na kraju je potrebno izabrati jednu opciju koja najbolje opisuje vašu radnju. Ovo je samo za statističke potrebe Etsy i ne utiče ni na koji način na opcije u radnji. Redom je ponuđeno sledeće:

 • prodaja je moj jedini posao
 • povremeno prodajem, ali se nadam da će mi postati osnovni posao
 • prodajem povremeno i želim da tako ostane
 • ostalo

Izaberite željenu opciju i zatim kliknite na dugme “Save and continue” (Sačuvaj i nastavi), koje se nalazi u donjem desnom uglu ekrana.

Dolazimo do jedne od bitnijih stvari vezano za kreiranje radnje, a to je izbor imena radnje.

izbor imena radnje na etsy

Zašto je to važno?

Prvenstveno zato što vaša radnja dobija web adresu po formatu http://MilanovaRadnja.etsy.com, pa je stoga dobro da bude asocijativno, lako pamtljivo i po mogućnosti da je slobodno na drugim društvenim mrežama.

Razmišljajte o Etsy kao globalnoj platformi, gde ste dostupni širokoj populaciji, pa bi bilo dobro da bude lako pamtljivo kupcima. Kao ilustraciju navest ću da je originalno ime SONY korporacije bilo “Tokyo Tsushin Kogyo Kabushiki Gaisha”, ali nije bilo praktično za nastup na Američkom tržištu, gde su čak i skraćeno ime “Totsuko” izgovarali sa teškoćom. Stoga je uprava odlučila “globalizovati” ime i nakon dužeg razmišljanja odabrali su SONY. Iz tih razloga predlažem da izbegavate imena poput “ČačkaličinaPozamanterija” ili “ČevapčićevBrlog”.

Također, morate jako voditi računa o kopirajtu, kako ne biste bili prinuđeni ime menjati i kretati iz početka. Predlažem da izabrano ime proverite na Google, da slučajno ne postoji neka firma koja ga već koristi i koja bi vas mogla potkačiti kasnije.

Provera dostupnosti i na društvenim mrežama je poželjna kako biste imali jedinstveni nastup. Kupcima je mnogo lakše ukoliko je na svim platformama vaše ime identično nego da je na svakoj platformi različito, a čini vašu firmu lako prepoznatljivom.

Također, ukoliko se naziv radnje sastoji od više reći trebalo bi svaku reč početi velikim slovom. Prosto, čitljivije je “MilanovaRadnja” nego “milanovaradnja”.

Ranije sam pisao o izboru imena Etsy radnje, a neke sugestije za biranje imena radnje možete naći i na Etsy blogu.

Kada ste konačno odlučili za ime radnje kliknite na “Save and continue” dugme. Moram napomenuti da se ime radnje može promeniti jedanput, tako da ukoliko ste promašili postoji još jedna mogućnost da ime naknadno promenite.

Postavljanje proizvoda u radnju

Sledeći korak je postavljanje proizvoda u radnju. Obzirom da je ovaj tekst već prilično dugačak postavljanje pojedinačnog proizvoda ću obraditi posebnim tekstom, a možete pročitati i kako pisati dobre opise za proizvod.

postavljanje proizvoda u Etsy radnju

Etsy predlaže da postavite najmanje 10 proizvoda, ali to nije obavezno. Dobro je imati nekoliko proizvoda u samom startu kako biste bili vidljiviji, ali sam ja mišljenja da ne treba sve proizvode postaviti odjednom. Naime Etsy algortitam za pretragu još uvek funkcioniše i po vremenu postavljanja, što znači da je vaš proizvod najvidljiviji u prvih par sati od postavljanja (zavisi od kategorije proizvoda i konkurencije), pa je stoga bolje svaki dan postavljati po 1-2 proizvoda nego odjednom 10-15 (osim ako imate par stotina proizvoda, pa možete dnevno postavljati po desetak).

Ja sam ovde dodao jedan proizvod, kako bih mogao nastaviti dalje.

dodavanje proizvoda u etsy radnju

Sledeći korak je unos načina naplate kojie nudite kupcima.

načini naplate na Etsy

Prvo obaveštenje se odnosi na ranije pomenuti Direct Cehckout, koji još nije dostupan za Srbiju, ali se nadamo da će uskoro biti. Naravno, za to se treba potruditi i okupiti što više prodavaca iz Srbije, kako bismo dokazali da smo vredni ulaganja u nas 🙂

Sledeći način je PayPal za koji je dovoljno da unesete vašu PayPal e-mail adresu.

Payment By Mail se odnosi na plaćanje poštom, a u koje spadaju dve vrste plaćanja:

 • kupac vam šalje ček sa iznosom, ali jako dugo traje dok ček stigne, pa posle i sama realizacija čeka zna biti dugačka, a i prilično skupa, tako da ova opcija otpada
 • Money Order. Najpribližnije ovome bi bila Međunarodna Poštanska Uputnica, ali ne raspolažem podacima da je tako nešto moguće na relaciji USA – Srbija.

I treća opcija je Other (ostalo) gde se svrstavaju sve ostale opcije naplate, kao što su 2checkout.com, Bitcoin, razmena robe i slično. Ukoliko izaberete ovu opciju, potrebno je u opisima proizvoda i politkama radnje navesti koje su dodatne opcije plaćanja dostupne.

Predlažem da za početak odaberete samo PayPal i nastavite dalje.

Poslednji korak je podešavanje načina na koji ćete plaćati Etsy naknade. Postoji mogućnost da unesete kreditnu karticu ili da izaberete PayPal. Ja sam izabrao PayPal, pa me je Etsy prebacio na PayPal, gde sam morao da se prijavim, kako bi Etsy izvršio test povlačenje u iznosu $1. Stoga je bitno da na PayPal računu (ili pridruženoj kartici) imate par dolara uplaćeno.

način plaćanja na Etsy

Nakon toga kliknuo sam na “Open your shop” (Otvori radnju) i uz par pozdravnih poruka, radnja je otvorena za javnost.

Share

288 comments

 1. Stvarno si carina sto si napravio sajt sa svim ovim informacijama na jednom mestu 🙂 Najmanje sto mogu uciniti je da kad budem otvarala radnju na Etsy, to uradim preko tvog linka 😉 Ono sta me zanima je: kad dobijem tih 40 besplatnih postavljanja da li moram istog momenta sve da postavim, odmah po otvaranju radnje, ili ih mogu rasporediti, onako recimo svaki dan po jednu stvar? I da li ta postavka isto traje 4 meseca? Pozz 🙂

  1. Hvala 🙂
   40 besplatnih listinga nije oročeno, tako da se mogu iskoristiti bilo kada. Svaki listing traje redovno 4 meseca.
   Svako dobro,
   Milan

  2. Pozdrav!
   Bavim se umjetnickom fotografijom i zelim da pokusam da ih prodajem.
   Samo sam u nedoumici da li je bolje da ih fizicki saljem ili da stavim fajl na preuzimanje? Cini mi se da i cijena proizvoda zavisi od toga i da su fotografije koje se preuzimaju digitalno,jeftinije.
   Drugo,ako sam dobro shvatila te fotografije ne moraju da budu u jednom primjerku. Da li je tako?
   Hvala!

   1. Digitalne fotografije su bolja varijanta jer nema slanja i možeš ih nebrojeno puta prodati, ali uvek postoji problem slaganja sa kolor profilima lokalnih štamparija i slično. Što se štampe tiče, ne mora da bude jedan primerak, možeš prodati više puta, ali lično bih pre prodavao uz pomoć Printful-a ili nekog print on demand servisa. Razlog je što imaš veći asortiman proizvoda na koji se fotografija može aplicirati. Ali i ako samo izabereš canvas, recimo, onda je prednost što se šalje iz USA i brže će im stići, pa izbegavaš probleme oko slanja, kašnjenja, gužvanja i slično 🙂
    Na koncu, možeš ponuditi obe opcije, pa šta ti se pokaže boljim to gurati.

    1. Mnogo Vam hvala,ovo me bas zainteresovalo,u fazi sam istrazivanja.
     Samo mi nije jasno da li isti proizvodi mogu da se prodaju na razlicitim platformama? Recimo i na Red bubble i Tee public?

     1. Za druge platforme koje ste naveli nemam saznanja. Znam da neke platforme traže ekskluzivu, a neke samo nude značajno povoljnije uslove za ekskluzivu.
      Sa Etsy to nije slučaj. Nema ograničenja u tom pogledu.

 2. Hey, kako si regulisao placanje preko paypala? Koliko mi je poznato primanje novca preko paypala jos nije moguce u srbiji i crnoj gori, barem ne regularno? Ja sam otvorila radnju na etsy iz cg sam i imam problem sa paypalom… da l bi mi mogao pomoci?

  1. Od pre dve godine moguće je primati uplate na PayPal iz Srbije. Ne znam kako stoje planovi sa Crnom Gorom, ali možda bi ti mogao pomoći neko iz Srbije.

 3. Pokusao sam da otvorim radnju na Etsy, ali na ‘How you’ll get paid’ nigde nema ponudjeno Paypal. Imam samo opciju da izaberem drzavu u kojoj se moja banka nalazi, naravno Srbije nema na listi. Da li se nesto u medjuvremenu promenilo i kako da dodam Paypal?

  Poz

  1. Koliko je meni poznato – ništa se nije menjalo u pogledu Srbije. Etsy Paymenst je sistem koji je uveden u zamenu za Direct Checkout i forsiraju ga za države gde je on dostupan (na žalost, u Srbiji nije). Za nas je dostupan PayPal ili Other. Proverite da slučajno niste naveli neku drugu zemlju prilikom kreiranja samog naloga.

  2. Nikola jesi li uspeo prevazici ovaj problem, vidim da je post iz 2017 ali nadam se da ces naleteti na moje pitanje. Pokusavam da otvorim Etsy prodavnicu ali nudi mi drzave Srbija nije ponudjena. (Iman PayPal na srpsku karticu)

   1. Ja sam otvorila paypal zbog etsy shopa. Srbije nema na spisku, a nema ni paypal-a kao opcija plaćanja. Samo opcija “Where is your bank located?” Srbije nigde. Kako rešiti ovaj problem? Otvorila sam račun u banci koja sarađuje sa paypal-om samo zbog ovog članka.

    1. Obično je greška u nekom od prvih koraka kada se bira lokacija radnje. To kasnije povuče da nema ponuđenog PayPal-a kao opcije, nego nudi samo uplatu na devizni račun jer je obično izabrana neka država koja ima Etsy Checkout.

 4. Hvala na smernicama, kazite mi molim kada saljemo paket iz Srbije, da li kupac u inostranstvu placa dodatno carinu kada mu stigne paket?

  1. Iznos carine zavisi od vrednosti pošiljke i od propisa odredišne države. Recimo, u USA se ne carini roba do iznosa 800 USD, u Australiji do iznosa 1000 AUD, dok Nemačka vrlo često ocarini i male iznose (nemam pouzdanu informaciju, ali znam da su prijateljici carinili i vrednost od 30 EUR, ali postoji mogućnost da su procenili da je iznos veći).

   1. Poštovanje, želim da zatvorim prodavnicu na Etsiju. Nisam se baš bavila Etsijem pa tako i nisam uspela ništa da prodam. Molim Vas, objasnite mi kako da zatvorim prodavnicu. Hvala

    1. Kada ste ulogovani idete na Shop manager -> Settings -> Options. Izaberete tab “Close Shop”. Ako nemate neplaćenih porovizija ili otvorenih slučajeva, onda će Vam biti dozvoljeno da zatvorite Shop. U suprotnom je prvo neophodno rešiti slučajeve i regulisati proviziju.

 5. Postovani,raspitivajuci se u jednoj grupi dosla sam do odgovora,da za otvaranje radnje na etsycom moram imati devizni racun i visa karticu koja ce biti povezana sa pejpal racunom. Otvorila sam devizni i visa je gotova,u banci su mi rekli da ce mi od svake uplate uzeti 300din provizije i kada sam to u istoj grupi rekla,pitali su me “A zasto si otvarala devizni kad moze i obicni racun!? Meni tek sad nije nista jasno. 🙁

  1. Poštovana, bilo koji račun za koji je vazana VISA kartica možete koristiti za otvaranje PayPal naloga. Ukoliko je račun dinarski uplata sa PayPal-a će Vam biti konvertovana u dinare. Ako je u EUR, onda će biti isplaćeno u EUR. Banke ne bi trebalo da Vam uzimaju proviziju jer uplata ne prolazi kao devizna uplata, već kao odobrenje na karticu. Ukoliko Vam banka naplaćuje proviziju, predlog je da menjate banku 🙂

 6. Hvala na odličnim postovima i objašnjenjima…a čačkaličinaPozamanterija me nasmijala do suza…ako može jedno pitanje: kada se šalje nakit, recimo ogrlica, koja je opcija slanja u pošti – da li može u kovertu (kao pismo, naravno ona koverta sa mjehurićima) ili mora biti paket…jer za pakete je ogromna provizija kod nas u BiH. Hvala.

  1. Nisam baš siguran koje su mogućnosti u BiH, ali ogrlica može ići u preporučenom pismu. Nikako u običnom jer nemate dokaza da je poslato.

 7. Pre svega hvala na svim ovim informacijama i ako postoji nacin da se zahvalim rado bih to ucinio a da ne bude samo hvala.

  Ako biste mi razjasnili par nedoumica…

  Ako bih nakit hteo da prodajem kao veleprodaja da li moram imati prijavljenu radnju ili to njih ne interesuje vec samo da li sam sposoban da isporucim kolicinu?
  Ili kada postavljam proizvod da samo stavim da ima vise primeraka u ponudi…?
  Da li to sto nemam svoj sajt ostavlja utisak nepoverenja kod interesenata ili mogu samo na Etsy imati svoj nalog, da li se na to obraca paznja?

  1. Nema potrebe stavljati više primeraka u prodaju na Etsy. Dovoljno je naglasiti da se primaju i narudžbe na veliko. Također, poželjno je pristupiti i Etsy Wholesale platformi, jer veleprodajni kupci iz USA više pretražuju tamo, jer je to platforma kojoj se pristup posebno odobrava od strane Etsy administratora.

   Što se tiče registracije radnje za veleprodaju to Etsy ne interesuje niti proverava, međutim nije moguće izvesti u inostranstvo robu kao fizičko lice. Prosto – nije po zakonu.

   Dovoljno je imati nalog samo na Etsy, obzirom da Etsy posreduje na neki način i štiti kupce od eventualne zloupotrebe. Svakako je bolje imati i svoju stranicu, ali nije neophodno.

 8. Hvala Vam na ovako brzom odgovoru. Da se ne bih zaletao, srljao prvo cu krenuti sa pojedinacnim ponudama. Da vidim mesec dva kako funkcionise pa cu se za to vreme lagano pripremiti sa proizvodima i prezentacijom.
  Hvala jos jednom,. Javicu se za mesec ili mozda ranije u zavisnosti kako bude islo da podelim sa svima svoja iskustva. Svako dobro!

 9. Postovani otvorila sam Pay Pal nalog i sad otvaram etsy shop. Kad udjem na besplatne listinge izadje prozor Register i tu imam samo
  First name/Email/Password/Confirm Password
  DA li je to ok?
  Da li je lose ako se koristi isti mail i za PayPal i za Etsy?
  Da li se lozinka koja se trazi pri ovom registrovanju postavlja kao sasvim nova-razlicita od lozinke maila koji se koristi(isto kao kod pravljenja naloga za Pay Pal)?

  1. Da, to je prvi korak, kasnije se unose i ostali podaci.
   Nije problem ako se koriste isti mail za shop i PayPal.
   Da, poželjno je da se razlikuju lozinke za mail, PP i Etsy, obzirom da u slučaju da neko dođe do lozinke za pristup Etsy neće automatski imati pristup i ostalim Vašim nalozima.

 10. pozdrav,
  pokusala sam otvoriti seller account, ali nema srbije na drop down meniju. kako da resim placanje? imam i paypal i payoneer.

  1. Pretpostavljam da gledate na dropdown meniju za Etsy checkout, pa zato nema Srbije jer nije Etsy Checkout dostupan u Srbiji. Ispod Etsy Checkouta imate mogućnost da odaberete ostale vidove naplate, među kojima je PayPal. Na žalost, Payoneer neće puno pomoći oko prodaje preko Etsy, obzirom da nije integrisan u Etsy platformu, pa je ceo proces prodaje znatno komplikovaniji i samim time manje interesantan potencijalnim kupcima.

 11. Odlican je tekst,i hvala na detaljnim uputstvima. Imala bih pitanje. Prilikom upisivanja broja kreditne karice za Paypall ima sledece polje gde pise CCV number. Interesuje me koje brojeve treba tamo upisati, jer bez toga nece da mi otvore nalog.

  1. CCV broj je trocifreni broj koji se na karticama nalazi na poleđini kartice u malom belom polju desno od polja za potpisivanje.

 12. Dobro veče, da li je problem pri registraciji na Etsy platformi postaviti Paypall i pridruženu karticu koje nisu na moje ime?

  1. Nije problem. Etsy će odraditi verifikaciju naloga u smislu da će probno pokušati povući sredstva sa PayPal-a i prihvatiti taj PayPal nalog bez obzira na čije ime glasi. Međutim, ukoliko radnja tog korisnika bude sankcionisana iz nekog razloga (kršenje kopirajta, kršenje pravila Etsy i slično), postoji velika šansa da će i Vaša radnja biti sankcionisana zbog povezanosti preko PayPal naloga.

 13. Postovani, odlican tekst!
  Razmisljam o otvaranju prodavnice na etsy, zanima me da li je sve self storage ili postoji opcija da se prodaje iz etsy storage? Ako jeste koja je bolja opcija? I po vasem misljenju, na koji nacin i kojom kurirskom sluzbom je najbolje slati porucene proizvode u inostranstvo?
  Pozdrav!

  1. Hvala 🙂
   Pretpostavljam da mislite na nešto slično Fulfilment by Anazon programu kod Amazona. Etsy nema svoje skladište i sve skladištite sami ili radite po naruidžbi. Trenutno najjeftiniju uslugu slanja nudi Pošta Srbije. DHL nudi nešto bržu uslugu, ali su cene značajno veće u odnosu na Poštu.

   1. Ako jos uvek mogu da dobijem savet . otvaram prodavnicu na etsy al me zbunjuje shippment ne daje mi opciju za slanje npr dhl vec pise other i trazi mi cenu dostave ada unesem al kako kad ne znam koliko je dostava?

    1. Sada sam gledao i izgleda da su nešto pobrljavili, pa nema DHL Express u shipping profilima. Probaću sa drugog računara.
     Sve u svemu, imate detaljniji tekst o obračunu poštarine Obračun i naplata poštarine na Etsy. Potrebno je da kontaktirate službu sa kojom ćete sarađivati (ili da koristite kalkulator poštarine) i da izračunate poštarinu na osnovu težine predmeta i odredišta. Ne mora svaka zemlja ponaosob, obzirom da su države razvrstane u grupe, a poštarine određuju prema grupama.

 14. Kada sam otvarala etsy dučan prijavila sam kreditnu karticu vezanu za njemačku banku kao i Pay pal. Jer u ono vrijeme nisam imala druge mogučnosti. Sada želim promjeniti te podatke , dodati novu karticu i pay pal vezane za Hrvatsku banku. Pokušala sam, medutim ne dozvoljavaju mi. Ne znam da li je to uopce moguce promjeniti. Ako mi možete pomoči u vezi toga bila bih vam jako zahvalana.

  1. Kod PayPal naloga nije dozvoljena promena države sedišta računa, kao ni posedovanje više naloga za jednu osobu.
   Jedini ispravan način je da se nemački PayPal nalog ugasi, a otvori novi hrvatski.

  1. Može otvoriti dve radnje, ali ne smeju imasti isti asortiman i u svakoj radnji mora biti navedeno da poseduje i onu drugu radnju. Isti slučaj je ako ima tri vi više radnji.

    1. Mislim da još uvek nije moguće otvoriti dve prodavnice na jednom nalogu. Potrebno je kreirati novi nalog sa novom e-mail adresom. Međutim, moguće je da oba naloga imaju isti PayPal.

 15. POŠTOVANI!
  ŠTO ZNAČI “FULL NAME ON ACCOUNT”?
  DA LI JE TO IME KOJE STOJI NA MOJOJ KARTICI(DAKLE,MOJE IME),ILI NEKI BROJEVI ILI ŠTO???:-(((((

 16. Pozdrav,

  Hvala na sjajnom postu! Ja sam malo istrazivala i kako vec znamo, nasa drzava nema internet kupovinu uredjenu, ali pravno, svaka prodaja preko interneta (ustvari primanje novca iz inostranstva) podleze nasim zakonima, sto bi znacilo da bi morali da se registrujemo kao preduzetnici ili d.o.o, a onda da placamo porez drzavi (oko 60% ide drzavi od svake uplate na nas racun).

  Ne znam sta mi je ciniti, ali ako moze neki savet, bicu beskrajno zahvalna!

  1. Naprotiv, internet prodaja je solidno regulisana trenutno. Da bi se legalno bavili internet prodajom potrebno je registovati d.o.o. ili preduzetničku radnju sa šifrom delatnosti 47.91. Za ovu deltanost čak ne postoji obaveza evidentiranja prometa putem fiskalne kase.
   Legalno slanje proizvoda je vrlo jednostavno moguće putem PostExport usluge koju pruža pošta i malo nepovoljnije usluge koju trenutno pruža DHL. Također, postoji mogućnost i da Vam neka špedicija odrađuje poslove carinjenja, pa u tom slučaju možete slati i kao pismo.
   Ova konstatacija da država uzima 60% od devizne uplate ne stoji, iako se često provlači kao podatak, ali jednostavno nije tačna. Visina mesečnih davanja zavisi od oblika organizovanja (da li je doo ili preduzetnička radnja) i od ostvarene (planirane) dobiti (prihod-rashod). No to je tema za poseban post.

 17. Poštovani Milane,
  Otvorila sam stranicu za prodaju pletenih stvari na Etsyju pre dva meseca, imam objave, platila sam postavljanje stvari, imam i posete stranici ali nisam sigurna da je moja stranica vidljiva van Srbije. Da li je moja stranica vidljiva za kupce širom sveta ili samo u Srbiji? Moja ideja je bila da stvari ponudim van Srbije a kako cene postavljam u evrima i one se objavljuju u dolarima mislila sam da je to znak da se stranica bez posebnih podešavanja vidi van Srbije.

 18. Postovani,
  Preduzetnik sam pausalac sa sifrom delatnosti 10.82, bavim se proizvodnjom ukrasa za torte. Citala sam vase postove, ali ne razumem da li sa tom sifrom mogu da prodajem svoje proizvode na Etsy-ju. Kako je potrebno da budem registrovana?

  Hvala unapred,
  Sandra Milojevic

  1. U načelu možete prodavati svoje proizvode i putem Etsy. Međutim, ako su u pitanju jestivi ukrasi, a pretpostavljam da jesu, onda se kao problem može pojaviti carinska procedura u zemljama uvoza, kao i problem nedefinisanog perioda isporuke, odnosno povremenog kašnjenja pošiljaka zbog gužve na uvoznoj carini u USA, Nemačkoj, Francuskoj i sl, kada pošiljke znaju biti zadržane od 15 do 30 dana.

 19. Zdravo Milane.

  Otvaram radnju na Etsy i treba da odaberem nacin placanja. Posto u Crnoj Gori ne funkcionise PayPal, planirala sam da odaberem Scrill. Kada obelezm Other payment method uopste ne pita koji je to drugi metod. Kako dalje? Kako da odaberem Scrill? I da li je kupcima nepovoljniji Scrill u odnosu na Paypal?

  Pozdrav

  1. Kada se odabere Other kao opcija plaćanja potrebno je navesti u opisu samog predmeta i u Payment policy o kom se načinu plaćanja radi. Other nema mogućnost integracije drugih načina plaćanja, pa se sva naplata mora ručno obraditi (poslati kupcu fakturu i instrukcije za plaćanje, kako bi on uplatio). Najveći je problem što se često dešava da kupci ništa ne pročitaju, kupe i onda nikada ne izvrše plaćanje 🙁

 20. Postovani MIlane,
  Nedavno sam otvorio etsy shop,uglavnom nudim digitalne fajlove na prodaju.Ostvario sam prvu prodaju od 9$ 3 aprila.E sad,proslo je 30 dana od toga, kada se ta suma prebacuje na moj Paypal nalog?

  Srdacan pozdrav,

  1. Naplaćeni iznos se u trenutku naplate prebacuje na tvoj PayPal nalog, osim ukoliko nije sporna naplata. Ukoliko je u pitanju neki problem, ili je naplata izvršena eCheck-om onda će biti na čekanju dok se problem ne reši ili e-check ne proknjiži (do 7 dana), s tim da za taj period nema obaveze slanja proizvoda (sve dok novac ne bude proknjižen).

  1. Proverite prethodni (prvi nakon potvrde e-mail adrese) korak: da li ste uneli Srbiju ili neku drugu zemlju kao sedište radnje. Obično je to greška i kada dođe do načina plaćanja onda nudi samo Etsy Payments, koji nije dostupan u Srbiji.

 21. Zdravo svima,odlicni postovi.E sad da i ja pitam.Imam radnju na etsy -ju. Posto je postavljen other method za naplatu ,dali se stvarno vrsi naplata.Pise revenue 20$, ali kako i gde to proveriti. Mislim da sam poklonila ne znajuci proces,a da mi se trazi naplata VAT .Nemam alternativne kartice gde bi mi legle pare,posto je suma mala,pa pitam se,ako je naplata stvarna,t.e. ako se moze tako naplacivati, mogu li se pare kasnije prebaciti na payoneer.Javljam se iz Makedonije gde je sve jako komplikovano

  1. Hvala 🙂
   Kod other metode morate sami obraditi naplatu. Naime, ako koristite 2CO (najčešća varijanta), onda ste po prodaji obavezni kupcu poslati zahtev za plaćanjem sa 2Checkout sajta, kako bi kupac mogao da Vam uplati. Kada novac bude proknjižen na 2CO, tek onda mu šaljete robu.
   Bez obzira na to da li ste naplatili ili ne, Etsy Vas duži za proviziju na prodate artikle. Ukoliko naplata ne bude realizovana, onda možete stornirati prodaju.
   Koliko sam upoznat, Payoneer ne može obrađivati kartice, pa Vam je stoga potreban i 2CO. Pare sa 2CO možete povući na Payoneer ili na devizni račun.

   1. Hvala na odgovoru ,posle mnogo citanja razumela sam da je samo 2chekout opcija.Sad imam drugi problem koji bi cini mi se bio zanimljiv i za druge. Posto sam imala disney junake napravljene kao vez 2chekout me odbio, iako ima milion takvih proizvoda.Tako za pamet svima,dobro procitajte sta se sme ,a sta se ne sme.To sve lepo pise,ali mozda zbog jezika,mozda zbog lenjosti,a najvise zbog neznanja,sta gde ima to se previdi.E sad ,sve sam to maknula i poslala opet zahtev 2chekout – u ,odgovor je da moram napraviti novu prodavnicu da bi mogla opet aplicirati za 2chekout.I sta sad! Trebam li postojecu prodavnicu skroz zatvoriti da bi mogla otvoriti novu sa istim proizvodima(koji su sad u redu) pod novim imenom??? Hvala unapred

 22. Da li je moram imati upisani VAT ID-poreski identifikacio broj? Planiram da prodajem digitalne ilustracije koje samo treba da se skinu sa neta. Vidim da si pričao na tu temu ranije ali moram proveriti.

 23. Vaši tekstovi su mi dosta pomogli, pridružujem se grupi zahvalnih :). Ono što mene interesuje jeste plaćanje poreza državi. Kako se i na koji način može isplatiti prodaja preko ovog sajta ukoliko se registrujemo kao preduzetnici? Ja recimo razmišljam da otvorim prodavnicu ručno rađenih torbi. Pitanje je da li ću prodati ovog meseca ili godine i jednu. Neka bude jedna. Da li znate koliko se oporezuju prihodi ručno rađenih stvari na mesečnom ili godišnjem nivou? I ako se oporezuju samo u slučaju prodaje, koliki je procenat? Navedite mi primer za torbe, nakit, priveske..šta god. Hvala unapred

  1. Trenutno najpovoljnija varijanta je preduzetnička radnja starog ili umetničkog zanata koja se oporezuje paušalno. Ja imam takvu radnju i mesečne obaveze su mi oko 15.000 dinara, ali ograničenje je da ne mogu preko nje ostvariti godišnju prodaju veću od 6.000.000 dinara, što je prilično povoljno 🙂

 24. Poštovanje, otvorila sam radnju na etsy-ju, sve sam odradila kako treba i dobila potvrdu da je shop otvoren. Mogu da nađem svoju prodavnicu kad ukucam njeno ime Yokasuniqueshop. Ali mojih proizvoda uopšte nema kad pokušam da izlistam sve proizvode tog opisa npr. women sandals. Šta se dešava???

   1. Hvala na odgovoru. Kako da dodam još artikala, da li da dodam samo slike (novih proizvoda) na ovu postojeću ponudu ili da ih postavim kao novi proizvod? To su ustvari sve japanke, ali su unikatne.

 25. Ćao Milane, kao nekoliko ljudi gore, imam samo obciju da izaberem zemlju za banku, ne i PayPal kao opciju plaćanja.
  Proverio sam i u Shop preferences delu mi stoji da je Shop country United States.

  Šta radim pogrešno?
  Unapred hvala!

 26. Pozdrav!

  Zanima me par stvari vezano uz prodaju na etsy…
  Mogu li ja otvoriti prodavaonicu i prodavati stvari ako nemam svoju firmu ili obrt, nego predmete izrađujem samo u slobodno vrijeme?
  Kako i gdje mogu najlakše izračunati cijenu shippinga za određenu zemlju?

  1. Što se tiče Etsy, on ne ulazi u detalje Vaše registracije i zakonske obaveze u Vašoj državi, tako da omogućuje i registraciju radnje na fizičko lice. Za detalje je najbolje da proverite sa članovima Croatia Street Team-a, obzirom da su oni bolje upućeni u probleatiku vezanu za Hrvatsku https://www.etsy.com/teams/6830/croatia-street-team-cst/
   Što se poštarine tiče, pretpostavljam da postoji neki kalkulator poštarine na sajtu Hrvatske Pošte.

 27. Pozdrav,
  Planiram da otvorim Etsy Shop na kojem sam planirao da prodajem digitalne ilustracije, slike, koje se skidaju. Iz BiH sam, kakav je zakon kada je u pitanju porez, da li je rigorozno, ne ocekujem mnogo od ovoga na samom pocetku sam, da li je potrebno u nekom momentu placati porez , kakva je situacija sto se toga tice?
  Drugo pitanje, ako mozete da mi odg. Da li postoji mogucnost imati samo Pay Pal racun bez vadjenja kartice neko vrijeme. Poslao bi mi neko na PayPal mail 10 dolara, a ja s tim racunom da placam naknadu, da povezem tako, a i da primam novac od prodaje. U slucaju nekog veceg novca da izvadim karticu i povucem novac sa PayPala na istu? Hvala unaprijed. Pozz

  1. Ne bih znao detaljnije oko zakonske regulative u BiH, pa je najbolje raspitati se kod nekog knjigovođe. Pretpostavljam da i kod vas postoji neka opcija poput samostalne agencije ili obrta u Hrvatskoj, koje su u osnovi najjednostavniji oblici registracije za obavljanje delatnosti.

   Mislim da za PayPal treba imati VISA karticu jer se nalog u potpunosti aktivira za prijem novca tek verifikacijom VISA kartice, kojom potvrđuješ da si stvarna osoba.

 28. Pozdrav Vama i veliko hvala na pomoci.. Ja jos nisam krenula u otvaranje radnje ali planiram i stoga imam neka pitanja koje cini mi se nije niko postavio.. Naime, zanima me vezano za naplatu postarine, kako to funkcionise…? Da li ja naplacujem postarinu pa onda placam iznos u posti prilikom slanja ili postoji opcija da kupac plati postarinu prilikom preuzimanja posiljke. I ako ja placam postarinu prilikom slanja, kako da znamni izracunam kolika bi bila postarina za recimo Francusku, Ameriku ili neku drugu zemlju. A i od tezine zavisi.. Pretpostavljam da ja moram predociti kupcu troskove postarine i koliko mogu da ocekuju da ce platiti..? Hvala unaprijed!!

 29. Pozdrav, Milane.
  Pre svega zelim da ti zahvalim sto si svoje znanje nesebicno podelio sa nama.
  Elem, pokusavam da otvorim prodavnicu na Eatsy-ju i taman kada mislim da sve kontam iskrsne nesto novo. Sad videh da postoji u Listing details i Production partners i nisam sigurna da li to treba da se navede ili ne. Bavim se izradom ikona i dasku nabavljam od stolara koji nema registrovanu radnju. Da li mogu taj deo da peskocim ili moram da navedem od koga nabavljam materijal?
  Hvala unapred i svako dobro:)

  1. Pozdrav,
   ne navodi se dobavljač repromaterijala. To je za one koji su kompletnu proizvodnju prepustili drugome. Recimo: ako dizajniraš čestitke, a štampaš ih u štampariji, ili recimo ako bi ikone bile štampane u nekoj štampariji direktno na dasci, a ti ih samo dizajniraš za štampu.
   Svako dobro 🙂

  1. Ne može. Njome se može samo vršiti plaćanje. Također, ako se registruje na PayPal, samo je moguće vršiti plaćanje, a ne i povlačiti novac na Master karticu.

 30. Pozdrav Milane, interesira me gdje da nađem svoj link preko kojeg drugi mogu otvoriti radnju na Etsy da bih ostvarila besplatni listing?!

 31. Pozdrav Milane,
  zanima me kako prodavati na Etsyu, tj. kako funkcionira shipping…
  Ne razumijem onaj dio : Everywhere Else – What you’ll charge – One item – Additional item? ( Sto trebam pisati pod one item – additional item?)
  Da li je dosta da mi piše samo Croatia i Everywhere else ili je preporucljivo da dodam druge zemlje?
  Hvala

  1. Ja u načelu odvajam Evropu od ostatka sveta, obzirom da je za Evropu nešto niži cena poštarine. Mada primenjujem i Serbia + Everywhere Else 🙂
   Everywhere else se primenjuje na sva odredišta koja nisi eksplicitno navela.

  1. Proverite u prvom tabu – Shop Preferences da li ste postavili Srbiju kao sedište radnje. Najčešće tu nastaje greška, pa Etsy ne nudi PayPal nego samo Etsy Payments.

 32. Pozdrav, otvorio sam shop prije nekih mjesec dana i već sam dobio 2 narudžbe, ali u oba slučaja mi piše Processing i Not Paid.
  Pod Finances jedina opcija mi je Etsy Payment. Mislim da sam pri otvaranju greškom izabrao USA jer sam koristio Payoneer bank account. Ne znam postoji li mogućnost da zbog toga ne mogu da primam te narudžbe?
  Inače sam iz BiH isada sam sve namjestio na profilu i šopu da sam iz BiH, ali i dalje nema PayPala pod Finances, samo Etsy Payments.

  1. Kod Etsy Payments uvek je par dana zadrška za prvu uplatu zbog kontrole. Ako slučajno prođeš kontrolu ne znam da li će proći uplata na Payoneer, ali postoji mogućnost da je u međuvremenu postalo moguće primati uplate na Payoneer, nisam pratio. Ako ne prođeš, onda moraš podesiti da si iz BiH, ne samo na radnji nego svuda. Probaj postaviti i BiH kao zemlju u kojoj živiš na Settings/About your shop i onda skrooooz dole desno imaš zemlju u kojoj živiš, valutu i jezik. Klikni na to, pa promeni.

   1. Hvala na brzom odgovoru.
    Samo da javim da sam kontaktirao Etsy Support pa su mi oni promijenili državu i dodali PayPal, u tome je i bio problem. Tako da se nadam da će nekome biti ta informacija od koristi. 🙂

    1. Dusko evo ja se mucim citav dan, napravila sam listing i sve podesila i kad odem da podesim placanje nigde ne vidim PayPal opciju. Sta si im pisao i na koju adresu? Hvalaaa 🙂

 33. Pozdrav Milane 🙂
  Nemam pitanja, samo da Vam zahvalim na velikodušnosti i jednostavnom objašnjenju. Svako dobro 🙂

 34. Sinoc do kasmo kuckala i konacno registrujem shop na Etsy, ali nesto ne funkcionise. Ugornjem desnom uglu na ikonici SHOPMANADER ima 1 izgleda poruka, ja kad kliknem tamo/ nista se ne otvara i samo u centru ekrana nesto trepce. Kad udjem u shop setting ima opet na stavci DASHBOARD 1 poruka. ali i tu kad kliknem // isto sivi ekran i trepcu neke slicice. Ne mogu da se snadjem sad.

 35. Dobro veče, evo i ja sam danas pokušala otvoriti svoju trgovinu na etsy, ali sam zapela na zadnjoj stavki. Nakon pitanja u kojoj sam zemlji, nigdje ne vidim da mi se nudi PayPal, nego me pitaju podatke za kreditnu karticu. Gdje sam pogreška.

  1. U Hrvatskoj je dostupan Etsy Payment i novim članovima nije omogućeno imati zaseban paypal nalog, nego se i naplata od kupaca koji žele platiti paypalom procesira kroz Etsy Payment, tako da vam je jedina opcija da povežete svoj bankovni račun i da vam Etsy uplaćuje novac na račun.

 36. Ja vas molim za još jedan svijet. Kad sam ubacila podatke za kreditnu karticu, kažu da su imali problema sa mojom identifikacijom i da im slikam osobnu iskaznicu i pošaljem. Šta da radim

  1. Iskreno, ne sećam se kod otvaranja da li su mi tražili tako nešto, ali mislim da nije strašno poslati Etsy-u fotografiju osobne radi identifikacije. Za PayPal mi jesu tražili.

 37. Kako se naplacuje dostava kupcu? Tj kako se formira cena dostave i da li postoji opcija da se taj iznos doda na cenu proizvoda na samoj platformi?

 38. Da li kupac, ako kupi od mene vise proizvoda, placa samo jednu postarinu ( ukoliko proizvod moze da stane u jednu kovertu za slanje ), ili za svaki kupljeni proizvod se naplacuje postarina?

 39. Pozdrav Milane, hvala na uputstvima pomoću kojih sam otvorila radnju 27.01.2019. Već danas imam problem. Ne mogu da se prijavim jer kad ukucam lozinku, kaze da je pogresna a nije. Poslala sam zahtjev za pristup nalogu i sad čekam. Postoji li drugi nacin da pristupim prodavnici, zašto mi se ovo dogodilo, šta je sledeći korak?
  Hvala unaprijed na odgovoru.

  1. Izvinjavam se na kasnom odgovoru 🙁 Ukoliko nije dostupna prijava na sajtu, preporulujem da pokušate pristupiti iz android aplikacije.

 40. Pozdrav Milane

  Pokusavam da otvorim prodavnicu na Etsy. Nije mi jasno kada dodjem do stavke za nacin placanja odaberem PayPal, onda ne znam koja mi je paypal account email. Da li je to paypal.me/moje ime ili neka druga. Hvala unapred.

  1. Ne. To je email sa kojim si kreirao PayPal nalog.
   paypal.me/mojeime je samo kraći link kada nekom direktno šalješ zahtev za plaćanje.

 41. Poštovani Milane,
  ja se spremam da otvorim svoju radnju. Želim samo da Vam zahvalim od srca na velikodušnoj posvećenosti da pomognete drugima Vašim veoma stručnim savetima. Zahvaljujem Vam, mnogo ste mi pomogli da pohvatam prve korake.
  Jadranka

 42. Poštovani,

  Da li može negde u opisu proizvoda da se navede iznos poštarine u slučaju prodaje istog kupcu u drugoj državi?

  Unapred hvala,

  Miloš

 43. Pozdrav, što se tiče samog slanja proizvoda, kako to funkcioniše, kako šaljemo proizvod? Ko snosi troškove slanja? Hvala

   1. Pa ako kupac snosi troškove onda nije bitno kojom bih kurirskom slala 🤗. Najlepše hvala za info!!!

    1. Bitno je, jer jeftiniji proizvodi ne mogu da podnesu visoke poštarine DHL-a i sličnih kurirskih službi. Jako malo kupaca će kupiti nešto ako mu je proizvod $20, a poštarina $100.

 44. U toku marta sam prodao na Etsy za iznos od 208.5$. Naknadu koju moram da platim Etsy iznosi 27,5$, što je više od 6 posto. Imao sam 21 prodaju. Da li možete da mi objasnite kako se vrši obračun naknada ko je moram da plaćam etsy?

  1. Od prodaje se računa 5%+PDV, što je 6% i na $208.5 to je $12.5. Preostalih $15 može da potiče od takse za postavljanje i obnavljanje listinga ($0.24), ili eventualno ako je bila uključena reklama ili Etsy Plus plan…
   U Shop Manager -> Finances -> Payment Acoount su detaljno pobrojani svi ukalkulisani iznosi.

    1. Da nije bila postavljena količina veća od 1? Jer, ako je količina, recimo, 2, onda se provizija naplaćuje nakon svake prodaje za postavljanje sledećeg komada.

 45. Cao Milane, ja sam otvorila radnju pre mesec dana, preko vaseg linka i dobila 40 besplatnih postavljanja. Nisam odmah iskoristila, vec sam isla malo po malo i ostalo mi je jos nekih 27 , ali danas vec nemam opciju da postavim bilo sta, jednostavno nemam vise opciju postavljanja kao pre. pa mi nije jasno, da li se ti besplatni postovi moraju iskoristiti u odredjenom roku?

 46. Evo mene opet. 🙂 Ja sam otvorila radnju pre mesec dana, nemam nijednu prodaju i svega 4 pregleda. Zanima me u cemu je caka i na koji nacin da se probijem na pocetne strane kako bih imala vise pregleda? :/
  Pozdrav

 47. Iz BiH sam. Napravila sam paypal povezala sa Unicredit Banjalučkom bankom. Poslali mi transakciju sa kodom.
  Otisla u banku uzela izvod transakcija, nasla kod ukucala i verifikovala tu karticu. Mastercard je kartica. Čula sam od nekih da kao može samo Visa da ne može Mastercard. A od drugih sam. Opet cula da moze oboje.
  Na Etsy sam označila tamo pod transakciju da ide preko PayPal-a jer Etsy ne podržavam njihov Etsy payment system za BiH.

  1. I niko ne može ništa da kupi, izbacuje neku grešku. Sve sam. Opcije pregledala i raspitivala se niko ne zna u čemu je problem..

 48. Postovani,
  Ja planiram da otvorim radnju. U pitanju su unikatni porcelanski setovi za decu. Kakva su Vam misljenja za slanje lomljivih proizvoda?
  Hvala na odgovoru.
  Pozdrav, Jelena

  1. Moguće je slanje lomljivih proizvoda, ali pakovanje mora biti jako dobro. Prvo kutija mora biti čvrsta, kako ne bi popustila pod pritiskom ostale pošte, ili nedaj Bože nekog operatera u nekom sortnom centru, koji bi mogao slučajno nagaziti. Sledeće je da artikli unutar te kutije moraju biti čvrsto pozicionirani, kako se ne bi mogli mrdati. Zatim, međusobno razdvojeni, kako se ne bi međusobnim kuckanjem oštetili. Također je važno da ispuna koja se koristi da ne dozvoli mrdanje bude ujedno i takva da absorbuje udarce, recimo stiropor. Pošiljke prelaze dalek put i uvek postoji mogućnost da negde padnu sa stola / transportne trake i sl, kao i da se nađu ispod teške gomile.

   1. Hvala na odgovoru. Kada ih saljem (po Srbiji) upakujem ih u cvrstu kutiju i svaki proizvod je upakovan u pucketavu foliju i kutija je ispunjena papirom. Retko se desavalo da nesto pukne. Znaci ipak bih morala da pojacam zastitu za dalja putovanja…
    Hvala jos jednom ❤

 49. Zdravo!

  Hvala na korisnom tekstu! Htela bih da pitam, koliko je Etsy shop pogodan za dropshipping? Ako mozete nesto da napisete ukratko o tome 🙂 pozdrav

  1. Pozdrav,
   klasičan dropshipping na Etsy nije dozvoljen i nikako ne bih preporučivao upuštanje u tako nešto, obzirom da postoje platforme koje su mnogo bolje (prijateljskije raspoložene) za taj vid poslovanja. Predlažem čitanje spiska dozvoljenih aktivnosti na Etsy (https://www.etsy.com/legal/sellers/). Dozvoljeno je da imate saradnika koji radi po Vašem dizajnu i obavezno ga morate navesti i imenovati (mislim da Etsy mora i odobriti takvu saradnju), ali klasičan dropshipping iz Kine ne spada u to. Naravno da ćete naći radnje koje se bave preprodajom kineskih proizvoda, ali se vrlo brzo gase i mislim da nema smisla ulagati u razvoj radnje koja svakog trena može biti ugašena i sav trud ti odjednom propadne, kada isti trud možeš usmeriti na razvoj na nekoj platformi gde to nije zabranjeno 🙂

    1. Dropshipping može da se radi i na Amazonu i eBay. Također, koliko pratim, dropshipperi preferiraju da izrade svoj sajt na Shopify ili WooCommerce platformi. Predlažem da se pridružite nekoj FB grupi koja se bavi dropshippingom (recimo Dropshipping Balkan https://www.facebook.com/groups/122104518367893/) i da malo ispratite tematiku. Tako ćete se lakše odlučiti za pravac 🙂

 50. Postovani Milane,

  Primetio sam da neke Etsy radnje ( iz Srbije) nude kao opciju placanja i PayPal i kreditne kartice, dok ja u mojoj radnji imam kao opciju samo PayPal. Da li to ima veze sa time da li je nalog na PayPal-u otvoren kao personalni ili kao biznis? Da li bih i kako ja mogao da navedem kreditne kartice kao nacin placanja s obzirom da imam personalni PayPal nalog i nemam registrovanu radnju? Hvala Vam unapred!

 51. Pozdrav Milane! Dodatno bih plaćala da nei od mojih proizvoda izlaze među prvima u pretrazi. Zanima me da li je moguće dodatno sponzorisati naše proizvode na Etsy-ju? Ukoliko da, na koji način je to moguće odraditi?

  1. Treba podesiti u Shop Manager / Marketing / Advertising. Uključiti reklamniranje proizvoda i postaviti iznos koji planirate potrošiti.

 52. Pozdrav Milane,
  imam registrovan shop na Etsy i posle par meseca ostvario sam prvu prodaju.
  E sad imam problem sa naplatom. Osoba je iz Amerike i jos uvek pise u procesu not paid.
  Ona kaze da ima problem sa njenim PayPallom pa me pita da li moze nekako da uplati kreditnom karticom?
  Ja imam Visu povezanu sa PayPall i imam Master card.

  1. Najjednostavniji način da uplati karticom je da kreiraš nalog na 2checkout (2co.com). PayPal može da isprocesira karticu bez registrovanja, ali nikako nisam ukapirao u kojim kombinacijama, jer u nekim zemljama radi, u nekim ne, za neke kupce da, za neke ne.

 53. Postovani MIlane

  Vec 7 meseci uspesno prodajem preko Etsy sajta i primam uplate prkeo PayPala, kao i isplate. Danas sam dobio od PayPala ovo obavestenje>

  Because you receive payment for goods or services through PayPal, you must verify your U.S. taxpayer status to avoid limitations to your account.

  Sta da radim? Molim te pomozi.

 54. Cao Milane. Juce sam postavio svoj prvi proizvod na ETSY. Ono sto sam primetio je da sam uvek na nekoj predzadnjoj ili zadnjoj strani. Pitanje je kako su neki proizvodi uglavnom na pocetnim stranama a neki ne. Da li postoji neka opcija koja se doplacuje ili to zavisi od drzave i vremena postavljanja, ili nesto trece . Poz

  1. Pozicija u Etsy pretrazi zavisi od više parametara. Vreme postavljanja jeste jedan od parametara, a utiču i lokacija prodavca i kupca i njihova međusobna udaljenost. Dalje utiče i sam kvalitet lsitinga i tvoj ukupni status na Etsy (yadovoljstvo kupaca, procenat klikova na tvoj listing kada se pojavi u pretrazi, procenat broja prodaja u odnosu na broj pregleda, prosečna ocena, eventualna kašnjenja u slanju itd…) U okviru Etsy postoji opcija da se plati reklama i da se proizvodi promovišu kao plaćeni oglasi, ali pre toga treba dobro odraditi fotografije, naslove i opis.

 55. Zdravo Milane, hvala ti na najopširnijem opisu na koji sam naišao na internetu!
  Imam jednu nedoumicu oko provizija koje paypall naplaćuje za konvertovanje valuta.
  Imam visa karticu u intezi, koja je podešena na EUR valutu. Što znači da moj paypall nalog mora biti podešen na EUR?
  Koja je najbolja opcija za primanje uplata a da paypall i banka ne naplate velike provizije?
  Paypall nalog naplaćuje proviziju prilikom konvertovanja valuta koliko ja razumem. Da li to znači da ukoliko ja podesim EUR kao valutu na nalogu, on će svaku uplatu u dolarima konvertovati u EUR i pritom naplatiti proviziju za konvertovanje? U tom slučaju pretpostavljam da je najbolje podesitii Etsy da prihvata samo EUR kao valutu?
  Nadam se da nisam konfuzan mnogo:)

 56. Pozdrav,
  Zahvaljujuci vama uspesno sam otvorio prodavnicu, postavio proizvode i prodao prvi artikal u roku od dve nedelje.Novac je uplacen na moj paypal racun i sada je ON HOLD.Posiljka je urucena kupcu 04.11.2019.Poslao sam mu poruku da mi odgovori da li je primio i kako je zadovolja.Ne odgovara.Da li on treba da obavesti Etsy i paypal da je primio posiljku kako bi mi novac bio na raspolaganju.
  Unapred hvala ako nadjete vremena za odgovor.
  Miki

  1. Obzirom da je prva uplata zna se desiti da PayPal zadrži sredstva u slučaju eventualnog spora oko prodaje. Također, zna se desiti i kasnije ukoliko dođe do neobičnih promena u ponašanju računa (odjednom neuobičajeno velika uplata, ponovo aktiviranje nakon duže neaktivnosti i sl…). Možete kontaktirati PayPal sa dokazima da je pošiljka uručena i tako eventualno ubrzati oslobađanje, ili prosto sačekati da se sredstva oslobode za par dana. Više detalja možete pročitati ovde https://www.paypal.com/us/brc/article/funds-availability

   1. Hvala za odgovor.U medjuvremenu je kupac obavestio Etsy i paypal i novac mi je na raspolaganju na paypal racunu.Sada da vidim kako funkcionise prebacivanje na moj racun.
    Miki

 57. Da li je neko od vas imao iskustva sa sajtom EtsyInvoice.com? To je jedini sajt koji sam uspio da nađem a da tvrdi da mogu automatski da odrade povezivanje Etsy-ja i 2chekout.

  Djeluje zanimljivo, ali nisam siguran da li uopšte to radi.

  1. Mislim da taj sajt nije siguran, ali sam pronašao shopier.com. Oni su turski payment processor i rade izmeđuostalog i na Etsy-ju. Automatski šalju poruke sa linkom za plaćanje nakon što kupac naruči neki artikal sa vaše Etsy prodavnice.

   Nisam još uvijek isprobao, ali javljam vam ako budem isprobao i kad legnu prve narudžbe. 🙂

 58. Poštovanje,
  Kako da promenim ime moje prodavnice. Rekli ste da može jednom a ja ne mogu naći opciju da promenim. Unapred hvala

 59. Hvala,našla sam. Još jedno pitanje. Ja imam Etsy prodavnicu u Švedskoj. Da li ja mogu prodavati ovde a moja porodica da šalje iz Srbije? Jedan deo proizvodnje je ovde a jedan u Srbiji. Hvala i izvinite na smetnji

  1. Etsy Vam neće praviti problem najverovatnije do prve prijave uzrokovane kašnjenjem. Onda se može desiti da Vas blokira i da pravi problem što pošiljke idu iz Srbije. Moglo bi se to prevazići tako da to navedete u opisu same radnje i da navedete nekog od članova porodice u Srbiji kao spoljnog saradnika. Drugi problem može biti što bi taj rođak morao verovatno slati kao fizičko lice, pa postoji mogućnost da ga naša carina stopira zbog toga što je fizičkim licima zabranjeno slati komercijalnu robu. Ako ovde imate registrovanu firmu, onda može doći do problema jer zvanični izvozi nisu zatvoreni odgovarajućim uplatama prema toj firmi. Možda je najjednostavnije da se odavde zvanično izveze zaliha Vama u Švedsku i da sve šaljete odande.

 60. pozz, i dalje mi nije jasno kako da dobijem pozivnicu od vas, pratio sam adresu koju ste postavili i u emai.. sam upisao moj mail. odgovor je bio da ne mogu sam sebi poslati pozivmicu. unapred hvala

  1. Ako ste već ulogovani na Etsy kao prodavac, onda link iz teksta vodi na stranicu za slanje pozivnice drugim korisnicima i ukoliko unesete svoju adresu, onda nije moguće poslati pozivnicu. Link iz teksta važi kao pozivnica samo ukoliko niste ulogovani na Etsy kao prodavac.

 61. Pozdrav prijatelju,da li mogu menjati kreditnu karticu na etsiju? Ova koju koristim nije moja a ja sam dobila napokon na moje ime. Hvala vam od srca

  1. Može se menjati kartica. Samo se ne može prenositi radnja sa jednog imena na drugo. Tako da, ako je radnja na Vaše ime, a samo kartica na tuđe, možete izmeniti karticu.

 62. Postovani, hvala na svim znacajnim informacijama. Imam par pitanja vezano za prodaju i izvoz. Da li moze da se unapred zna da li je kupac iz Srbije i pre obavljene transakcije se spreci ista, kako ne bih prekrsila zakon o zabrani poslovanja preko PayPal-a u Srbiji? Ili se ide na rizik?
  Koliko sam skapirala, paket koji se salje je podlozan carini, ali se ne racuna PDV, zato sto je prodavac koji salje pausalac?
  Takodje mi nije jasna racunica za ponudu Etsy-ja da novim prodavcima daje 40 postavljanja za 9.60$. Zar to nije isto kao i kad placas pojedinacko postavljanje? 9.60/40=0.24$ koliko kosta jedno postavljanje?
  Takodje sam nasla na internetu da trgovci koji izvoze robu moraju da vode Kep obrazac. Da se upisuje izvezena roba i priliv novca valjda. Da li to moraju da rade i pausalci kojima trgovina nije primarna delatnost? Posto mi vodimo evidenciju o uplacenim fakturama i to su dokazi o uplatama na racun. Da li ste se mozda susreli sa Kep obrazcem?
  Hvala na strpljenju!

  1. Nema na čemu 🙂
   Ne može se unapred znati da li je kupac iz Srbije, ali se može postaviti abnormalno visoka poštarina za slanje u Srbiju, pa će potencijalni kupac iz Srbiji biti obeshrabren, ili će pre naručivanja da Vas kontaktira da pita da li ste normalni 🙂
   Paket koji se šalje je podložan carinskom pregledu. Da li će pri ulasku u zemlju odredišta kupcu biti naplaćena carina zavisi od države kupca. U USA se trenutno ne carini roba do vrednosti $800, dok je u zemljama Evrope ta granica mnogo niža. PDV se ne obračunava u svakom slučaju kod izvoza, dok paušalac ne obračunava pdv čak ni na prodaju unutar države.
   Prvih 40 postavljanja za prodavca koji se registruje preko referal linka je besplatno, tako da je tih 9.60 ušteda za početnike na Etsy.
   KEP obrazac je Knjiga Evidencije Prometa i vode ju trgovci. Paušalci vode KPO (Knjiga Paušalno Oporezovanih), koja je manje-više slična. Sve izlazne fakture se upisuju u KPO knjigu kako bi se pratilo da preduzetnik ne prelazi limit za paušalno oporezovanje,
   Trgovina, kao delatnost, se odnosi na kupovinu i prodaju robe. Zanatlija, koji proizvodi svoje proizvode, logično te proizvode mora prodati da bi ostvario prihod, ali to nije trgovina.

 63. Pozdrav Milane,
  Možda te je neko gore već pitao, pa se izvinjavam na ponavljanju. Interesuje me zašto imam ( nerazumno) mali broj pregleda, imajući u vidu komparaciju posete istog predmeta na drugim sajtovima, gde predmet beleži znatno veći broj poseta… Takođe, desi mi se da uopšte predmet nije izlistan, odnosno ne vidim ga čak ni na prvih trideset stranica u kategoriji . Iskreno, malo me to obeshrabri…
  Hvala unapred !

  1. Ne znam o kojoj se radnji radi i kojim proizvodima. Ako su u pitanju slike, onda prosto nije uporediva poseta na art sajtovima u odnosu na posetu na Etsy. Ovo kažem stoga što sam našao samo jednu radnju sa jednom slikom na Etsy, a da je tvoje ime vezano uz nju. Količina proizvoda također utiče na rangiranje, kao i ranije prodaje, odnosno iskustvo kupaca (to je parametar na koji se najteže utiče). Zatim su od uticaja opisi, lokacija, ključne reči, plaćena reklama itd… Dosta elemenata može da utiče na rangiranje…

   1. Da, ja sam slikar. U pravu si, slutio sam takav odgovor. Pokušaću sve što mogu…
    Hvala puno i svako dobro.

    1. Ako je to tvoja radnja, prvo bi trebao poraditi na detaljima o sebi (about sekcija) i dodati nešto fotografija sebe u procesu rada. To je po mom mišljenju prilično bitno kako bi smanjio sumnju u autentičnost radova. Zatim dodati dosta novih proizvoda. Za početak neke manjih formata ili jeftinijih. Teško je pridobiti prve kupce, pa mislim da je lakše ljudima da se riskiraju za neku manju cifru. Kasnije kad imaš prodaja, onda mogu i skuplji artikli da prolaze, jer imaš reputaciju. Dalje, ako si u mogućnosti i pri volji da radiš po narudžbi, možda ne bi bilo loše da im ponudiš izradu porteta po narudžbi, ili “portreta” kućnih ljubimaca. Istraži i koje teme bolje prolaze. Možda recimo konji, sove, aktovi ili tako nešto. Za to predlažem da malo “šaraš” teme i upoređuj sa konkurencijom, pa ćeš nadoći na nešto što će privući bolju pažnju i generisati prodaju i onda tu temu razrađuj.

 64. Najpre veliko hvala na trudu i vremenu.
  Iskreno, nisam se pozabavio Etsijem onako kako bi trebalo, a to je upravo kako si ti definisao. Pokušaću da omasovim stranicu, pa se nadam i rezultatima kroz par meseci. Ako ti nije problem, samo jedno pitanje, zaboravio sam da li naplaćuju uslugu objavljivanja mesečno, ili kako beše?
  Veliki pozdrav…

 65. Postovani Milane,
  Hvala puno na jako korisnom tekstu. Moje pitanje, da li postoji mogucnost prilikom kreiranja prodavnice na Etsy-ju da prodajete proizvode koje neko drugi nudi na internetu, ako ne, da li biste mogli da preporucite sajt na kome bih mogao da otvorim prodavnicu i reklamiram proizvode koje neko drugi proizvodi?
  Unapred zahvalan.

  1. Pozdrav Miloše,

   ukoliko mislite na dropshipping proizvoda strane proizvodnje (kineske i sl), to na Etsy nikako nije dozvoljeno. Da biste prodavali na Etsy morate biti makar dizajner proizvoda koji je proizvodnju prepustio nekome drugome (može i Kinezu) i to se mora prijaviti Etsy i tražiti odobrenje za spoljnog saradnika.
   Ukoliko biste prodavali tuđ proizvod od proizvođača u Srbiji, postoji mogućnost da se na neki način sa njim dogovorite, ukoliko nema već radnju na Etsy, pa da otvorite i vodite radnju sa njegovim proizvodima, pod eventualno njegovim imenom.
   Ukoliko je dropshipping kineskih proizvoda u pitanju, preporučujem da se priključite facebook grupi Dropshipping Balkan (https://www.facebook.com/groups/122104518367893/) i informišete se o tehnikama i kanalima prodaje. Također, postoje i grupe koje razmenjuju iskustva u dropshippingu putem Amazona, kao recimo Sloboda Amazona (https://www.facebook.com/slobodaamazonabalkan). Tamo možete dobiti mnoštvo informacija o dropshippingu, marketingu i sličnom…

 66. Zdravo , neko je u komentaru napisao da si carina , pa sam i ja da potvrdim :). Hoću da otvorim Etsy radnju i odlažem …odlažem… sto pitanja mi se vrti nikako da se snadjem ne očekujući da sve ima na srpskom i to sažvakano. Hvala ti!!!!! Basam se na posao …. Pozdrav, Mirjana

  1. Hvala 🙂 Jako mi je drago ako sam pomogao. Ukoliko ima dodatnih pitanja rado ću odgovoriti (ako znam) 🙂

 67. Postovani Milane,
  Vidim da blagovremeno i nesebicno odgovarate na sva postavljena pitanja. Neizmerno smo Vam zahvalni na tome. Moj problem vezan je za Etsy prodavnicu. Naime, juce popodne sam otvorila prodavnicu,..prosla kroz svih pet koraka, da bi mi na kraju cestitali i potvrdili da je prodavnica sada otvorena. Medjutim, sad kada ukucam (ja ili bilo ko od mojih prijatelja) ime prodavnice na njihov pretrazivac, oni napominju da ne postoji. Kada probam da nadjem proizvode preko cene ili nekih kljucnih reci, …oni opet ne postoje. Ne znam da li je potreban neki vremenski period da ubace moju radnju, indeksuju,..i urade šta je sve potrebno, ili je neka greska u pitanju. Ako imate bilo kakav savet za moj problem, bila bih vam zahvalna.
  Ime prodavnice je: GemmaArtGallery, ako Vam to znači nešto.
  Srdacan pozdrav 🙂

   1. Postovani Milane,
    Hvala Vam na brzom odgovoru. Da, videla sam da je u medjuvremenu prodavnica postala vidljiva. Postavila sam danas jos dva nova proizvoda 🙂
    Hvala na savetu, pratim Vasa uputstva.
    U slucaju da bude potrebe, bicu slobodna da Vas ponovo kontaktiram, do tada se bacam na posao.
    Srdacan pozdrav!

 68. Pozdrav Milane,

  S obzirom da sam pocetnik, puno toga me zbunjuje ali zelela sam da Vas pitam nesto u vezi sa fotografijama. Naime, interesuje me da li mogu da koristim besplatne pozadine sa nekih sajtova na koje bih stavila svoje proizvode, pri tom sam u obavezi da navedem link tog sajta (Freepik npr.).Da li politika Etsy-a to dozvoljava?

  Hvala unapred!
  Srdacan pozdrav!

  1. Mislim da nije problem ako se za fotografisanje fizičkog proizvoda koristi freepik pozadina. Međutim, ako se dobro sećam Freepik traži da link bude živ, što na Etsy nije moguće.
   Ako se iskoristi Freepik motiv i od toga napravi proizvod (odštampa na majici, šolji i sl) onda mislim da nije po Etsy TOS-u.

 69. Pozdrav Milane,
  otvorio sam Etsy profil ali mi jedna stvar i dalje nije jasna.
  Auto Renewal za moje listinge. Stavio sam sve na auto renew, međutim iako ja imam 30 komada tog proizvoda, Etsi mi nakon svake prodaje odradi renew i skine jedan listing iz onih besplatnih koliko ih imam jer sam se konektovao preko tvog linka.
  Da li je bolja opcija imati manual renewing i da li bi se to isto dešavalo u tom slučaju?

  Drugo pitanje bi se odnosilo na proviziju koju etsi uzima.
  Na svaku prodaju oni mi naplate određenu proviziju, tako da ukoliko moj proizvod košta 25$, meni od prodaje “legne” 23.60$. A na sve to na kraju meseca mi naplate još neku dodatnu proviziju za svaki proizvod.
  Kada sam pravio profil, ne znam gde i kako ali sam stavio kao lokaciju United Kingdom i sada kada se otvori moj profil piše http://www.etsy.com/uk/shop/woodnvibe
  U međuvremenu sam svuda gde je moglo promenio lokaciju na Srbiju, ali i dalje stoji ovo UK.
  Da li to što stoji UK možda ima uticaj na veće provizije koje mi naplaćuju?

  Hvala ti još jednom:)
  Marko

  1. Pozdrav,
   u pitanju su dve stvari.
   Prvo, kada imaš količinu veću od 1, onda ti se naplati provizija samo za jedan komad prilikom postavljanja. Svaki put kada se proda komad, onda se umanji količina i naplati ti se provizija za sledeći komad. To nije u pitanju manual/auto renewal, nego je u pitanju količina. Ranije su naplaćivali provizije za celokupnu količinu odmah prilikom postavljanja, pa su ljudi retko postavljali više komada odjednom.
   Manual/auto renewal se odnosi na obnavljanje nakon isteka 4 meseca. Ako ostaviš na manual, onda će proizvod nakon isteka 4 meseca ići u istekle proizvode, a ako ostaviš na auto, onda će se automatski obnoviti i biće ti naplaćena provizija za postavljanje. Šta je bolje zavisi od tvojih potreba.
   Proviziju ti naplaćuje i PayPal, pa zato umesto $25 legne $23.60. Ta provizija nema veze sa provizijom koju ti Etsy naplaćuje.
   Ovo UK u linku koji si naveo je link do tvoje radnje za korisnike iz UK. Isto bi za korisnike koji pristupaju iz Nemačke, tu u linu stajalo DE, tako da to nije problem. Tvojoj radnji se može pristupiti i putem https://www.etsy.com/shop/woodnvibe, kao i putem https://woodnvibe.etsy.com

 70. Postovani Milane
  S obzirom da smo novi na Etsy-u, imam pitanje za Vas. Naime, otvorili smo prodavnicu pre nesto manje od mesec dana. Za sada ima oko 1700 pregleda i oko 600 posetilaca. Većina njih u poslednje vreme dolazi preko Etsy App i Etsy search. Medjutim, jos uvek nema ni jedne prodaje (posetioci i lajkuju i stavljaju u korpu,..)
  Moje pitanje je, u stvari, vezano za marketing koji nudi Etsy. Da li je to, po Vama, u redu koristiti i koju od ponudjenih mogucnosti? Koje je Vase misljenje o Etsy Offsite Ads? Da li bi trebalo na neki način kontaktirati posetioce koji su artikl stavili u “korpu”, ili ne?
  Hvala unapred na pomoci.
  Srdacan pozdrav!!

  1. Uvek je veliki problem doći do prvih prodaja. Kako vreme ide, sve je teže, jer kupci su skeptični, novih prodavaca je sve više, a stari sve više stiču prednost u odnosu na nove. U samom početku, da bih dobio prve ocene, ja sam drugim prodavcima nudio razmenu. Tako sam uspeo da (uz povremene stvarne prodaje) skupim prvih stotinjak prodaja. Posle je polako krenulo na bolje.
   Sada postoji jedna solidna opcija, a to je da iz Marketing/Sales and Coupons ponudimo potencijalnim kupcima (koji su proizvod stavili u korpu, a nisu kupili) određeni popust i na taj način ih eventualno ohrabrimo. Mislim da neki kupci čak i malko zloupotrebljavaju ovu opciju, pa zato i stavljaju u korpu, ne bi li dobili popust.
   Etsy Ads su se nekima pokazale kao dobre, nekima ne baš profitabilne. Meni lično su bile uključene nekih 2 godine konstantno i donosile su solidnu prodaju, ali sam ih sada isključio, jer ne kraju meseca mi uz manje prodaje i isključene reklame ostane otprilike kao i sa uključenim reklamama i većim prodajama. Međutim, sa mojim brojem prodaja i stažom, kao i feedbackom, Etsy sam gura moju radnju.
   Suma sumarum, u početku se sve isplati, čak i kada si na gubitku, jer se svaka prodaja, svaka ocena i svaka ispoštovnaa narudžba računaju u tvoj “good citizen score”. Kasnije, kada se akumuliraju “pozitivni poeni”, onda je mnogo jednostavnije.

   1. Milane, puuuunooo Vam hvala na strpljenju i odgovorima i savetima koje nesebicno delite svima nama – pocetnicima.
    Svako dobro 🙂

 71. Milane,
  Ja sam rođen u “pretprošlom veku” a od svojih ispisnika sam kompjuterski puno pismeniji. Svakako bih proces registracije mogao odraditi sam ali prosto za to nemam strpljenja (skoro mi je sedamdeseta) pa te pitam da li neko, možda i ti sam, radi uslužno registraciju?
  Pozdrav,
  d.

  1. Objavio sam ovaj komentar, pa možda ima zainteresovanih. Ukoliko ste u Subotici, mogli bi se organizovati da to uradimo zajedno. Eventualno navedite u kom ste gradu, pa da se nekako izorganizujemo i nađemo nekog ko bi Vam mogao asistirati. Svakako ne preporučujem da to neko u potpunosti uradi umesto Vas, zbog više razloga. Jedan je mogućnost da Etsy, u slučaju nekog problema ili zloupotrebe, potkači i Vašu radnju jer je otvarana sa nečijeg tuđeg računara gde je možda otvoreno nekoliko radnji, pa ih on sve dovede u neku vezu. Dešavalo se. Drugi je taj da je sam proces registracije i otvaranja radnje prilično jednostavna i pretsstavlja tek delić celokupnog posla oko radnje kako bi se ista razradila, pa smatram da je bitno da prodavac bude upućen od samog starta.

 72. Pozdrav Milane,
  Hvala puno za sve informacije koje ste dali.
  Međutim na jedno pitanje nisam uspeo da pronađem odgovor, a pitanje je: da li je uopšte moguće poslati nešto poput novčanika, torbice i sl. (što je slučaj kod mene jer se bavim izradom predmeta od kože) kao fizičko lice? Jer koliko vidm paketi se predaju otvoreni, i da li je uopšte moguće poslati tako nešto bez nekih dodatnih peripetija?
  Hvala unapred

  1. Pozdrav kolega 🙂
   Fizičko lice može poslati kao poklon i novčanik, torbicu i slično. Nije problem veličina ili vrednost. Jedini problem je učestalost slanja, jer fizičko lice ne sme da šalje robu komercijalnog karaktera. Ne postoji neka tačna odrednica šta je roba komercijalnog karaktera, ali ako više od par komada istog proizvoda pokušaš poslati u jednom paketu (5-6 i više), ili ukoliko šalješ često istu robu, onda se dešava da te carina blokira od daljeg slanja. Najbolje je slati kao preduzetnik (zanatska radnja) uslugom PostExport, a od septembra se očekuje uvođenje pismonosnih pošiljaka u okviru PostExport usluge, obzirom da je sada to samo paketska usluga i može biti malo skupa za sitnije proizvode. Za novčanike i torbice je OK, jer možeš ukalkulisati u cenu.

   1. Hvala na odgovoru!
    Gledao sam tu PostExport uslugu ali deluje mi pomalo komplikovano, video sam da se traže neki obrasci plus fakture na srpskom, i jeziku zemlje u koju se šalje!? Odakle znam francuski npr, mada to je još i blag primer 🙂 I drugo što me brine vezano za to – da li ima nekih dodatnih troškova, bilo za pošiljaoca ili primaoca? Pozdrav!

    1. Nije uopšte komplikovano 🙂 Na poštu se nosi raspakovan paket i dva primerka fakture. Ja uvek pišem na engleskom, obzirom da većina carinika svuda dovoljno poznaje engleski. I za sve države, manje-više, pišem fakturu u USD, samo Evropu pišem u EUR. Smisao fakture je da se odredi carinska osnovica u odredišnoj zemlji. Paket se nosi otvoren kako bi službenik izvagao svaku pojedinačnu stavku fakture i uverio se u ispravnost. Dodatnih troškova za pošiljaoca nema, sve je ukalkulisano u cenu usluge. Za primaoca dodatnih troškova može da bude, ali to zavisi od zemlje odredišta. Naime u USA se ne carini do $800, u Australiji do $1000, dok recimo Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo carine maltene i novogodišnje čestitke 🙂

 73. Hvala puno Milane, ovo mi je velika pomoc.
  Covek kad nesto pocinje sve mu deluje neverovatno tesko i komplikovano 🙂 Imam jos jedno pitanje za kraj, nadam se da mi necete zameriti. Da li ste slali nesto u poslednje vreme, pitam naravno zbog ove pandemije i svega, da li posiljke stizu u nekim normalnim rokovima??

  1. Šaljem, ali je vreme isporuke nepredvidivo. Od danas do sutra mogu stvari da se promene. No, kupci su uglavnom razumni, tako da nema preterano problema sa njima. Sačekaće.

 74. Pozdrav,
  Koliko god zvučalo neverovatno, moj prijatelj iz USA koji poseduje odlično razrađenu Etsy prodavnicu, želi da mi je u potpunosti prepusti. Prodavnica mu se bazira na dropshippingu, uglavnom šolje i majice proizvedene (štampane) u USA, sa 90% kupaca iz USA. Da li je tako nešto uopšte moguće, da li može prebaciti prodavnicu na mene koji sam u Srbiji? Takođe poseduje i Amazon shop sa istim asortimanom koji takođe želi da mi prepusti. Ukoliko je tako nešto uopšte izvodljivo, kako bi bilo najbolje se organizovati radi oporezivanja?
  Hvala unapred!

  1. Etsy prodavnice, na žalost, nisu prenosive. Možeš probati nastaviti raditi pod njegovim imenom, ako te Etsy ne blokira, ili preuzeti motive i otpočeti sa novom radnjom.
   Za Amazon nisam siguran kako funkcionišr.

 75. Postovani ostvario sam prvu prodaju na etsy shopu i to je za hendmejdere vro uspesna i bitna stvar ali mi nesto nije jasno pa sam odlucio vas da pitam , povezao sam moj etsy shop sa paypalom i cuo sam od nekog da treba automacki da se prebaci novac sa etsyja na paypal sad ne znam da li se to desi odmah ili treba da prodje neko vreme ili ja treba nesto da uradim , ako mozete da mi kazete sta treba da uradim bio bih mnogo zahvalan.

  1. Pozdrav Slavko i čestitke!!! Prva prodaja je najslađa 🙂
   Elem, prilikom plaćanja na PayPal novac direktno ide sa PayPal računa uplatioca na PayPal nalog primaoca, tako da bi trebao dobiti email sa obaveštenjem da je novac uplaćen na PayPal u roku od par minuta od same transakcije. Istovremeno, novac bi trebao biti prikazan kao stanje nakon prijavljivanja na PayPal. Da bi novac legao na devizni/tekući račun, potrebno je “povući” ga sa PayPal-a putem kartice ili prenosom na račun.

   1. Meni pise na stranici etsyja revenue pa zarada i tako vec 22 sata novac se nije prebacio na paypal , a kupac pita posto pise kada se klikne na orders and shipping not paid pa mene zanima od trenutka kupovine proizvoda na etsyju koliko treba da prodje da bi novac presao na paypal?

    1. Proverite šta piše pod Payment method u samoj narudžbi kod Vas u Shop manageru. Vrlo je verovatno da je on izabrao “Other” metod plaćanja i da mu zato stoji Not paid, jer suštinski nije ni platio i zato Vama ne stiže novac. Kod PayPal transakcije novac se prenosi gotovo trenutno.

 76. Bok Milane,

  Hvala na informacijama, ali ja imam još puno pitanja…

  Jedno od tih je ako poslujem direktno uplatom na karticu, dali Etsy meni upate uplaćuje trenutno ili jednom tjedno ili mjesečno? Zanima me ako uplata ide trenutno na karticu tj. bankovni račun dali meni banka uzima proviziju na transakcije iz inozemstva, jer uglavnom u Hrvatskoj sve banke uzimaju proviziju od 50 kn bila uplata 3 dolara ili 100 dolara. Neznam koja je opcija poslovanja ako neću moći preko PayPal-a.

  Ako poslujuem preko obrta dali račun glasi na Etsy ili na kupca, tj. dali ja Etsy-u fakturiram račun ili kupcu?

  1. Pozdrav Josipa,

   Obzirom da je Etsy Payments dostupan u Hrvatskoj moraćete koristiti tu opciju. Može se podesiti koliko često će Etsy prebacivati novac na Vaš račun, tako da možete postaviti recimo jednom mesečno, kako bi Vam provizije bile što manje.
   Što se računa tiče, Vama je kupac fizičko lice, tako da bi njemu trebalo fakturisati. Etsy payments je tehnički tu samo jedan dodatni “bankovni račun”. Oko detalčja je najbolje videti da knjigovođom, obzirom da vam se provizije oduzimaju direktno sa Etsy payments naloga, pre nego Vam novac legne na račun obrta, pa bi trebalo knjigovođi dostaviti i promet po Etsy Payments “računu”, kako bi on mogao proknjižiti plaćene troškove.

 77. Pozdrav Milane,
  Procitao sam sve komentare, ali ipak imam nekih nedoumica. Poceo sam da izradjujem sopstveni unikatni namestaj, komode,police, ogledala i sl. Nemam ih previse ali dovojno da postavim u prodavnici. Ja sam fizicko lice ali bih mogao da izvozim namestaj preko firme mog prijatelja. Da li shop na Etsy moze i pored toga da bude na mene ili mora na ime te firme ili je to za krajnjeg kupca nebitno preko koga se carini i salje? Takodje, bio bih jako zahvalan da mi neko preporuci povoljnu pricu za shipping (neku firmu) posto komadi namestaja prevazilaze sa kutijom 30kg koliki je limit poste. Realno je 60-70kg a pokusavam da zatvorim krug i da posiljka stigne kupcu do vrata. Hvala unapred i pozdrav.

  1. Pozdrav,
   problem kod izvoza preko prijateljeve firme je da bi prvo on morao imati regularni ulaz za robu koju izvozi, a po izvozu je dužan istu naplatiti u roku od godinu dana, što znači da bi naplata (PayPal) trebala biti na njegovu firmu. Dalje je problem isplate Vama, koja se onda oporzuje itd… Stoga je jednostavnije da na Vaše ime otvorite preduzetničku paušalno oporezovanu radionicu starog i umetničkog zanata.
   Što se transporta većih gabarita tiče potrebna Vam je firma koja se bavi zbirnim prevozom i predlažem da pokušate kontaktirati nekoliko njih kako bi dobili neku sliku. Ne znam koje od njih rade ovakvu vrstu usluge, ali znam da je, recimo, Cargo Partner dosta povoljan, svojevremeno smo za prevoz do Nemačke koristili i Schenker. Ako bi ciljano tržište bila Evropa, možda bi neka od domaćih špedicija koja se bavi i transportom mogla prevesti…

 78. Dobro vece,
  Gledam… gledam…. i gledam i nigde ne vidim kako se na odredjene predmete odobrava popust. Vidim da pise precrtana cena i onda recimo 20% off, ali ne vidim gde to mogu da uradim.
  Kako da na formiranu cenu odobrim discount.
  Hvala unapred

  1. Dobro veče 🙂
   Shop Manager -> Marketing -> Sales & Coupons -> + New Special Offer (dugme gore desno)
   i onda u pop-up prozoru “Run Sale”.

 79. Dragi Milane,
  Beskrajno Vam hvala na ovim instrukcijama. Zaista su dragocene za pocetnika. Odvazila sam se da pokrenem svoju prodavnicu! Ljubazno Vas molim za malu pomoc.U mojoj banci nije bilo moguce uplatiti dolare pa sam uplatila evre na karticu. Sada zelim da pokrenem PP. Koju valutu da odaberem sobzirom da su cene na Etsy u dolarima a pretpostavljam da ce se u dolarima placati i istovremeno izgubiti dosta kovertovanjem i prebacivanjem novca dok se ne dodje do dinara. Dakle, koja je najbolja opcija? Hvala unapred i veliki pozdrav.

  1. Drago mi je ako je pomoglo 🙂
   Obzirom da je kartica vezana za EUR i radi izbegavanja duplih konverzija, mislim da bi najpametnije bilo otvoriti radnju u EUR, jer će tada na PayPal leći EUR, a eventualna konverzija iz USD u EUR će pasti na teret kupca. Preporučujem u podešavanjima da se postavi da se cene prilikom konverzije zaokružuju da ne bi u USD bile neobične cene tipa $17.38.

 80. Veliki pozdrav. Prodajem oko mesec i po dana na Etsyju i ostvario sam prilican broj prodaja s obzirom da sam pocetnik. Prodajem jeftinije proizvode, tacnije seme. Ovog meseca 2310 pregleda, 592 posete i 23 prodaje. Zarada je 200 eura ali su troskovi prilicno veliki. Trebalo bi da platim Etsyju oko 80 dolara. Nisam siguran zato sto jos uvek ne vladam platformom i nije mi bas sve najjasnije, mislim da su ukljucene i reklame i obnove oglasa i slicno. Kako bih mogao da smanjim troskove a da ne utice mnogo na prodaju?
  Ono sto me najvise zanima je kako mogu pratiti i videti da li su pisma stigla na adresu u Americi ili Kanadi. Evrpske prodaje mogu pratiti ali prekookeanske ne a najvise se prodaje u USA. Saljem preporuceno u zastitnim kovertama. Imam 3 pozitivne ocene od jedne osobe a ostalo stoji i niko se ne oglasava. Uplate uredno stizu na moj PayPall racun. Mnogi od kupaca su oznaceni kao “Guest” i zanima me da li oni mogu da ostavljaju ocene. Svima se uredno zahvalim na kupovini i posaljem broj za pracenje ali mislim da on nije koristan kupcima iz USA. Mozda mozete iz vaseg iskustva dati neki savet kako mozemo ispratiti put paketa do krajnjeg korisnika i da li ga je preuzeo i da li moze doci do zloupotrebe da kupac preuzme paket a recimo da kaze da nije dobio. Kako je moguce to proveriti?
  Drugo pitanje je vezano za nasu carinu. Da li otvaraju i vrsljaju po paketima (vazdusasto pismo) ili samo prosledjuju dalje. Na postinom sajtu za pracenje mogu samo da “ispratim” pismo iz Srbije a dalje sta se desava, kad stize i da li stigne ne mogu da vidim nikako. U posti su mi rekli da je krajnji rok za dospece 30 dana pa to i javim kupcima i slikam propratnicu i posaljem kao dokaz da je pismo poslato ali slaba vajda od toga kad ni oni ne mogu ispratiti track&trace broj. Unapred hvala na odgovoru uz izvinjenje na opsirnoj poruci. Ziveli.

 81. Verovano najveći deo troškova otpada na reklamu, pa bi bilo dobro optimizovati reklamiranje. Možda nekim alternativnim metodama. Ne znam o kakvim se šemama radi, ali recimo u mojoj struci čovek prodaje mustre za proizvode od kože: https://creativeawl.com Svaka mustra je propraćena i video uputstvom, koje deli na YouTube, a na FB ima grupu za razmenu mustri za kožare. Tako vremenom stiče vernu publiku, kojoj je dovoljno da im podeli link nove muster i ima sigurnu prodaju. Kako se baza povećava, povećavaju mu se i prihodi.
  Praćenje pisama za USA nije moguće online zbog toga što je USPS u naporima da se održi u životu, tu uslugu počeo posebno naplaćivati, što je dosta evrospkih zemalja odbilo platiti. No, na twitteru znaju dati informaciju o statusu pošiljke kada im se obratimo privatnom porukom na @USPSHelp, a i pozivom na njihov 0800 broj putem Skype. Jedini način da se dođe do pouzdane informacije je da se pošalje potražnica u našoj pošti i onda se nakon nekog vremena dobije pismeni odgovor. Krajnji rok isporuke najviše zavisi od uvozne carine u USA koja zna biti ekstremno spora i nekada pošiljke bivaju isporučene i nakon 45-60 dana. Retko, ali se dešava. Praćenje do kraja imaju EMS i PostExport usluga (paketi).
  Naša carina uglavnom ne otvara pisma ukoliko nije samo pismo sumnjivo, odnosno, ukoliko sadržaj očigledno ne odgovara opisu u carinskoj deklaraciji. Pretpostavka je da je poštin službenih pregledao prilikom prijema, ali uvek postoji mogućnost da je došlo do propusta.

 82. Super sajt, hvala na svim objasnjenjima. Ja sam upravo imala prvu prodaju na Etsy. Uplacen novac na paypal, ali mi paypal trazi dodatne podatke, blokiran mi je account dok ne stavim podatke o transakciji. Imas li neku preporuku, iznos je mali $15, rucno izradjen nakit je u pritanju. Nisam se jos registrovala, razmatram preduzetnicku radnju.

  1. Hvala 🙂
   Dostavi PayPal-u podatke koje ti traže. Obično je to neki dodatni dokumenat, ili više detalja o transakciji i slično. Meni su to uradili dva-tri puta i nakon dostavljenih traženih podataka su odblokirali vrlo brzo, čak mislim isti dan.
   Glede registracije, lično preporučujem preduzetničku radnju za izradu imitacije nakita uz sertifikaciju starog i umetničkog zanata, kako bi paušalni doprinosi bili što niži.

 83. Poštovani Milane,
  HVALA na nesebičnoj pomoći i savetima!
  Pročitala sam sve od a do š, dobila sam mnogo odgovora, ali ostalo je jedno pitanje koje moram da postavim.
  Želela bih da prodajem makrame nakit, a u izradi toga koristim poludrago kamenje koje kupujem u reproshopovima. U DHL-u su napisali da mogu odbiti prevoz poludragog kamenja, a plašim se da je u pošti ista situacija. A na Etsyju se prodaju takvi nakiti… znate li da li postoji neka caka?
  Unapred hvala na odgovoru 🙂

  1. Poštovana,
   koliko sam upoznat poludrago kamenje ne potpada pod neki poseban režim. Spisak zabranjenih i uslovno dozvoljenih predmeta za slanje u svaku državu možete naći na sajtu pošte:
   https://www.posta.rs/lat/privreda/usluga.aspx?usluga=postanske-usluge/spisak-zabranjenih-artikala-za-uvoz
   Nakit jeste zabranjen za slanje, ali pod nakit se podrazumeva nakit od plemenitih metala i dragog kamenja. Poludrago kamenje ne spada u to ograničenje.
   DHL je za tu kategoriju proizvoda prilično nepovoljan, tako da je jedina opcija PostExport usluga pošte, koja je cenovno iole prihvatljiva za male artikle. A često su i teški oko carinske problematike.

  1. Offsite ads su reklame koje Etsy prikazuje na drugim sajtovima, recimo kroz Google sistem reklamiranja, na Facebook-u i sl. Po aktivaciji tvoji proizvodi se počinju reklamirati u okviru te Etsy-eve promocije i ukoliko dođe do prodaje kao rezultata te kampanje naplaćuje se 15% od prodatih artikala.

    1. Poštovani Milane, pozdrav
     Probala sam da se prijavim na Etsy offsite ads na shop manager/settings/offsite ads ali ne znam koje dugme da pritisnem, pa sam otišla na shop manager/marketing/social media i tamo sam se prijavila.Da li su to offsite ads?Na shop manager/stats/How shoppers found you mi je štiklirano social media. Za Pinterest sam čekala nekoliko sati i nije uspelo (nije se izvrtelo).U čemu je problem? Želim da prodajem vezene goblene ( i po porudžbini).
     Unapred hvala

 84. Pozdrav Milane,

  imam jedno pitanje ako bi mogao da mi odgovoris. Imam otvorenu pausalnu radnju, da li bi mogao da je povezem sa biznis paypal nalogom, i da li ispravno ako taj novac sa paypala prebacujem na devizni racun od te radnje? Da li sam u obavezi da placam neki dodatni porez?

  Hvala unapred

  1. Da, ispravno je, mada ja radije prebacujem na dinarski, jer mi onda VISA vrši konverziju, pa je do sada ispadalo nešto sitno povoljnije nego da prodajem devize banci. Sa deviznog računa radnje ne možeš podići devize, nego ih moraš prodati banci.
   Ne plaćaš nikakav dodatni porez, jer porez plaćaš paušalno.

 85. Poštovani Milane,
  evo mene opet sa pitanjem, mada sam mislila da imam sve potrebne informacije 😀
  Upravo sam htela postaviti pitanje u vezi poreza, vidim da je to sad aktuelna tema i kod drugih. Moje pitanje jeste, ako sam zaposlena, koliko da računam na porez kada obračunavam cenu svog proizvoda? 20%? ili više? Platila bih ga kao fizičko lice, mada imam svoje udruženje gde je registrovana i privredna delatnost, ipak, čini mi se da je ostati kao fizičko lice lakše rešenje za ubuduće, ali možda i grešim. U poreskoj mi nisu znali reći šta i kako, pa Vas pitam, možda ste upućeni u to. I ono još što ne znam: koja je realna cena satnice?

  1. Poštovana,
   pitanje poreza je malko problematično, jer prvenstveno zavisi od prirode samog proizvoda. To je važno kako bi se odredili normirani troškovi za određenu vrstu dela. Za to je najbolje da pogledate tekst:
   https://www.biljanatrifunovicifa.com/2016/06/prihodi-od-autorskih-prava/
   Po utvrđivanju kategorije dela možete pomoću kalkulatora naći bruto osnovicu:
   https://www.asmracunovodstvo.rs/kalkulator-autorskog-honorara/
   odnosno tačno koliko biste trebali ukupno naplatiti da bi Vam na kraju ostao neki određeni neto iznos. Porez na dohodak jeste 20%, ali se Vama kao zaposlenom licu računa i doprinos za penziono, pa je tako ukupan procenat davanja 46%, ali na osnovicu umanjenu za normirane troškove. U praksi je to između 23 i 30%. Neisplativo je ukoliko imate iole pristojnije prihode i mogućnost da se registrujete kao paušalac, što bi sa nekih 300 tinjak eur mesečnih primanja svakako bilo isplativije,, ukoliko je u pitanju stari i umetnički zanat.
   Ako prodaju i naplatu vršite putem udruženja, važno je znati da to onda nije Vaš novac, već novac udruženja, te ukoliko Vam je potreban novac za trošak, moraćete ga isplatiti sebi kroz neki ugovor i na to opet platiti poreze i doprinose.
   Trenutno je u najavi zakon o fleksibilnim oblicima rada, za koji se nadam da će povoljnije rešiti rad fizičkog lica u ovakvim slučajveima, ali nisam naišao ni na kakav predlog ili nacrt, tako da nam ostaje da čekamo.
   Glede cene satnice, nisam pametan dati neki konkretan predlog, jer to je opet stvar samog autora, proizvoda i tržišta za isti. Prvo bi u satnicu trebalo ukalkulisati i deo vremena potrošenog na administriranje prodavnice, komunikaciju i marketing, pa tako dobijenu satnicu množiti sa nekim iznosom koji je zadovoljavajući autoru, ali opet da može proći na tržištu. Međutim, kako je tržište Etsy najviše orjentisano ka USA, volim napomenuti da se ima u vidu da je minimalna satnica u USA $7.25, što znači da takvu satnicu dobija radnik koji peče hamburgere u McDonaldsu. Računam da kreativan rad zavređuje bar malko višu satnicu, bez namere da potcenjujem bilo čiji rad.

 86. Postovanje.
  Kontaktiram vas u vezi jedne nedoumice,i usmerenja kako da se postupi u ovom slucaju.
  Imam otren nalog na etsy-u vec 2 godine,koji je vezan za paypal nalog moje supruge-kao fizickog lica,koja je pri otvaranju paypal-a i etsy naloga iskoristila mail moje firme.Posto smo konacno dobili od banke visa buisness karticu otvorenu na preduzce,sada zelimo i otvoriti paypal nalog vezano za nju.Pitanja su sledeca:
  1-Moze li se upotrebiti isti mail pri otvaranju biznis naloga na paypal-u?
  2-Moze li se promeniti stari paypal nalog na etsy-u novim (biznis nalogom),s obzirom da nose istu mail adresu?
  3-Mozeli se ,ili gde se salje zahtev,za prelazak sa fizickog korisnika na biznis korisnika,na vec postojecem etsy nalogu.
  Ukoliko je nemoguce ostvariti ovkve radnje,sta bi mi vi preporucili da uradim.
  Unapred zahvalan
  Obradovic Milos

  1. Ne može se otvoriti dva PayPal naloga na isti email, potreban je novi.
   Može se promeniti paypal nalog na etsy bez problema. Samo se postavi novi email.
   Postojeći Etsy nalog nije prenosiv, naročito zbog činjenice da je vođen na jedno fizičko lice, a želite preneti na firmu čiji je vlasnik drugo fizičko lice. Postoji opcija otvaranja potpuno novog naloga na firmu, ukoliko Vam je to potrebno (eventualno zbog knjiženja ulaznih troškova, obračuna PDV i sl).

    1. Nije moguć prenos Etsy prodavnice. Jedino se može otvoriti nova na supruga, a staru ili ostaviti, ili ugasiti.

     1. hvala na odgovoru. Da li je sme da se stavi njegova PP adresa za uplate/isplate obaveza prema Etsy-ju ako je on član prodavnice?

 87. Postovanje i hvala puno za ovaj tekst 🙂
  Imam jedno pitanje, apsolutno se ne razumem u kartice pa mi treba pomoc oko otvaranja pay pala. Naime, imam Banca Intesa Visa Inspire debit, da li treba da otvaram devizni racun? Procitah negde da bi trebao devizni racun i Visa Debit Electron… Hvala unapred 🙂

  1. Nema na čemu 🙂 Izvinjavam se na malom kašnjenju. Bilo koja VISA kartica bi trebala raditi za PayPal. Ja koristim VISA Business vezanu za dinarski tekući račun i radi posao 🙂 S tim da VISA vrši konverziju dinara u USD i obrnuto (kod povlačenja na tekući račun).

 88. Zdravo Milane, hvala za korisne informacije.
  Zelim da otvorim radnju na Etsy platformi, medjutim vidim da Srbija vise nije u ponudi prilikom izbora Shop Location… Da li ce stvarati neke probleme prilikom isplate ukoliko oznacim npr. Croatia kao lokaciju prodavnice? Paypal nalog je registrovan u Srbiji
  Hvala

  1. Na žalost, privremeno je obustavljeno otvaranje radnji na Etsy za države koje nemaju Etsy payments implmentiran (https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/1500006519562-Why-Can-t-I-Open-a-Shop-in-My-Country-?segment=selling). Lokacija prodavnice nije toliko vezana za činjenicu gde je registrovan PayPal, tim pre što se više ni ne može koristiti samostalni PayPal, obzirom da Hrvatska ima Etsy payments, pa je EP obavezna opcija. Lično nisam imao problema dok mi je sedište Etsy radnje bilo u Mađarskoj, a ja pristupao i iz Srbije i iz Mađarske, a dešava se da se neko preseli iz države u državu i ostane mu staro sedište. Međutim to je hod po ivici i uvek postoji rizik, pa ne mogu garantovati da 100% neće biti problema.

   1. Ima li nesto novo po ovom pitanju? Pokusao sam da otvorim shop, ali nema Srbije u listi ponudjenih zemalja. Kada sam probao sa Hrvatskom, samo da vidim dokle ce me to dovesti, zastao sam na koraku “How you’ll get paid” gde se opet bira zemlja i gde nema Srbije 🙁 Ima li trenutno ikakvog nacina da se ovo prevazidje i kako uopste funkcionisu prodavnice koje su radile pre nego je ova regulativa donesena?

    1. Na žalost, nema novosti po ovom pitanju. Sve radnje ranije otvorene rade nesmetano. Ukoliko imate nekoga u Hrvatskoj možete na njega otvoriti pa da novac leže na njegov račun.

  1. Etsy offsite ads se mogu isključiti/uključiti na strani Shop Manager / Settings / Offsite ads
   Sama promocija je automatizovana.

   1. Poštovanje Gospodine Milane
    Da li možda znate gde se nalaze obaveštenja o porezu koji plaća prodavac prilikom prodaje vezenih goblena na Etsy u bilo kojoj državi u svetu da bi se za tu sumu uvećala cena proizvoda?
    Unapred hvala

    1. Poštovana,
     Etsy automatski zaračunava porez na promet (ili PDV) prema zemlji kupca, tako da nije potrebno za taj porez uvećavati cenu.

    1. Poštovani Milane
     Da li usluga PostExport u potpunosti novčano obeštećuje prodavca na Etsy ako se pošiljka izgubi?
     Unapred hvala
     Biljana Kostić

     1. Da biste bili sigurni da ćete dobiti punu vrednost, potrebno je osigurati pošiljku navođenjem njene vrednosti (pri čemu se plaća i osiguranje dodatno). Ukoliko vrednost nije navedena postoji mogućnost da ne refundiraju ceo iznos. Mada, prema mom iskustvu, zaista se vrlo retko gube pošiljke.

     2. Poštovani Milane
      Kako da me Etsy poveže sa prodavcima koji prave goblene po šemi i štampane, prema fotografiji? Ja bih
      ručno vezla goblene po porudžbini
      Unapred hvala

 89. Poštovani Milane, imam nedoumicu i možda Vi možete Vašim savetom rešiti. Već prodajem na Etsyju nakit, ali bih želela prodavati i ručno oslikane kutije za nakit, zidne satove i – slike. Pošto u prodavnici imam samo nakit, ne znam da li da otvorim novu prodavnicu za slike ili da koristim već postojeću. Volela bih znati Vaše mišljenje…

  1. Poštovana,
   obzirom da trenutno nije moguće otvaranje prodavnice iz Srbije, odgovor se sam nameće. Uglavnom se preporučuje da raznorodna roba ne bude izmešana u jednoj radnji, ali Etsy sve više ide ka tome da se same radnje minimalno ističu, već da sve izgleda poput jedne velike prodavnice.

  1. Poštovani Milane
   Kako i gde mogu da vidim ko je i koliko moje proizvode (vezene goblene) sa liste ,pogledao, posetio ili stavio u favorite?
   Svako dobro Vam želim

  1. Sinoć sam postavila pitanje na forumu. Sada ne mogu da nadjem ni moju diskusiju ni diskusije učesnika foruma
   Šta da radim ? Unapred hvala

 90. POštovani
  Ne znam kako da otvorim moj Etsy nalog Pojavljuju se čudni znaci . Šta da pritisnem ? Unapred hvala

  1. Poštovani Milane
   Sa Etsy su me obavestili da je moj račun suspendovan. Šta da radim? Ja plaćam oglase preko Pejpala- Unapred hvala

    1. Greškom sam izbrisala poruku koju mi je Etsy poslao na moj gmail da bi mi pomogli oko suspendovanog računa. Kako da mi Etsy ponovo pošalje taj gmail? Hvala i svako dobro

    2. Poštovani Milane
     Greškom sam izbrisala opciju community sa leve strane gde je shop manager, stats, dashboard, settings itd. Kako da to vratim jer mi je potrebna opcija forums
     Unapred hvala

 91. Poštovanje
  Hitno mi je
  Kako mogu da promenim moj broj telefona na Etsy?
  Imam 2 porudžbine ali Etsy ne prihvata moj novi broj a ja sam zaboravila stari broj
  Unapred hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *