Kako otvoriti prodavnicu na Etsy?

Obzirom da me je nemali broj vas kontaktirao sa pitanjima oko samog otvaranja radnje na Etsy odlučio sam se napisati kratak vodič, mada mislim da će se ovo pretvoriti u seriju tekstova na tu temu.

Naime, u početku deluje prilično konfuzno, pa ću pokušati sistematizovati neke osnovne informacije i pokazati postupak samog otvaranja radnje.

Da biste pokrenuli radnju na Etsy, potrebno je da posedujete barem kreditnu karticu, a po mogućnosti i PayPal nalog. Kreditna kartica Vam služi za plaćanje naknada Etsy-u , a PayPal nalog služi za naplatu prodatih artikala i plaćanje Etsy naknada. PayPal nalog nije obavezan, obzirom da postoje i alternativni načini naplate, kao što je 2checkout.com. Međutim, samo je PayPal u potpunosti integrisan sa Etsy platformom i omogućuje lagodnu kupovinu kupcu, te samim tim posedovanje PayPal naloga rezultuje većim brojem prodaja. Ostale alternative zahtevaju dosta prepiske sa kupcima (slanje zahteva za uplatu – fakture, objašnjavanje postupka i slično), pa stoga kupci često ni ne započnu samu kupovinu, a neretko i odustanu u pola postupka.

Na PayPal nalogu (ili pridruženoj kartici), ili na kartici kojom želite plaćati naknade potrebno je imati par dolara (EUR) kako bi se mogla izvršiti verifikacija.

Bolja opcija za naplatu je Direct Checkout, koji omogućuje više načina naplate, ali trenutno nije dostupan u Srbiji, pa ćemo ga za sada ostaviti po strani. Nadam se da će uskoro biti, jer omogućuje više opcija, među kojima je i Etsy poklon kartica, pa samim tim uvećava šanse za prodaju.

Koliko košta radnja na Etsy?

Samo otvaranje prodavnice je besplatno.

Naplaćuje se postavljanje proizvoda i to 0.25 USD (0.20 + PDV 25%) po jednom proizvodu i trajanje oglasa je 4 meseca. Nakon isteka 4 meseca, proizvod prelazi u neaktivne te je potrebno ponovno ga izlistati uz ponovno plaćanje naknade za postavljanje.

Prilikom prodaje proizvoda Etsy naplaćuje 4,375% (3,5% + PDV 25%) od vrednosti prodatih proizvoda (naplaćena poštarina ne ulazi u osnovicu za obračun naknade).

O načinima obračuna i naplate poštarine na Etsy, samo pisao ranije.

Da bi vam pomogao u samom startu Etsy nudi opciju da novi prodavci dobiju besplatnih 40 postavljanja, što je vrednost 10,00 USD. Potrebno je samo da vam neko preporuči Etsy kao prodajnu platformu, te ako vam niko drugi to nije preporučio, možete iskoristiti moj link za preporuku. Dakle, da biste otpočeli sa kreiranjem radnje kliknite na link:

http://etsy.me/2iRUa5Z

Postupak otvaranja Etsy radnje

Ukoliko ste kliknuli na gorepomenuti link dočekaće vas pozdravni ekran koji vas poziva da otvorite svoju radnju:

pozdravni ekran za otvaranje nove Etsy radnje

a ukoliko ste na Etsy otišli prostim kucanjem www.etsy.com u adresnu liniju, videćete sledeći ekran:

Etsy naslovna strana

U prvom slučaju kliknite na “Open My Etsy Shop”, a u drugom na “Sell on Etsy”, kako biste krenuli u postupak otvaranja. Na prvom sledećem ekranu potrebno je da unesete svoje osnovne podatke.
kreiranje novog naloga na etsy
To su redom: ime, prezime pol (koji možete ostaviti nedefinisanim), zatim email (koji vam služi za prijavljivanje i komunikaciju sa Etsy, te nije nužno da email bude identičan email-u koji koristite za PayPal nalog), zatim je potrebno uneti lozinku i potvrdu iste.

Kao poslednje se unosi korisničko ime. Etsy će vam ponuditi neke sugestije za korisničko ime, ali ih niste u obavezi prihvatiti. Ukoliko je korisničko ime zauzeto Etsy će vas upozoriti i neće dozvoliti da idete dalje dok ne nađete jedinstveno korisničko ime.

Nakon što kliknete na dugme “Register” Etsy će kreirati nalog za vas i poslati email sa zahtevom za potvrdu. Potrebno je da odete u svoje emal sanduče i nađete Etsy-jevu poruku u kojoj postoji dugme “Confirm acoount”. Klikom na to dugme potvrđujete da je email adresa koju ste uneli vaša.

potvrda email adreseDa biste nastavili sa otvaranjem radnje kliknite na ikonicu “Your shop” (Vaša radnja), koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

To nas vodi na stranicu “Shop preferences” gde je potrebno uneti osnovne podatke o samoj radnji, kao što su:

Jezik radnje (Shop language): moje predlog je da ostavite engleski, obzirom da se radi o osnovnom jeziku radnje na kojem unosite opise i nazive proizvoda, a većinom su kupci sa engleskog govornog područja, pa je i logično da se najviše njima obraćamo. Kasnije je moguće dodati i druge jezike i ručno unositi prevode, mada Etsy omogućuje kupcima sa drugih govornih područja automatsko prevođenje, koje nije idealno, ali je često dovoljno da se snađu (naročito ako su vam fotografije jasne).

Država sedišta radnje (Shop country): Srbija (ili neka druga ukoliko se ne nalazite u Srbiji 🙂 )

Shop currency (Osnovna valuta radnje): Ja sam ostavio ponuđeni USD (mada, kada sam svojevremeno otvarao nije ni bilo ponuđeno drugo), ali možete i staviti EUR ukoliko vam je lakše za računanje. To je valuta u kojoj iskazujete cene prilikom postavljanja proizvoda. Kupcima koji barataju drugim valutama Etsy automatski preračunava i prikazuje cenu u njihovoj valuti.

I na kraju je potrebno izabrati jednu opciju koja najbolje opisuje vašu radnju. Ovo je samo za statističke potrebe Etsy i ne utiče ni na koji način na opcije u radnji. Redom je ponuđeno sledeće:

 • prodaja je moj jedini posao
 • povremeno prodajem, ali se nadam da će mi postati osnovni posao
 • prodajem povremeno i želim da tako ostane
 • ostalo

Izaberite željenu opciju i zatim kliknite na dugme “Save and continue” (Sačuvaj i nastavi), koje se nalazi u donjem desnom uglu ekrana.

Dolazimo do jedne od bitnijih stvari vezano za kreiranje radnje, a to je izbor imena radnje.

izbor imena radnje na etsy

Zašto je to važno?

Prvenstveno zato što vaša radnja dobija web adresu po formatu http://MilanovaRadnja.etsy.com, pa je stoga dobro da bude asocijativno, lako pamtljivo i po mogućnosti da je slobodno na drugim društvenim mrežama.

Razmišljajte o Etsy kao globalnoj platformi, gde ste dostupni širokoj populaciji, pa bi bilo dobro da bude lako pamtljivo kupcima. Kao ilustraciju navest ću da je originalno ime SONY korporacije bilo “Tokyo Tsushin Kogyo Kabushiki Gaisha”, ali nije bilo praktično za nastup na Američkom tržištu, gde su čak i skraćeno ime “Totsuko” izgovarali sa teškoćom. Stoga je uprava odlučila “globalizovati” ime i nakon dužeg razmišljanja odabrali su SONY. Iz tih razloga predlažem da izbegavate imena poput “ČačkaličinaPozamanterija” ili “ČevapčićevBrlog”.

Također, morate jako voditi računa o kopirajtu, kako ne biste bili prinuđeni ime menjati i kretati iz početka. Predlažem da izabrano ime proverite na Google, da slučajno ne postoji neka firma koja ga već koristi i koja bi vas mogla potkačiti kasnije.

Provera dostupnosti i na društvenim mrežama je poželjna kako biste imali jedinstveni nastup. Kupcima je mnogo lakše ukoliko je na svim platformama vaše ime identično nego da je na svakoj platformi različito, a čini vašu firmu lako prepoznatljivom.

Također, ukoliko se naziv radnje sastoji od više reći trebalo bi svaku reč početi velikim slovom. Prosto, čitljivije je “MilanovaRadnja” nego “milanovaradnja”.

Ranije sam pisao o izboru imena Etsy radnje, a neke sugestije za biranje imena radnje možete naći i na Etsy blogu.

Kada ste konačno odlučili za ime radnje kliknite na “Save and continue” dugme. Moram napomenuti da se ime radnje može promeniti jedanput, tako da ukoliko ste promašili postoji još jedna mogućnost da ime naknadno promenite.

Postavljanje proizvoda u radnju

Sledeći korak je postavljanje proizvoda u radnju. Obzirom da je ovaj tekst već prilično dugačak postavljanje pojedinačnog proizvoda ću obraditi posebnim tekstom, a možete pročitati i kako pisati dobre opise za proizvod.

postavljanje proizvoda u Etsy radnju

Etsy predlaže da postavite najmanje 10 proizvoda, ali to nije obavezno. Dobro je imati nekoliko proizvoda u samom startu kako biste bili vidljiviji, ali sam ja mišljenja da ne treba sve proizvode postaviti odjednom. Naime Etsy algortitam za pretragu još uvek funkcioniše i po vremenu postavljanja, što znači da je vaš proizvod najvidljiviji u prvih par sati od postavljanja (zavisi od kategorije proizvoda i konkurencije), pa je stoga bolje svaki dan postavljati po 1-2 proizvoda nego odjednom 10-15 (osim ako imate par stotina proizvoda, pa možete dnevno postavljati po desetak).

Ja sam ovde dodao jedan proizvod, kako bih mogao nastaviti dalje.

dodavanje proizvoda u etsy radnju

Sledeći korak je unos načina naplate kojie nudite kupcima.

načini naplate na Etsy

Prvo obaveštenje se odnosi na ranije pomenuti Direct Cehckout, koji još nije dostupan za Srbiju, ali se nadamo da će uskoro biti. Naravno, za to se treba potruditi i okupiti što više prodavaca iz Srbije, kako bismo dokazali da smo vredni ulaganja u nas 🙂

Sledeći način je PayPal za koji je dovoljno da unesete vašu PayPal e-mail adresu.

Payment By Mail se odnosi na plaćanje poštom, a u koje spadaju dve vrste plaćanja:

 • kupac vam šalje ček sa iznosom, ali jako dugo traje dok ček stigne, pa posle i sama realizacija čeka zna biti dugačka, a i prilično skupa, tako da ova opcija otpada
 • Money Order. Najpribližnije ovome bi bila Međunarodna Poštanska Uputnica, ali ne raspolažem podacima da je tako nešto moguće na relaciji USA – Srbija.

I treća opcija je Other (ostalo) gde se svrstavaju sve ostale opcije naplate, kao što su 2checkout.com, Bitcoin, razmena robe i slično. Ukoliko izaberete ovu opciju, potrebno je u opisima proizvoda i politkama radnje navesti koje su dodatne opcije plaćanja dostupne.

Predlažem da za početak odaberete samo PayPal i nastavite dalje.

Poslednji korak je podešavanje načina na koji ćete plaćati Etsy naknade. Postoji mogućnost da unesete kreditnu karticu ili da izaberete PayPal. Ja sam izabrao PayPal, pa me je Etsy prebacio na PayPal, gde sam morao da se prijavim, kako bi Etsy izvršio test povlačenje u iznosu $1. Stoga je bitno da na PayPal računu (ili pridruženoj kartici) imate par dolara uplaćeno.

način plaćanja na Etsy

Nakon toga kliknuo sam na “Open your shop” (Otvori radnju) i uz par pozdravnih poruka, radnja je otvorena za javnost.

Share

39 thoughts on “Kako otvoriti prodavnicu na Etsy?

 1. Stvarno si carina sto si napravio sajt sa svim ovim informacijama na jednom mestu 🙂 Najmanje sto mogu uciniti je da kad budem otvarala radnju na Etsy, to uradim preko tvog linka 😉 Ono sta me zanima je: kad dobijem tih 40 besplatnih postavljanja da li moram istog momenta sve da postavim, odmah po otvaranju radnje, ili ih mogu rasporediti, onako recimo svaki dan po jednu stvar? I da li ta postavka isto traje 4 meseca? Pozz 🙂

  • Hvala 🙂
   40 besplatnih listinga nije oročeno, tako da se mogu iskoristiti bilo kada. Svaki listing traje redovno 4 meseca.
   Svako dobro,
   Milan

 2. Hey, kako si regulisao placanje preko paypala? Koliko mi je poznato primanje novca preko paypala jos nije moguce u srbiji i crnoj gori, barem ne regularno? Ja sam otvorila radnju na etsy iz cg sam i imam problem sa paypalom… da l bi mi mogao pomoci?

 3. Pokusao sam da otvorim radnju na Etsy, ali na ‘How you’ll get paid’ nigde nema ponudjeno Paypal. Imam samo opciju da izaberem drzavu u kojoj se moja banka nalazi, naravno Srbije nema na listi. Da li se nesto u medjuvremenu promenilo i kako da dodam Paypal?

  Poz

  • Koliko je meni poznato – ništa se nije menjalo u pogledu Srbije. Etsy Paymenst je sistem koji je uveden u zamenu za Direct Checkout i forsiraju ga za države gde je on dostupan (na žalost, u Srbiji nije). Za nas je dostupan PayPal ili Other. Proverite da slučajno niste naveli neku drugu zemlju prilikom kreiranja samog naloga.

 4. Hvala na smernicama, kazite mi molim kada saljemo paket iz Srbije, da li kupac u inostranstvu placa dodatno carinu kada mu stigne paket?

  • Iznos carine zavisi od vrednosti pošiljke i od propisa odredišne države. Recimo, u USA se ne carini roba do iznosa 800 USD, u Australiji do iznosa 1000 AUD, dok Nemačka vrlo često ocarini i male iznose (nemam pouzdanu informaciju, ali znam da su prijateljici carinili i vrednost od 30 EUR, ali postoji mogućnost da su procenili da je iznos veći).

 5. Postovani,raspitivajuci se u jednoj grupi dosla sam do odgovora,da za otvaranje radnje na etsycom moram imati devizni racun i visa karticu koja ce biti povezana sa pejpal racunom. Otvorila sam devizni i visa je gotova,u banci su mi rekli da ce mi od svake uplate uzeti 300din provizije i kada sam to u istoj grupi rekla,pitali su me “A zasto si otvarala devizni kad moze i obicni racun!? Meni tek sad nije nista jasno. 🙁

  • Poštovana, bilo koji račun za koji je vazana VISA kartica možete koristiti za otvaranje PayPal naloga. Ukoliko je račun dinarski uplata sa PayPal-a će Vam biti konvertovana u dinare. Ako je u EUR, onda će biti isplaćeno u EUR. Banke ne bi trebalo da Vam uzimaju proviziju jer uplata ne prolazi kao devizna uplata, već kao odobrenje na karticu. Ukoliko Vam banka naplaćuje proviziju, predlog je da menjate banku 🙂

 6. Hvala na odličnim postovima i objašnjenjima…a čačkaličinaPozamanterija me nasmijala do suza…ako može jedno pitanje: kada se šalje nakit, recimo ogrlica, koja je opcija slanja u pošti – da li može u kovertu (kao pismo, naravno ona koverta sa mjehurićima) ili mora biti paket…jer za pakete je ogromna provizija kod nas u BiH. Hvala.

  • Nisam baš siguran koje su mogućnosti u BiH, ali ogrlica može ići u preporučenom pismu. Nikako u običnom jer nemate dokaza da je poslato.

 7. Pre svega hvala na svim ovim informacijama i ako postoji nacin da se zahvalim rado bih to ucinio a da ne bude samo hvala.

  Ako biste mi razjasnili par nedoumica…

  Ako bih nakit hteo da prodajem kao veleprodaja da li moram imati prijavljenu radnju ili to njih ne interesuje vec samo da li sam sposoban da isporucim kolicinu?
  Ili kada postavljam proizvod da samo stavim da ima vise primeraka u ponudi…?
  Da li to sto nemam svoj sajt ostavlja utisak nepoverenja kod interesenata ili mogu samo na Etsy imati svoj nalog, da li se na to obraca paznja?

  • Nema potrebe stavljati više primeraka u prodaju na Etsy. Dovoljno je naglasiti da se primaju i narudžbe na veliko. Također, poželjno je pristupiti i Etsy Wholesale platformi, jer veleprodajni kupci iz USA više pretražuju tamo, jer je to platforma kojoj se pristup posebno odobrava od strane Etsy administratora.

   Što se tiče registracije radnje za veleprodaju to Etsy ne interesuje niti proverava, međutim nije moguće izvesti u inostranstvo robu kao fizičko lice. Prosto – nije po zakonu.

   Dovoljno je imati nalog samo na Etsy, obzirom da Etsy posreduje na neki način i štiti kupce od eventualne zloupotrebe. Svakako je bolje imati i svoju stranicu, ali nije neophodno.

 8. Hvala Vam na ovako brzom odgovoru. Da se ne bih zaletao, srljao prvo cu krenuti sa pojedinacnim ponudama. Da vidim mesec dva kako funkcionise pa cu se za to vreme lagano pripremiti sa proizvodima i prezentacijom.
  Hvala jos jednom,. Javicu se za mesec ili mozda ranije u zavisnosti kako bude islo da podelim sa svima svoja iskustva. Svako dobro!

 9. Postovani otvorila sam Pay Pal nalog i sad otvaram etsy shop. Kad udjem na besplatne listinge izadje prozor Register i tu imam samo
  First name/Email/Password/Confirm Password
  DA li je to ok?
  Da li je lose ako se koristi isti mail i za PayPal i za Etsy?
  Da li se lozinka koja se trazi pri ovom registrovanju postavlja kao sasvim nova-razlicita od lozinke maila koji se koristi(isto kao kod pravljenja naloga za Pay Pal)?

  • Da, to je prvi korak, kasnije se unose i ostali podaci.
   Nije problem ako se koriste isti mail za shop i PayPal.
   Da, poželjno je da se razlikuju lozinke za mail, PP i Etsy, obzirom da u slučaju da neko dođe do lozinke za pristup Etsy neće automatski imati pristup i ostalim Vašim nalozima.

 10. pozdrav,
  pokusala sam otvoriti seller account, ali nema srbije na drop down meniju. kako da resim placanje? imam i paypal i payoneer.

  • Pretpostavljam da gledate na dropdown meniju za Etsy checkout, pa zato nema Srbije jer nije Etsy Checkout dostupan u Srbiji. Ispod Etsy Checkouta imate mogućnost da odaberete ostale vidove naplate, među kojima je PayPal. Na žalost, Payoneer neće puno pomoći oko prodaje preko Etsy, obzirom da nije integrisan u Etsy platformu, pa je ceo proces prodaje znatno komplikovaniji i samim time manje interesantan potencijalnim kupcima.

 11. Odlican je tekst,i hvala na detaljnim uputstvima. Imala bih pitanje. Prilikom upisivanja broja kreditne karice za Paypall ima sledece polje gde pise CCV number. Interesuje me koje brojeve treba tamo upisati, jer bez toga nece da mi otvore nalog.

 12. Dobro veče, da li je problem pri registraciji na Etsy platformi postaviti Paypall i pridruženu karticu koje nisu na moje ime?

  • Nije problem. Etsy će odraditi verifikaciju naloga u smislu da će probno pokušati povući sredstva sa PayPal-a i prihvatiti taj PayPal nalog bez obzira na čije ime glasi. Međutim, ukoliko radnja tog korisnika bude sankcionisana iz nekog razloga (kršenje kopirajta, kršenje pravila Etsy i slično), postoji velika šansa da će i Vaša radnja biti sankcionisana zbog povezanosti preko PayPal naloga.

 13. Postovani, odlican tekst!
  Razmisljam o otvaranju prodavnice na etsy, zanima me da li je sve self storage ili postoji opcija da se prodaje iz etsy storage? Ako jeste koja je bolja opcija? I po vasem misljenju, na koji nacin i kojom kurirskom sluzbom je najbolje slati porucene proizvode u inostranstvo?
  Pozdrav!

  • Hvala 🙂
   Pretpostavljam da mislite na nešto slično Fulfilment by Anazon programu kod Amazona. Etsy nema svoje skladište i sve skladištite sami ili radite po naruidžbi. Trenutno najjeftiniju uslugu slanja nudi Pošta Srbije. DHL nudi nešto bržu uslugu, ali su cene značajno veće u odnosu na Poštu.

 14. Kada sam otvarala etsy dučan prijavila sam kreditnu karticu vezanu za njemačku banku kao i Pay pal. Jer u ono vrijeme nisam imala druge mogučnosti. Sada želim promjeniti te podatke , dodati novu karticu i pay pal vezane za Hrvatsku banku. Pokušala sam, medutim ne dozvoljavaju mi. Ne znam da li je to uopce moguce promjeniti. Ako mi možete pomoči u vezi toga bila bih vam jako zahvalana.

  • Kod PayPal naloga nije dozvoljena promena države sedišta računa, kao ni posedovanje više naloga za jednu osobu.
   Jedini ispravan način je da se nemački PayPal nalog ugasi, a otvori novi hrvatski.

  • Može otvoriti dve radnje, ali ne smeju imasti isti asortiman i u svakoj radnji mora biti navedeno da poseduje i onu drugu radnju. Isti slučaj je ako ima tri vi više radnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *