Kako otvoriti prodavnicu na Etsy?

Obzirom da me je nemali broj vas kontaktirao sa pitanjima oko samog otvaranja radnje na Etsy odlučio sam se napisati kratak vodič, mada mislim da će se ovo pretvoriti u seriju tekstova na tu temu.

Naime, u početku deluje prilično konfuzno, pa ću pokušati sistematizovati neke osnovne informacije i pokazati postupak samog otvaranja radnje.

Da biste pokrenuli radnju na Etsy, potrebno je da posedujete barem kreditnu karticu, a po mogućnosti i PayPal nalog. Kreditna kartica Vam služi za plaćanje naknada Etsy-u , a PayPal nalog služi za naplatu prodatih artikala i plaćanje Etsy naknada. PayPal nalog nije obavezan, obzirom da postoje i alternativni načini naplate, kao što je 2checkout.com. Međutim, samo je PayPal u potpunosti integrisan sa Etsy platformom i omogućuje lagodnu kupovinu kupcu, te samim tim posedovanje PayPal naloga rezultuje većim brojem prodaja. Ostale alternative zahtevaju dosta prepiske sa kupcima (slanje zahteva za uplatu – fakture, objašnjavanje postupka i slično), pa stoga kupci često ni ne započnu samu kupovinu, a neretko i odustanu u pola postupka.

Na PayPal nalogu (ili pridruženoj kartici), ili na kartici kojom želite plaćati naknade potrebno je imati par dolara (EUR) kako bi se mogla izvršiti verifikacija.

Bolja opcija za naplatu je Direct Checkout, koji omogućuje više načina naplate, ali trenutno nije dostupan u Srbiji, pa ćemo ga za sada ostaviti po strani. Nadam se da će uskoro biti, jer omogućuje više opcija, među kojima je i Etsy poklon kartica, pa samim tim uvećava šanse za prodaju.

Koliko košta radnja na Etsy?

Samo otvaranje prodavnice je besplatno.

Naplaćuje se postavljanje proizvoda i to 0.24 USD (0.20 + PDV 20%) po jednom proizvodu i trajanje oglasa je 4 meseca. Nakon isteka 4 meseca, proizvod prelazi u neaktivne te je potrebno ponovno ga izlistati uz ponovno plaćanje naknade za postavljanje.

Prilikom prodaje proizvoda Etsy naplaćuje 6% (5% + PDV 20%) od vrednosti prodatih proizvoda (naplaćena poštarina ne ulazi u osnovicu za obračun naknade).

O načinima obračuna i naplate poštarine na Etsy, samo pisao ranije.

Da bi vam pomogao u samom startu Etsy nudi opciju da novi prodavci dobiju besplatnih 40 postavljanja, što je vrednost 9,60 USD. Potrebno je samo da vam neko preporuči Etsy kao prodajnu platformu, te ako vam niko drugi to nije preporučio, možete iskoristiti moj link za preporuku. Dakle, da biste otpočeli sa kreiranjem radnje kliknite na link:

https://etsy.me/30ukTHR

Postupak otvaranja Etsy radnje

Ukoliko ste kliknuli na gorepomenuti link dočekaće vas pozdravni ekran koji vas poziva da otvorite svoju radnju:

pozdravni ekran za otvaranje nove Etsy radnje

a ukoliko ste na Etsy otišli prostim kucanjem www.etsy.com u adresnu liniju, videćete sledeći ekran:

Etsy naslovna strana

U prvom slučaju kliknite na “Open My Etsy Shop”, a u drugom na “Sell on Etsy”, kako biste krenuli u postupak otvaranja. Na prvom sledećem ekranu potrebno je da unesete svoje osnovne podatke.
kreiranje novog naloga na etsy
To su redom: ime, prezime pol (koji možete ostaviti nedefinisanim), zatim email (koji vam služi za prijavljivanje i komunikaciju sa Etsy, te nije nužno da email bude identičan email-u koji koristite za PayPal nalog), zatim je potrebno uneti lozinku i potvrdu iste.

Kao poslednje se unosi korisničko ime. Etsy će vam ponuditi neke sugestije za korisničko ime, ali ih niste u obavezi prihvatiti. Ukoliko je korisničko ime zauzeto Etsy će vas upozoriti i neće dozvoliti da idete dalje dok ne nađete jedinstveno korisničko ime.

Nakon što kliknete na dugme “Register” Etsy će kreirati nalog za vas i poslati email sa zahtevom za potvrdu. Potrebno je da odete u svoje emal sanduče i nađete Etsy-jevu poruku u kojoj postoji dugme “Confirm acoount”. Klikom na to dugme potvrđujete da je email adresa koju ste uneli vaša.

potvrda email adreseDa biste nastavili sa otvaranjem radnje kliknite na ikonicu “Your shop” (Vaša radnja), koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

To nas vodi na stranicu “Shop preferences” gde je potrebno uneti osnovne podatke o samoj radnji, kao što su:

Jezik radnje (Shop language): moje predlog je da ostavite engleski, obzirom da se radi o osnovnom jeziku radnje na kojem unosite opise i nazive proizvoda, a većinom su kupci sa engleskog govornog područja, pa je i logično da se najviše njima obraćamo. Kasnije je moguće dodati i druge jezike i ručno unositi prevode, mada Etsy omogućuje kupcima sa drugih govornih područja automatsko prevođenje, koje nije idealno, ali je često dovoljno da se snađu (naročito ako su vam fotografije jasne).

Država sedišta radnje (Shop country): Srbija (ili neka druga ukoliko se ne nalazite u Srbiji 🙂 )

Shop currency (Osnovna valuta radnje): Ja sam ostavio ponuđeni USD (mada, kada sam svojevremeno otvarao nije ni bilo ponuđeno drugo), ali možete i staviti EUR ukoliko vam je lakše za računanje. To je valuta u kojoj iskazujete cene prilikom postavljanja proizvoda. Kupcima koji barataju drugim valutama Etsy automatski preračunava i prikazuje cenu u njihovoj valuti.

I na kraju je potrebno izabrati jednu opciju koja najbolje opisuje vašu radnju. Ovo je samo za statističke potrebe Etsy i ne utiče ni na koji način na opcije u radnji. Redom je ponuđeno sledeće:

 • prodaja je moj jedini posao
 • povremeno prodajem, ali se nadam da će mi postati osnovni posao
 • prodajem povremeno i želim da tako ostane
 • ostalo

Izaberite željenu opciju i zatim kliknite na dugme “Save and continue” (Sačuvaj i nastavi), koje se nalazi u donjem desnom uglu ekrana.

Dolazimo do jedne od bitnijih stvari vezano za kreiranje radnje, a to je izbor imena radnje.

izbor imena radnje na etsy

Zašto je to važno?

Prvenstveno zato što vaša radnja dobija web adresu po formatu http://MilanovaRadnja.etsy.com, pa je stoga dobro da bude asocijativno, lako pamtljivo i po mogućnosti da je slobodno na drugim društvenim mrežama.

Razmišljajte o Etsy kao globalnoj platformi, gde ste dostupni širokoj populaciji, pa bi bilo dobro da bude lako pamtljivo kupcima. Kao ilustraciju navest ću da je originalno ime SONY korporacije bilo “Tokyo Tsushin Kogyo Kabushiki Gaisha”, ali nije bilo praktično za nastup na Američkom tržištu, gde su čak i skraćeno ime “Totsuko” izgovarali sa teškoćom. Stoga je uprava odlučila “globalizovati” ime i nakon dužeg razmišljanja odabrali su SONY. Iz tih razloga predlažem da izbegavate imena poput “ČačkaličinaPozamanterija” ili “ČevapčićevBrlog”.

Također, morate jako voditi računa o kopirajtu, kako ne biste bili prinuđeni ime menjati i kretati iz početka. Predlažem da izabrano ime proverite na Google, da slučajno ne postoji neka firma koja ga već koristi i koja bi vas mogla potkačiti kasnije.

Provera dostupnosti i na društvenim mrežama je poželjna kako biste imali jedinstveni nastup. Kupcima je mnogo lakše ukoliko je na svim platformama vaše ime identično nego da je na svakoj platformi različito, a čini vašu firmu lako prepoznatljivom.

Također, ukoliko se naziv radnje sastoji od više reći trebalo bi svaku reč početi velikim slovom. Prosto, čitljivije je “MilanovaRadnja” nego “milanovaradnja”.

Ranije sam pisao o izboru imena Etsy radnje, a neke sugestije za biranje imena radnje možete naći i na Etsy blogu.

Kada ste konačno odlučili za ime radnje kliknite na “Save and continue” dugme. Moram napomenuti da se ime radnje može promeniti jedanput, tako da ukoliko ste promašili postoji još jedna mogućnost da ime naknadno promenite.

Postavljanje proizvoda u radnju

Sledeći korak je postavljanje proizvoda u radnju. Obzirom da je ovaj tekst već prilično dugačak postavljanje pojedinačnog proizvoda ću obraditi posebnim tekstom, a možete pročitati i kako pisati dobre opise za proizvod.

postavljanje proizvoda u Etsy radnju

Etsy predlaže da postavite najmanje 10 proizvoda, ali to nije obavezno. Dobro je imati nekoliko proizvoda u samom startu kako biste bili vidljiviji, ali sam ja mišljenja da ne treba sve proizvode postaviti odjednom. Naime Etsy algortitam za pretragu još uvek funkcioniše i po vremenu postavljanja, što znači da je vaš proizvod najvidljiviji u prvih par sati od postavljanja (zavisi od kategorije proizvoda i konkurencije), pa je stoga bolje svaki dan postavljati po 1-2 proizvoda nego odjednom 10-15 (osim ako imate par stotina proizvoda, pa možete dnevno postavljati po desetak).

Ja sam ovde dodao jedan proizvod, kako bih mogao nastaviti dalje.

dodavanje proizvoda u etsy radnju

Sledeći korak je unos načina naplate kojie nudite kupcima.

načini naplate na Etsy

Prvo obaveštenje se odnosi na ranije pomenuti Direct Cehckout, koji još nije dostupan za Srbiju, ali se nadamo da će uskoro biti. Naravno, za to se treba potruditi i okupiti što više prodavaca iz Srbije, kako bismo dokazali da smo vredni ulaganja u nas 🙂

Sledeći način je PayPal za koji je dovoljno da unesete vašu PayPal e-mail adresu.

Payment By Mail se odnosi na plaćanje poštom, a u koje spadaju dve vrste plaćanja:

 • kupac vam šalje ček sa iznosom, ali jako dugo traje dok ček stigne, pa posle i sama realizacija čeka zna biti dugačka, a i prilično skupa, tako da ova opcija otpada
 • Money Order. Najpribližnije ovome bi bila Međunarodna Poštanska Uputnica, ali ne raspolažem podacima da je tako nešto moguće na relaciji USA – Srbija.

I treća opcija je Other (ostalo) gde se svrstavaju sve ostale opcije naplate, kao što su 2checkout.com, Bitcoin, razmena robe i slično. Ukoliko izaberete ovu opciju, potrebno je u opisima proizvoda i politkama radnje navesti koje su dodatne opcije plaćanja dostupne.

Predlažem da za početak odaberete samo PayPal i nastavite dalje.

Poslednji korak je podešavanje načina na koji ćete plaćati Etsy naknade. Postoji mogućnost da unesete kreditnu karticu ili da izaberete PayPal. Ja sam izabrao PayPal, pa me je Etsy prebacio na PayPal, gde sam morao da se prijavim, kako bi Etsy izvršio test povlačenje u iznosu $1. Stoga je bitno da na PayPal računu (ili pridruženoj kartici) imate par dolara uplaćeno.

način plaćanja na Etsy

Nakon toga kliknuo sam na “Open your shop” (Otvori radnju) i uz par pozdravnih poruka, radnja je otvorena za javnost.

Share

152 comments

 1. Stvarno si carina sto si napravio sajt sa svim ovim informacijama na jednom mestu 🙂 Najmanje sto mogu uciniti je da kad budem otvarala radnju na Etsy, to uradim preko tvog linka 😉 Ono sta me zanima je: kad dobijem tih 40 besplatnih postavljanja da li moram istog momenta sve da postavim, odmah po otvaranju radnje, ili ih mogu rasporediti, onako recimo svaki dan po jednu stvar? I da li ta postavka isto traje 4 meseca? Pozz 🙂

  1. Hvala 🙂
   40 besplatnih listinga nije oročeno, tako da se mogu iskoristiti bilo kada. Svaki listing traje redovno 4 meseca.
   Svako dobro,
   Milan

 2. Hey, kako si regulisao placanje preko paypala? Koliko mi je poznato primanje novca preko paypala jos nije moguce u srbiji i crnoj gori, barem ne regularno? Ja sam otvorila radnju na etsy iz cg sam i imam problem sa paypalom… da l bi mi mogao pomoci?

  1. Od pre dve godine moguće je primati uplate na PayPal iz Srbije. Ne znam kako stoje planovi sa Crnom Gorom, ali možda bi ti mogao pomoći neko iz Srbije.

 3. Pokusao sam da otvorim radnju na Etsy, ali na ‘How you’ll get paid’ nigde nema ponudjeno Paypal. Imam samo opciju da izaberem drzavu u kojoj se moja banka nalazi, naravno Srbije nema na listi. Da li se nesto u medjuvremenu promenilo i kako da dodam Paypal?

  Poz

  1. Koliko je meni poznato – ništa se nije menjalo u pogledu Srbije. Etsy Paymenst je sistem koji je uveden u zamenu za Direct Checkout i forsiraju ga za države gde je on dostupan (na žalost, u Srbiji nije). Za nas je dostupan PayPal ili Other. Proverite da slučajno niste naveli neku drugu zemlju prilikom kreiranja samog naloga.

 4. Hvala na smernicama, kazite mi molim kada saljemo paket iz Srbije, da li kupac u inostranstvu placa dodatno carinu kada mu stigne paket?

  1. Iznos carine zavisi od vrednosti pošiljke i od propisa odredišne države. Recimo, u USA se ne carini roba do iznosa 800 USD, u Australiji do iznosa 1000 AUD, dok Nemačka vrlo često ocarini i male iznose (nemam pouzdanu informaciju, ali znam da su prijateljici carinili i vrednost od 30 EUR, ali postoji mogućnost da su procenili da je iznos veći).

   1. Poštovanje, želim da zatvorim prodavnicu na Etsiju. Nisam se baš bavila Etsijem pa tako i nisam uspela ništa da prodam. Molim Vas, objasnite mi kako da zatvorim prodavnicu. Hvala

    1. Kada ste ulogovani idete na Shop manager -> Settings -> Options. Izaberete tab “Close Shop”. Ako nemate neplaćenih porovizija ili otvorenih slučajeva, onda će Vam biti dozvoljeno da zatvorite Shop. U suprotnom je prvo neophodno rešiti slučajeve i regulisati proviziju.

 5. Postovani,raspitivajuci se u jednoj grupi dosla sam do odgovora,da za otvaranje radnje na etsycom moram imati devizni racun i visa karticu koja ce biti povezana sa pejpal racunom. Otvorila sam devizni i visa je gotova,u banci su mi rekli da ce mi od svake uplate uzeti 300din provizije i kada sam to u istoj grupi rekla,pitali su me “A zasto si otvarala devizni kad moze i obicni racun!? Meni tek sad nije nista jasno. 🙁

  1. Poštovana, bilo koji račun za koji je vazana VISA kartica možete koristiti za otvaranje PayPal naloga. Ukoliko je račun dinarski uplata sa PayPal-a će Vam biti konvertovana u dinare. Ako je u EUR, onda će biti isplaćeno u EUR. Banke ne bi trebalo da Vam uzimaju proviziju jer uplata ne prolazi kao devizna uplata, već kao odobrenje na karticu. Ukoliko Vam banka naplaćuje proviziju, predlog je da menjate banku 🙂

 6. Hvala na odličnim postovima i objašnjenjima…a čačkaličinaPozamanterija me nasmijala do suza…ako može jedno pitanje: kada se šalje nakit, recimo ogrlica, koja je opcija slanja u pošti – da li može u kovertu (kao pismo, naravno ona koverta sa mjehurićima) ili mora biti paket…jer za pakete je ogromna provizija kod nas u BiH. Hvala.

  1. Nisam baš siguran koje su mogućnosti u BiH, ali ogrlica može ići u preporučenom pismu. Nikako u običnom jer nemate dokaza da je poslato.

 7. Pre svega hvala na svim ovim informacijama i ako postoji nacin da se zahvalim rado bih to ucinio a da ne bude samo hvala.

  Ako biste mi razjasnili par nedoumica…

  Ako bih nakit hteo da prodajem kao veleprodaja da li moram imati prijavljenu radnju ili to njih ne interesuje vec samo da li sam sposoban da isporucim kolicinu?
  Ili kada postavljam proizvod da samo stavim da ima vise primeraka u ponudi…?
  Da li to sto nemam svoj sajt ostavlja utisak nepoverenja kod interesenata ili mogu samo na Etsy imati svoj nalog, da li se na to obraca paznja?

  1. Nema potrebe stavljati više primeraka u prodaju na Etsy. Dovoljno je naglasiti da se primaju i narudžbe na veliko. Također, poželjno je pristupiti i Etsy Wholesale platformi, jer veleprodajni kupci iz USA više pretražuju tamo, jer je to platforma kojoj se pristup posebno odobrava od strane Etsy administratora.

   Što se tiče registracije radnje za veleprodaju to Etsy ne interesuje niti proverava, međutim nije moguće izvesti u inostranstvo robu kao fizičko lice. Prosto – nije po zakonu.

   Dovoljno je imati nalog samo na Etsy, obzirom da Etsy posreduje na neki način i štiti kupce od eventualne zloupotrebe. Svakako je bolje imati i svoju stranicu, ali nije neophodno.

 8. Hvala Vam na ovako brzom odgovoru. Da se ne bih zaletao, srljao prvo cu krenuti sa pojedinacnim ponudama. Da vidim mesec dva kako funkcionise pa cu se za to vreme lagano pripremiti sa proizvodima i prezentacijom.
  Hvala jos jednom,. Javicu se za mesec ili mozda ranije u zavisnosti kako bude islo da podelim sa svima svoja iskustva. Svako dobro!

 9. Postovani otvorila sam Pay Pal nalog i sad otvaram etsy shop. Kad udjem na besplatne listinge izadje prozor Register i tu imam samo
  First name/Email/Password/Confirm Password
  DA li je to ok?
  Da li je lose ako se koristi isti mail i za PayPal i za Etsy?
  Da li se lozinka koja se trazi pri ovom registrovanju postavlja kao sasvim nova-razlicita od lozinke maila koji se koristi(isto kao kod pravljenja naloga za Pay Pal)?

  1. Da, to je prvi korak, kasnije se unose i ostali podaci.
   Nije problem ako se koriste isti mail za shop i PayPal.
   Da, poželjno je da se razlikuju lozinke za mail, PP i Etsy, obzirom da u slučaju da neko dođe do lozinke za pristup Etsy neće automatski imati pristup i ostalim Vašim nalozima.

 10. pozdrav,
  pokusala sam otvoriti seller account, ali nema srbije na drop down meniju. kako da resim placanje? imam i paypal i payoneer.

  1. Pretpostavljam da gledate na dropdown meniju za Etsy checkout, pa zato nema Srbije jer nije Etsy Checkout dostupan u Srbiji. Ispod Etsy Checkouta imate mogućnost da odaberete ostale vidove naplate, među kojima je PayPal. Na žalost, Payoneer neće puno pomoći oko prodaje preko Etsy, obzirom da nije integrisan u Etsy platformu, pa je ceo proces prodaje znatno komplikovaniji i samim time manje interesantan potencijalnim kupcima.

 11. Odlican je tekst,i hvala na detaljnim uputstvima. Imala bih pitanje. Prilikom upisivanja broja kreditne karice za Paypall ima sledece polje gde pise CCV number. Interesuje me koje brojeve treba tamo upisati, jer bez toga nece da mi otvore nalog.

  1. CCV broj je trocifreni broj koji se na karticama nalazi na poleđini kartice u malom belom polju desno od polja za potpisivanje.

 12. Dobro veče, da li je problem pri registraciji na Etsy platformi postaviti Paypall i pridruženu karticu koje nisu na moje ime?

  1. Nije problem. Etsy će odraditi verifikaciju naloga u smislu da će probno pokušati povući sredstva sa PayPal-a i prihvatiti taj PayPal nalog bez obzira na čije ime glasi. Međutim, ukoliko radnja tog korisnika bude sankcionisana iz nekog razloga (kršenje kopirajta, kršenje pravila Etsy i slično), postoji velika šansa da će i Vaša radnja biti sankcionisana zbog povezanosti preko PayPal naloga.

 13. Postovani, odlican tekst!
  Razmisljam o otvaranju prodavnice na etsy, zanima me da li je sve self storage ili postoji opcija da se prodaje iz etsy storage? Ako jeste koja je bolja opcija? I po vasem misljenju, na koji nacin i kojom kurirskom sluzbom je najbolje slati porucene proizvode u inostranstvo?
  Pozdrav!

  1. Hvala 🙂
   Pretpostavljam da mislite na nešto slično Fulfilment by Anazon programu kod Amazona. Etsy nema svoje skladište i sve skladištite sami ili radite po naruidžbi. Trenutno najjeftiniju uslugu slanja nudi Pošta Srbije. DHL nudi nešto bržu uslugu, ali su cene značajno veće u odnosu na Poštu.

 14. Kada sam otvarala etsy dučan prijavila sam kreditnu karticu vezanu za njemačku banku kao i Pay pal. Jer u ono vrijeme nisam imala druge mogučnosti. Sada želim promjeniti te podatke , dodati novu karticu i pay pal vezane za Hrvatsku banku. Pokušala sam, medutim ne dozvoljavaju mi. Ne znam da li je to uopce moguce promjeniti. Ako mi možete pomoči u vezi toga bila bih vam jako zahvalana.

  1. Kod PayPal naloga nije dozvoljena promena države sedišta računa, kao ni posedovanje više naloga za jednu osobu.
   Jedini ispravan način je da se nemački PayPal nalog ugasi, a otvori novi hrvatski.

  1. Može otvoriti dve radnje, ali ne smeju imasti isti asortiman i u svakoj radnji mora biti navedeno da poseduje i onu drugu radnju. Isti slučaj je ako ima tri vi više radnji.

    1. Mislim da još uvek nije moguće otvoriti dve prodavnice na jednom nalogu. Potrebno je kreirati novi nalog sa novom e-mail adresom. Međutim, moguće je da oba naloga imaju isti PayPal.

 15. POŠTOVANI!
  ŠTO ZNAČI “FULL NAME ON ACCOUNT”?
  DA LI JE TO IME KOJE STOJI NA MOJOJ KARTICI(DAKLE,MOJE IME),ILI NEKI BROJEVI ILI ŠTO???:-(((((

 16. Pozdrav,

  Hvala na sjajnom postu! Ja sam malo istrazivala i kako vec znamo, nasa drzava nema internet kupovinu uredjenu, ali pravno, svaka prodaja preko interneta (ustvari primanje novca iz inostranstva) podleze nasim zakonima, sto bi znacilo da bi morali da se registrujemo kao preduzetnici ili d.o.o, a onda da placamo porez drzavi (oko 60% ide drzavi od svake uplate na nas racun).

  Ne znam sta mi je ciniti, ali ako moze neki savet, bicu beskrajno zahvalna!

  1. Naprotiv, internet prodaja je solidno regulisana trenutno. Da bi se legalno bavili internet prodajom potrebno je registovati d.o.o. ili preduzetničku radnju sa šifrom delatnosti 47.91. Za ovu deltanost čak ne postoji obaveza evidentiranja prometa putem fiskalne kase.
   Legalno slanje proizvoda je vrlo jednostavno moguće putem PostExport usluge koju pruža pošta i malo nepovoljnije usluge koju trenutno pruža DHL. Također, postoji mogućnost i da Vam neka špedicija odrađuje poslove carinjenja, pa u tom slučaju možete slati i kao pismo.
   Ova konstatacija da država uzima 60% od devizne uplate ne stoji, iako se često provlači kao podatak, ali jednostavno nije tačna. Visina mesečnih davanja zavisi od oblika organizovanja (da li je doo ili preduzetnička radnja) i od ostvarene (planirane) dobiti (prihod-rashod). No to je tema za poseban post.

 17. Poštovani Milane,
  Otvorila sam stranicu za prodaju pletenih stvari na Etsyju pre dva meseca, imam objave, platila sam postavljanje stvari, imam i posete stranici ali nisam sigurna da je moja stranica vidljiva van Srbije. Da li je moja stranica vidljiva za kupce širom sveta ili samo u Srbiji? Moja ideja je bila da stvari ponudim van Srbije a kako cene postavljam u evrima i one se objavljuju u dolarima mislila sam da je to znak da se stranica bez posebnih podešavanja vidi van Srbije.

 18. Postovani,
  Preduzetnik sam pausalac sa sifrom delatnosti 10.82, bavim se proizvodnjom ukrasa za torte. Citala sam vase postove, ali ne razumem da li sa tom sifrom mogu da prodajem svoje proizvode na Etsy-ju. Kako je potrebno da budem registrovana?

  Hvala unapred,
  Sandra Milojevic

  1. U načelu možete prodavati svoje proizvode i putem Etsy. Međutim, ako su u pitanju jestivi ukrasi, a pretpostavljam da jesu, onda se kao problem može pojaviti carinska procedura u zemljama uvoza, kao i problem nedefinisanog perioda isporuke, odnosno povremenog kašnjenja pošiljaka zbog gužve na uvoznoj carini u USA, Nemačkoj, Francuskoj i sl, kada pošiljke znaju biti zadržane od 15 do 30 dana.

 19. Zdravo Milane.

  Otvaram radnju na Etsy i treba da odaberem nacin placanja. Posto u Crnoj Gori ne funkcionise PayPal, planirala sam da odaberem Scrill. Kada obelezm Other payment method uopste ne pita koji je to drugi metod. Kako dalje? Kako da odaberem Scrill? I da li je kupcima nepovoljniji Scrill u odnosu na Paypal?

  Pozdrav

  1. Kada se odabere Other kao opcija plaćanja potrebno je navesti u opisu samog predmeta i u Payment policy o kom se načinu plaćanja radi. Other nema mogućnost integracije drugih načina plaćanja, pa se sva naplata mora ručno obraditi (poslati kupcu fakturu i instrukcije za plaćanje, kako bi on uplatio). Najveći je problem što se često dešava da kupci ništa ne pročitaju, kupe i onda nikada ne izvrše plaćanje 🙁

 20. Postovani MIlane,
  Nedavno sam otvorio etsy shop,uglavnom nudim digitalne fajlove na prodaju.Ostvario sam prvu prodaju od 9$ 3 aprila.E sad,proslo je 30 dana od toga, kada se ta suma prebacuje na moj Paypal nalog?

  Srdacan pozdrav,

  1. Naplaćeni iznos se u trenutku naplate prebacuje na tvoj PayPal nalog, osim ukoliko nije sporna naplata. Ukoliko je u pitanju neki problem, ili je naplata izvršena eCheck-om onda će biti na čekanju dok se problem ne reši ili e-check ne proknjiži (do 7 dana), s tim da za taj period nema obaveze slanja proizvoda (sve dok novac ne bude proknjižen).

  1. Proverite prethodni (prvi nakon potvrde e-mail adrese) korak: da li ste uneli Srbiju ili neku drugu zemlju kao sedište radnje. Obično je to greška i kada dođe do načina plaćanja onda nudi samo Etsy Payments, koji nije dostupan u Srbiji.

 21. Zdravo svima,odlicni postovi.E sad da i ja pitam.Imam radnju na etsy -ju. Posto je postavljen other method za naplatu ,dali se stvarno vrsi naplata.Pise revenue 20$, ali kako i gde to proveriti. Mislim da sam poklonila ne znajuci proces,a da mi se trazi naplata VAT .Nemam alternativne kartice gde bi mi legle pare,posto je suma mala,pa pitam se,ako je naplata stvarna,t.e. ako se moze tako naplacivati, mogu li se pare kasnije prebaciti na payoneer.Javljam se iz Makedonije gde je sve jako komplikovano

  1. Hvala 🙂
   Kod other metode morate sami obraditi naplatu. Naime, ako koristite 2CO (najčešća varijanta), onda ste po prodaji obavezni kupcu poslati zahtev za plaćanjem sa 2Checkout sajta, kako bi kupac mogao da Vam uplati. Kada novac bude proknjižen na 2CO, tek onda mu šaljete robu.
   Bez obzira na to da li ste naplatili ili ne, Etsy Vas duži za proviziju na prodate artikle. Ukoliko naplata ne bude realizovana, onda možete stornirati prodaju.
   Koliko sam upoznat, Payoneer ne može obrađivati kartice, pa Vam je stoga potreban i 2CO. Pare sa 2CO možete povući na Payoneer ili na devizni račun.

   1. Hvala na odgovoru ,posle mnogo citanja razumela sam da je samo 2chekout opcija.Sad imam drugi problem koji bi cini mi se bio zanimljiv i za druge. Posto sam imala disney junake napravljene kao vez 2chekout me odbio, iako ima milion takvih proizvoda.Tako za pamet svima,dobro procitajte sta se sme ,a sta se ne sme.To sve lepo pise,ali mozda zbog jezika,mozda zbog lenjosti,a najvise zbog neznanja,sta gde ima to se previdi.E sad ,sve sam to maknula i poslala opet zahtev 2chekout – u ,odgovor je da moram napraviti novu prodavnicu da bi mogla opet aplicirati za 2chekout.I sta sad! Trebam li postojecu prodavnicu skroz zatvoriti da bi mogla otvoriti novu sa istim proizvodima(koji su sad u redu) pod novim imenom??? Hvala unapred

 22. Da li je moram imati upisani VAT ID-poreski identifikacio broj? Planiram da prodajem digitalne ilustracije koje samo treba da se skinu sa neta. Vidim da si pričao na tu temu ranije ali moram proveriti.

 23. Vaši tekstovi su mi dosta pomogli, pridružujem se grupi zahvalnih :). Ono što mene interesuje jeste plaćanje poreza državi. Kako se i na koji način može isplatiti prodaja preko ovog sajta ukoliko se registrujemo kao preduzetnici? Ja recimo razmišljam da otvorim prodavnicu ručno rađenih torbi. Pitanje je da li ću prodati ovog meseca ili godine i jednu. Neka bude jedna. Da li znate koliko se oporezuju prihodi ručno rađenih stvari na mesečnom ili godišnjem nivou? I ako se oporezuju samo u slučaju prodaje, koliki je procenat? Navedite mi primer za torbe, nakit, priveske..šta god. Hvala unapred

  1. Trenutno najpovoljnija varijanta je preduzetnička radnja starog ili umetničkog zanata koja se oporezuje paušalno. Ja imam takvu radnju i mesečne obaveze su mi oko 15.000 dinara, ali ograničenje je da ne mogu preko nje ostvariti godišnju prodaju veću od 6.000.000 dinara, što je prilično povoljno 🙂

 24. Poštovanje, otvorila sam radnju na etsy-ju, sve sam odradila kako treba i dobila potvrdu da je shop otvoren. Mogu da nađem svoju prodavnicu kad ukucam njeno ime Yokasuniqueshop. Ali mojih proizvoda uopšte nema kad pokušam da izlistam sve proizvode tog opisa npr. women sandals. Šta se dešava???

   1. Hvala na odgovoru. Kako da dodam još artikala, da li da dodam samo slike (novih proizvoda) na ovu postojeću ponudu ili da ih postavim kao novi proizvod? To su ustvari sve japanke, ali su unikatne.

 25. Ćao Milane, kao nekoliko ljudi gore, imam samo obciju da izaberem zemlju za banku, ne i PayPal kao opciju plaćanja.
  Proverio sam i u Shop preferences delu mi stoji da je Shop country United States.

  Šta radim pogrešno?
  Unapred hvala!

 26. Pozdrav!

  Zanima me par stvari vezano uz prodaju na etsy…
  Mogu li ja otvoriti prodavaonicu i prodavati stvari ako nemam svoju firmu ili obrt, nego predmete izrađujem samo u slobodno vrijeme?
  Kako i gdje mogu najlakše izračunati cijenu shippinga za određenu zemlju?

  1. Što se tiče Etsy, on ne ulazi u detalje Vaše registracije i zakonske obaveze u Vašoj državi, tako da omogućuje i registraciju radnje na fizičko lice. Za detalje je najbolje da proverite sa članovima Croatia Street Team-a, obzirom da su oni bolje upućeni u probleatiku vezanu za Hrvatsku https://www.etsy.com/teams/6830/croatia-street-team-cst/
   Što se poštarine tiče, pretpostavljam da postoji neki kalkulator poštarine na sajtu Hrvatske Pošte.

 27. Pozdrav,
  Planiram da otvorim Etsy Shop na kojem sam planirao da prodajem digitalne ilustracije, slike, koje se skidaju. Iz BiH sam, kakav je zakon kada je u pitanju porez, da li je rigorozno, ne ocekujem mnogo od ovoga na samom pocetku sam, da li je potrebno u nekom momentu placati porez , kakva je situacija sto se toga tice?
  Drugo pitanje, ako mozete da mi odg. Da li postoji mogucnost imati samo Pay Pal racun bez vadjenja kartice neko vrijeme. Poslao bi mi neko na PayPal mail 10 dolara, a ja s tim racunom da placam naknadu, da povezem tako, a i da primam novac od prodaje. U slucaju nekog veceg novca da izvadim karticu i povucem novac sa PayPala na istu? Hvala unaprijed. Pozz

  1. Ne bih znao detaljnije oko zakonske regulative u BiH, pa je najbolje raspitati se kod nekog knjigovođe. Pretpostavljam da i kod vas postoji neka opcija poput samostalne agencije ili obrta u Hrvatskoj, koje su u osnovi najjednostavniji oblici registracije za obavljanje delatnosti.

   Mislim da za PayPal treba imati VISA karticu jer se nalog u potpunosti aktivira za prijem novca tek verifikacijom VISA kartice, kojom potvrđuješ da si stvarna osoba.

 28. Pozdrav Vama i veliko hvala na pomoci.. Ja jos nisam krenula u otvaranje radnje ali planiram i stoga imam neka pitanja koje cini mi se nije niko postavio.. Naime, zanima me vezano za naplatu postarine, kako to funkcionise…? Da li ja naplacujem postarinu pa onda placam iznos u posti prilikom slanja ili postoji opcija da kupac plati postarinu prilikom preuzimanja posiljke. I ako ja placam postarinu prilikom slanja, kako da znamni izracunam kolika bi bila postarina za recimo Francusku, Ameriku ili neku drugu zemlju. A i od tezine zavisi.. Pretpostavljam da ja moram predociti kupcu troskove postarine i koliko mogu da ocekuju da ce platiti..? Hvala unaprijed!!

 29. Pozdrav, Milane.
  Pre svega zelim da ti zahvalim sto si svoje znanje nesebicno podelio sa nama.
  Elem, pokusavam da otvorim prodavnicu na Eatsy-ju i taman kada mislim da sve kontam iskrsne nesto novo. Sad videh da postoji u Listing details i Production partners i nisam sigurna da li to treba da se navede ili ne. Bavim se izradom ikona i dasku nabavljam od stolara koji nema registrovanu radnju. Da li mogu taj deo da peskocim ili moram da navedem od koga nabavljam materijal?
  Hvala unapred i svako dobro:)

  1. Pozdrav,
   ne navodi se dobavljač repromaterijala. To je za one koji su kompletnu proizvodnju prepustili drugome. Recimo: ako dizajniraš čestitke, a štampaš ih u štampariji, ili recimo ako bi ikone bile štampane u nekoj štampariji direktno na dasci, a ti ih samo dizajniraš za štampu.
   Svako dobro 🙂

  1. Ne može. Njome se može samo vršiti plaćanje. Također, ako se registruje na PayPal, samo je moguće vršiti plaćanje, a ne i povlačiti novac na Master karticu.

 30. Pozdrav Milane, interesira me gdje da nađem svoj link preko kojeg drugi mogu otvoriti radnju na Etsy da bih ostvarila besplatni listing?!

 31. Pozdrav Milane,
  zanima me kako prodavati na Etsyu, tj. kako funkcionira shipping…
  Ne razumijem onaj dio : Everywhere Else – What you’ll charge – One item – Additional item? ( Sto trebam pisati pod one item – additional item?)
  Da li je dosta da mi piše samo Croatia i Everywhere else ili je preporucljivo da dodam druge zemlje?
  Hvala

  1. Ja u načelu odvajam Evropu od ostatka sveta, obzirom da je za Evropu nešto niži cena poštarine. Mada primenjujem i Serbia + Everywhere Else 🙂
   Everywhere else se primenjuje na sva odredišta koja nisi eksplicitno navela.

  1. Proverite u prvom tabu – Shop Preferences da li ste postavili Srbiju kao sedište radnje. Najčešće tu nastaje greška, pa Etsy ne nudi PayPal nego samo Etsy Payments.

 32. Pozdrav, otvorio sam shop prije nekih mjesec dana i već sam dobio 2 narudžbe, ali u oba slučaja mi piše Processing i Not Paid.
  Pod Finances jedina opcija mi je Etsy Payment. Mislim da sam pri otvaranju greškom izabrao USA jer sam koristio Payoneer bank account. Ne znam postoji li mogućnost da zbog toga ne mogu da primam te narudžbe?
  Inače sam iz BiH isada sam sve namjestio na profilu i šopu da sam iz BiH, ali i dalje nema PayPala pod Finances, samo Etsy Payments.

  1. Kod Etsy Payments uvek je par dana zadrška za prvu uplatu zbog kontrole. Ako slučajno prođeš kontrolu ne znam da li će proći uplata na Payoneer, ali postoji mogućnost da je u međuvremenu postalo moguće primati uplate na Payoneer, nisam pratio. Ako ne prođeš, onda moraš podesiti da si iz BiH, ne samo na radnji nego svuda. Probaj postaviti i BiH kao zemlju u kojoj živiš na Settings/About your shop i onda skrooooz dole desno imaš zemlju u kojoj živiš, valutu i jezik. Klikni na to, pa promeni.

   1. Hvala na brzom odgovoru.
    Samo da javim da sam kontaktirao Etsy Support pa su mi oni promijenili državu i dodali PayPal, u tome je i bio problem. Tako da se nadam da će nekome biti ta informacija od koristi. 🙂

    1. Dusko evo ja se mucim citav dan, napravila sam listing i sve podesila i kad odem da podesim placanje nigde ne vidim PayPal opciju. Sta si im pisao i na koju adresu? Hvalaaa 🙂

 33. Pozdrav Milane 🙂
  Nemam pitanja, samo da Vam zahvalim na velikodušnosti i jednostavnom objašnjenju. Svako dobro 🙂

 34. Sinoc do kasmo kuckala i konacno registrujem shop na Etsy, ali nesto ne funkcionise. Ugornjem desnom uglu na ikonici SHOPMANADER ima 1 izgleda poruka, ja kad kliknem tamo/ nista se ne otvara i samo u centru ekrana nesto trepce. Kad udjem u shop setting ima opet na stavci DASHBOARD 1 poruka. ali i tu kad kliknem // isto sivi ekran i trepcu neke slicice. Ne mogu da se snadjem sad.

 35. Dobro veče, evo i ja sam danas pokušala otvoriti svoju trgovinu na etsy, ali sam zapela na zadnjoj stavki. Nakon pitanja u kojoj sam zemlji, nigdje ne vidim da mi se nudi PayPal, nego me pitaju podatke za kreditnu karticu. Gdje sam pogreška.

  1. U Hrvatskoj je dostupan Etsy Payment i novim članovima nije omogućeno imati zaseban paypal nalog, nego se i naplata od kupaca koji žele platiti paypalom procesira kroz Etsy Payment, tako da vam je jedina opcija da povežete svoj bankovni račun i da vam Etsy uplaćuje novac na račun.

 36. Ja vas molim za još jedan svijet. Kad sam ubacila podatke za kreditnu karticu, kažu da su imali problema sa mojom identifikacijom i da im slikam osobnu iskaznicu i pošaljem. Šta da radim

  1. Iskreno, ne sećam se kod otvaranja da li su mi tražili tako nešto, ali mislim da nije strašno poslati Etsy-u fotografiju osobne radi identifikacije. Za PayPal mi jesu tražili.

 37. Kako se naplacuje dostava kupcu? Tj kako se formira cena dostave i da li postoji opcija da se taj iznos doda na cenu proizvoda na samoj platformi?

 38. Da li kupac, ako kupi od mene vise proizvoda, placa samo jednu postarinu ( ukoliko proizvod moze da stane u jednu kovertu za slanje ), ili za svaki kupljeni proizvod se naplacuje postarina?

 39. Pozdrav Milane, hvala na uputstvima pomoću kojih sam otvorila radnju 27.01.2019. Već danas imam problem. Ne mogu da se prijavim jer kad ukucam lozinku, kaze da je pogresna a nije. Poslala sam zahtjev za pristup nalogu i sad čekam. Postoji li drugi nacin da pristupim prodavnici, zašto mi se ovo dogodilo, šta je sledeći korak?
  Hvala unaprijed na odgovoru.

  1. Izvinjavam se na kasnom odgovoru 🙁 Ukoliko nije dostupna prijava na sajtu, preporulujem da pokušate pristupiti iz android aplikacije.

 40. Pozdrav Milane

  Pokusavam da otvorim prodavnicu na Etsy. Nije mi jasno kada dodjem do stavke za nacin placanja odaberem PayPal, onda ne znam koja mi je paypal account email. Da li je to paypal.me/moje ime ili neka druga. Hvala unapred.

  1. Ne. To je email sa kojim si kreirao PayPal nalog.
   paypal.me/mojeime je samo kraći link kada nekom direktno šalješ zahtev za plaćanje.

 41. Poštovani Milane,
  ja se spremam da otvorim svoju radnju. Želim samo da Vam zahvalim od srca na velikodušnoj posvećenosti da pomognete drugima Vašim veoma stručnim savetima. Zahvaljujem Vam, mnogo ste mi pomogli da pohvatam prve korake.
  Jadranka

 42. Poštovani,

  Da li može negde u opisu proizvoda da se navede iznos poštarine u slučaju prodaje istog kupcu u drugoj državi?

  Unapred hvala,

  Miloš

 43. Pozdrav, što se tiče samog slanja proizvoda, kako to funkcioniše, kako šaljemo proizvod? Ko snosi troškove slanja? Hvala

   1. Pa ako kupac snosi troškove onda nije bitno kojom bih kurirskom slala 🤗. Najlepše hvala za info!!!

    1. Bitno je, jer jeftiniji proizvodi ne mogu da podnesu visoke poštarine DHL-a i sličnih kurirskih službi. Jako malo kupaca će kupiti nešto ako mu je proizvod $20, a poštarina $100.

 44. U toku marta sam prodao na Etsy za iznos od 208.5$. Naknadu koju moram da platim Etsy iznosi 27,5$, što je više od 6 posto. Imao sam 21 prodaju. Da li možete da mi objasnite kako se vrši obračun naknada ko je moram da plaćam etsy?

  1. Od prodaje se računa 5%+PDV, što je 6% i na $208.5 to je $12.5. Preostalih $15 može da potiče od takse za postavljanje i obnavljanje listinga ($0.24), ili eventualno ako je bila uključena reklama ili Etsy Plus plan…
   U Shop Manager -> Finances -> Payment Acoount su detaljno pobrojani svi ukalkulisani iznosi.

    1. Da nije bila postavljena količina veća od 1? Jer, ako je količina, recimo, 2, onda se provizija naplaćuje nakon svake prodaje za postavljanje sledećeg komada.

 45. Cao Milane, ja sam otvorila radnju pre mesec dana, preko vaseg linka i dobila 40 besplatnih postavljanja. Nisam odmah iskoristila, vec sam isla malo po malo i ostalo mi je jos nekih 27 , ali danas vec nemam opciju da postavim bilo sta, jednostavno nemam vise opciju postavljanja kao pre. pa mi nije jasno, da li se ti besplatni postovi moraju iskoristiti u odredjenom roku?

 46. Evo mene opet. 🙂 Ja sam otvorila radnju pre mesec dana, nemam nijednu prodaju i svega 4 pregleda. Zanima me u cemu je caka i na koji nacin da se probijem na pocetne strane kako bih imala vise pregleda? :/
  Pozdrav

 47. Iz BiH sam. Napravila sam paypal povezala sa Unicredit Banjalučkom bankom. Poslali mi transakciju sa kodom.
  Otisla u banku uzela izvod transakcija, nasla kod ukucala i verifikovala tu karticu. Mastercard je kartica. Čula sam od nekih da kao može samo Visa da ne može Mastercard. A od drugih sam. Opet cula da moze oboje.
  Na Etsy sam označila tamo pod transakciju da ide preko PayPal-a jer Etsy ne podržavam njihov Etsy payment system za BiH.

  1. I niko ne može ništa da kupi, izbacuje neku grešku. Sve sam. Opcije pregledala i raspitivala se niko ne zna u čemu je problem..

 48. Postovani,
  Ja planiram da otvorim radnju. U pitanju su unikatni porcelanski setovi za decu. Kakva su Vam misljenja za slanje lomljivih proizvoda?
  Hvala na odgovoru.
  Pozdrav, Jelena

  1. Moguće je slanje lomljivih proizvoda, ali pakovanje mora biti jako dobro. Prvo kutija mora biti čvrsta, kako ne bi popustila pod pritiskom ostale pošte, ili nedaj Bože nekog operatera u nekom sortnom centru, koji bi mogao slučajno nagaziti. Sledeće je da artikli unutar te kutije moraju biti čvrsto pozicionirani, kako se ne bi mogli mrdati. Zatim, međusobno razdvojeni, kako se ne bi međusobnim kuckanjem oštetili. Također je važno da ispuna koja se koristi da ne dozvoli mrdanje bude ujedno i takva da absorbuje udarce, recimo stiropor. Pošiljke prelaze dalek put i uvek postoji mogućnost da negde padnu sa stola / transportne trake i sl, kao i da se nađu ispod teške gomile.

   1. Hvala na odgovoru. Kada ih saljem (po Srbiji) upakujem ih u cvrstu kutiju i svaki proizvod je upakovan u pucketavu foliju i kutija je ispunjena papirom. Retko se desavalo da nesto pukne. Znaci ipak bih morala da pojacam zastitu za dalja putovanja…
    Hvala jos jednom ❤

 49. Zdravo!

  Hvala na korisnom tekstu! Htela bih da pitam, koliko je Etsy shop pogodan za dropshipping? Ako mozete nesto da napisete ukratko o tome 🙂 pozdrav

  1. Pozdrav,
   klasičan dropshipping na Etsy nije dozvoljen i nikako ne bih preporučivao upuštanje u tako nešto, obzirom da postoje platforme koje su mnogo bolje (prijateljskije raspoložene) za taj vid poslovanja. Predlažem čitanje spiska dozvoljenih aktivnosti na Etsy (https://www.etsy.com/legal/sellers/). Dozvoljeno je da imate saradnika koji radi po Vašem dizajnu i obavezno ga morate navesti i imenovati (mislim da Etsy mora i odobriti takvu saradnju), ali klasičan dropshipping iz Kine ne spada u to. Naravno da ćete naći radnje koje se bave preprodajom kineskih proizvoda, ali se vrlo brzo gase i mislim da nema smisla ulagati u razvoj radnje koja svakog trena može biti ugašena i sav trud ti odjednom propadne, kada isti trud možeš usmeriti na razvoj na nekoj platformi gde to nije zabranjeno 🙂

    1. Dropshipping može da se radi i na Amazonu i eBay. Također, koliko pratim, dropshipperi preferiraju da izrade svoj sajt na Shopify ili WooCommerce platformi. Predlažem da se pridružite nekoj FB grupi koja se bavi dropshippingom (recimo Dropshipping Balkan https://www.facebook.com/groups/122104518367893/) i da malo ispratite tematiku. Tako ćete se lakše odlučiti za pravac 🙂

 50. Pozdrav Milane,
  imam registrovan shop na Etsy i posle par meseca ostvario sam prvu prodaju.
  E sad imam problem sa naplatom. Osoba je iz Amerike i jos uvek pise u procesu not paid.
  Ona kaze da ima problem sa njenim PayPallom pa me pita da li moze nekako da uplati kreditnom karticom?
  Ja imam Visu povezanu sa PayPall i imam Master card.

  1. Najjednostavniji način da uplati karticom je da kreiraš nalog na 2checkout (2co.com). PayPal može da isprocesira karticu bez registrovanja, ali nikako nisam ukapirao u kojim kombinacijama, jer u nekim zemljama radi, u nekim ne, za neke kupce da, za neke ne.

 51. Postovani MIlane

  Vec 7 meseci uspesno prodajem preko Etsy sajta i primam uplate prkeo PayPala, kao i isplate. Danas sam dobio od PayPala ovo obavestenje>

  Because you receive payment for goods or services through PayPal, you must verify your U.S. taxpayer status to avoid limitations to your account.

  Sta da radim? Molim te pomozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *