Obračun i naplata poštarine na Etsy

Nekoliko puta sam se susretao sa pitanjem obračuna i naplate poštarine prilikom prodaje rukotvorina na Etsy-u. Obzirom da je u pitanju međunarodni poštanski saobraćaj nije moguće preneti plaćanje poštarine na primaoca, tako da je jedini način naplate poštarine: unapred. Etsy, srećom, u konačni račun zaračunava i trošak poštarine prema podacima koje smo sami naveli i tako izračunati trošak poštarine se naplaćuje od kupca unapred.

Poštarinu je najbolje unositi putem profila poštarine (shipping profiles), kako bi nam kasnije bilo lakše da grupno menjamo cenu poštarine. Profili se nalaze u Your Shop / Listings / Shipping Profiles.

shipping profiles etsy

Tu je prikazana je lista trenutno aktivnih profila, koje možete izmeniti (Edit) ili na osnovu kojih možete kreirati novi profil (Copy). Potpuno novi profil se kreira klikom na dugme “Create shipping profile” (Kreiraj profil poštarine).

Kada izaberete izmenu ili kreiranje ovog profila otvoriće Vam se prozor sa detaljima profila u kome unosite cenu poštarine. Prozor izgleda kao na slici:

shipping profile details

Profile Name –  odnosno naziv profila je proizvoljni naziv profila koji sami unosite i na osnovu kojeg ćete ga kasnije birati iz liste ponuđenih profila prilikom postavljanja proizvoda. Nazivi mogu biti, recimo “FREE Shipping”, “Shipping For Bags” i sl.

Ships From – unosite državu iz koje šaljete proizvod, recimo Serbia, Croatia i sl.

Processing Time –  je vreme koje Vam je potrebno da pošiljku pošaljete (ne da stigne na odredište). Poželjno je poštovati to vreme slanja, pa je bolje postaviti 3-5 dana i poslati za 3 dana, nego postaviti 1-3 dana, a poslati za 4 dana. Trenutno nema nekih sankcija ukoliko kasnite sa slanjem, ali u očima kupca izgledate neozbiljni ukoliko kasnite sa slanjem i to se u konačnici može odraziti na ocenu koju Vam kupac daje na kraju transakcije.

Shipping Costs – je deo gde se unosi cena poštarine i najbitniji je deo profila. Cena poštarine se unosi za svaku destinaciju koju eksplicitno želite navesti i može se razlikovati za svaku destinaciju. Na kraju je potrebno uneti i za destinaciju “Everywhere else”, kako biste obuhvatili sve ostale zemlje i kako bi Vaš proizvod bio dostupan svim kupcima na Etsy.

Primetićete da se za svaku destinaciju unose dve vrednosti: By itself (cena poštarine ukoliko se predmet šalje sam) i With another item (cena poštarine ukoliko se predmet šalje sa još jednim predmetom).

U praksi to izgleda ovako:

Recimo da imate profil poštarine za torbe:

Ships To By itself With another item
European Union 10 4
United States 20 7
Everywhere Else 25  10

Ukoliko Vam kupac iz Evropske Unije naruči jednu torbu, Etsy će zaračunati poštarinu $10.

Ukoliko kupac iz USA naruči dve torbe Etsy će zaračunati poštarinu $20 + $7 = $27

Ukoliko kupac iz Singapura naruči tri torbe, Etsy zaračunava poštarinu za odredište “Everywhere Else” i to u konačnici iznosi $25 + $10 + $10 = $45.

Ukoliko se kombinuju proizvodi koji imaju različite cene poštarine, onda se za osnovicu uzima najveća pojedinačna cena poštarine i na nju se dodaju dodatne poštarine za ostale artikle.

Recimo da imate priveske sa profilom poštarine za privesak:

Ships To By itself With another item
European Union 5 2
United States 8 3
Everywhere Else 10 5

Kupac iz Evropske Unije naručuje jednu torbu i privesak i Etsy mu zaračunava $10 (torba) + $2 (privesak) = $12.

Kupac iz USA naručuje dve torbe i privesak, Etsy zaračunava $20 (torba) + $7 (druga torba) + $3 (privesak) = $30.

Tako zaračunata poštarina se unapred naplaćuje kupcu putem PayPal-a i na nju se ne obračunava Etsy-jeva provizija za prodati proizvod (3.5%).

Da biste izračunali cene poštarine predlažem da koristite kalkulator poštarine na sajtu pošte.

Imajte u vidu da se pošiljke do 2 kg, čiji zbir dimenzija ne prelazi 90 cm (širina + visina + dubina < 90 cm) mogu slati kao Preporučeno pismo i da je takav vid slanja uglavnom jeftiniji za pošiljke lakše od 1 kg. Također, sve međunarodne pošiljke idu avionski, tako da je obavzno da u kalkulatoru potvrdite tu opciju. Na kraju dodajte 40 din za carinski pregled (ukoliko pošiljka podleže carinskom pregledu).

U poštarinu se mogu uračunati i troškovi posebnog pakovanja, kao što su bubreće koverte, neke čvrste kutije i slično. Ne preporučujem da se deo cene samog proizvoda prelije u trošak poštarine sa ciljem da se izbegne plaćanje provizije, obzirom da je to princip koji često prodavci koriste na eBay-u i kupci na Etsy su posebno alergični na to.

Ovako kreirani profili se prilikom postavljanja novog proizvoda prikazuju u padajućoj listi “Shipping Profiles” i jednostavno se izabere željeni profil kako bi se proizvod povezao sa njim. Kasnije prilikom ažuriranja profila, ažuriraju se podaci o poštarini za sve proizvode povezane sa tim profilom, što uveliko olakšava korekciju poštarine.

Share

15 comments

 1. Postovani, mozete li malo pojasniti ovu recenicu:
  “Ne preporučujem da se deo cene samog proizvoda prelije u trošak poštarine sa ciljem da se izbegne plaćanje provizije, obzirom da je to princip koji često prodavci koriste na eBay-u i kupci na Etsy su posebno alergični na to.”
  Hvala unapred.

  1. Da bi se bolje pozicionirali u pretrazi sortiranoj po cenama neki prodavci stave manju cenu proizvoda, a veću cenu poštarine, pa tako prave privid jeftinog proizvoda. To je standardna praksa prodavaca iz Kine na eBay-u. Često artikal košta $1, a poštarina za njega $30. Također, takvom praksom se izbegava i Etsy provizija, jer se ista ne obračunava na iznos poštarine.

   Ne preporučujem stoga što potencijalni kupac kada vidi da je poštarina višestruko veća od same cene proizvoda, lako odustaje od kupovine.

   1. Hvala Vam puno na brzom odgovoru,sad kad ste mi pojasnili jasan mi je i tekst 🙂 nego uopste nisam razmisljala da postoji takvo”ponasanje prodavaca”…
    Imam jos nedoumica:
    -Toliko sam zarko zelela da otvorim radnju na Etsiju,otvorila sam devizni racun i treba da podignem Visa card,medjutim na stranici na kojoj sam se informisala o svemu,ljudi sada kazu da nije ni trebalo da otvaram devizni racun vec samo paypal,da ne placam bespotrebno provizije… Ja sam se totalno ohladila jer mi je i sama radnica u banci pri otvaranju racuna rekla da je min.provizija 300din bez obzira koliko je niska uplata. Ja nesto racunala ako je npr.ogrlica 1000din, postarina(+carina???)oko 900za predmete do 400g i oni mi skinu proviziju 300…koliku ja onda cifru treba da stavim da bi se to isplatilo!? Mislila sam da sam omanula,prestala da se interesujem…ali sada bih ipak da pokusam.Pitanje je:Da li je taj put dobar ka otvaranju radnje ili ne?
    -Takodje-recimo otvorila sam radnju i postavljam proizvode. Da li stavljam cenu proizvoda onoliko koliko bih htela da dobijem sto bi se reklo “na ruke”(eventualno uvecam za ovih 300din koje banka uzima),a kada kupac kupi automatski mu se dodaje iznos postarine i on sve skupa(cena proizvoda +postarina) uplacuje meni na racun unapred,pa kada treba da mu posaljem proizvod- ja u posti platim postarinu?
    Izvinjavam se unapred na predugackom komentaru,nisam nikada ni slala ni kupovala nesto na ovaj nacin,tako da ne umem krace da objasnim. 🙁 🙂

    1. Da bi se verifikovao PayPal nalog potrebna je VISA kartica, a ona opet mora biti vezana za neki račun (dinarski ili devizni). Sam PayPal nalog nema nikakvog smisla, jer je račun potreban kako bi se novac mogao isplatiti, a i sam PayPal ne dozvolljava prijem novca ukoliko nalog nije verifikovan karticom. Tačno je da PayPal uzima 4 EUR po isplati, ali je moguće skupiti malo veći iznos na PayPal-u pa isplatiti odjednom.

     Što se cena tiče, potrebno je uračunati sve moguće provizije. Etsy uzima $0,20 za postavljanje, 3,50% od prodate robe, PayPal uzima oko 5-6% za naplatu i fiksno 4 EUR po isplati. Neki 10-15% na cenu koju želiš dobiti na ruke bi trebalo pokriti te troškove. Naravno, to zavisi od više faktora, jer ako je prodaja češća, onda je provizija za postavljanje zanemariva, ali ako je prodaja jako retka, provizija za postavljanje zna da se nakupi.

     1. E dobroo za Etsy provizije sam znala,citajuci Vasa usmerenja/uputstva, zaboravila trenutno-ali sigurno jos neko prati pa da se podsetimo :).
      Da li ovo sto ste mi napisali da PayPal uzima 4e po isplati znaci da:
      -kada prodam proizvod kupac uplati i pare legnu na PayPal racun tih 4e se skinu odmah ili tek kada zelim sa PayPal-a da prebacim novac na svoj devizni racun? Da li posle banka skida +300din ili je ustvari ovih 4e za PayPal sto se skidaju”radnja”moje banke?!
      P:S.Verovatno ce neko sit da ismeje mojim pitanjima.

     2. Kad pare legnu na PayPal skida se odmah provizija za naplatu, koja se kreće oko 5-6% u zavisnosti od načina uplate i države uplatioca.
      Te pare dalje stoje na PayPal nalogu dok ne zatražiš povlačenje gotovine na račun. Tek kada zatražiš povlačenje na račun onda ti se umanjuje tih 4 EUR, tako da možeš sakupiti više uplata od kupaca i odjednom povući na račun.
      Da li će banka naplatiti nešto ili ne, to uglavnom zavisi od banke. U većini slučajeva neće, obzirom da se uplata na račun realizuje kroz VISA karticu što uglvanom ne podleže provizijama. No, ako se ispostavi da ti banka ipak naplaćuje proviziju – promeniš banku :). Meni UniCredit ne naplaćuje.

 2. P.S.’
  Pretpostavljam da ste mislili da se saceka vise prodajica pa da se onda “uzme” novac sa PayPala i da se na tu ukupnu sumu “skine” provizija od 4e…

 3. Ja videla puno pozitivnih komentara za Intesu i tamo otvorila,tek po otvaranju sve vise i vise za UniCredit, ali dobro je sto moze da se menja racun/banka. Mislim da sam sad sve pitala sto sam htela! 🙂
  Neizmerno Vam hvala na strpljenju i nesebicnosti!
  Svako dobro Vam zelim.

 4. Koliko da stavim poštarinu za EU, koliko za USA, a koliko za ostale zenlje. Radi se o prodaji pletenih stvari tipa : kapa, šal, dečije pletene stvari. Imate iskustva pa vas molim za odgovor.
  Inače veliko HVALA za sve ono što ste podelili sa nama.

 5. Postovani, imam otvorenu radnju na Etsy i malo mi je postalo nepregledno zbog raznovrsnosti proizvoda. Otvorila bih drugu radnju i neke vrste proizvoda bih prebacila u nju. Moje pitanje je posto je za tu drugu radnju potreban novi mail i novi profil, da li mogu sama sebi sa jednog profila na drugi poslati pozivnicu za otvaranje i tako obostrano iskoristiti besplatne listinge? Tehnicki ne bi trebalo da je problem…mislim,ali ne znam da li je po pravilima Etsy-ja?

  1. Poštovana,
   nikako ne preporučujem da sami sebi pošaljete link, obzirom da, čak iako u trenutku odobre 40 listinga, nakon nekog vremena ponište. Najbolje je da nađete nekog ko bi Vam poslao link. Potrebno je da otvorite poseban mail za tu novu prodavnicu, ali možete koristiti isti PayPal nalog.
   Također, u obe prodavnice morate navesti da posedujete i onu drugu.

 6. Poštovani, ja bih da otvorim radnju na Etsy, ali bih prodavala pattern design, printable ili da kazem digitalni dizajn pa za to nije potrebna poštarina, to se šalje preko računara, samo mi nije najjasnije kako? Da li preko mejla ili već ima neki poseban program?

  1. Digitalni proizvodi se postavljaju na Etsy servere prilikom postavljanje listinga i nakon plaćanja kupac može odmah da ih preuzme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *