Slanje uzoraka proizvoda u inostranstvo

Ranije sam već pisao o veleprodaji putem Etsy Wholesale portala i pomenuo sam trenutno najpovoljniji metod slanja proizvoda u inostranstvo, odnosno PostExport. Međutim, manje je poznata činjenica da se putem pošte mogu regularno slati uzorci i reklamni materijal u inostranstvo sa ciljem pridobijanja novih kupaca i unapređenja saradnje sa postojećim. Također, pokazalo mi se korisnim i za slanje uzoraka kod proizvoda za koje je u odredišnoj zemlji potrebno uraditi dodatne analize pre samog uvoza proizvoda za dalju prodaju.

Reklamni materijal i uzorci se mogu poslati sa bilo kojeg šaltera pošte, a da bi se proizvodi poslali kao uzorci potrebno je uz pošiljku, za potrebe carinskih organa, priložiti i:

Izjavu za izvoz reklamnog materijala i uzoraka potrebno je nasloviti na carinsku ispostavu koja je nadležna za Vašu poštu (Novi Sad, Beograd ili Niš).

Na ovaj način niste u obavezi slati proizvode paketom, već postoji mogućnost da uz ovu dokumentaciju proizvode pošaljete i kao preporučeno pismo. Važno je napomenuti i da ovaj način slanja mogu koristiti isključivo pravna lica i preduzetnici.

Share

2 comments

 1. Pozdrav,

  Pre par dana pokušao sam da izvezem robu u inostranstvo kao uzorak. Nije mi prvi put, već sam slao putem post-eksporta na ovaj način i nisam imao problema, do sad.

  Na fakturi je napisano da se roba šalje u vidu uzorka, sa 100% popusta, isto je navedeno i u izjavi koja je pratila fakturu. Poslati su i normativi.

  Paket je bio upućen privatnom licu.

  Koje bi bilo idealno rešenje za izvoz uzoraka, špediterske usluge su preskupe i odbijaju klijente.

  Srdačan pozdrav!

  1. Uzorke i reklamni materijal je moguće poslati i preporučenim pismom. Međutim, neke pošte ne primaju uzorak kada je u pitanju fizičko lice, a nisam se bavio time da to iskristališem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *