Slanje uzoraka proizvoda u inostranstvo

Ranije sam već pisao o veleprodaji putem Etsy Wholesale portala i pomenuo sam trenutno najpovoljniji metod slanja proizvoda u inostranstvo, odnosno PostExport. Međutim, manje je poznata činjenica da se putem pošte mogu regularno slati uzorci i reklamni materijal u inostranstvo sa ciljem pridobijanja novih kupaca i unapređenja saradnje sa postojećim. Također, pokazalo mi se korisnim i za slanje uzoraka kod proizvoda za koje je u odredišnoj zemlji potrebno uraditi dodatne analize pre samog uvoza proizvoda za dalju prodaju.

Reklamni materijal i uzorci se mogu poslati sa bilo kojeg šaltera pošte, a da bi se proizvodi poslali kao uzorci potrebno je uz pošiljku, za potrebe carinskih organa, priložiti i:

Izjavu za izvoz reklamnog materijala i uzoraka potrebno je nasloviti na carinsku ispostavu koja je nadležna za Vašu poštu (Novi Sad, Beograd ili Niš).

Na ovaj način niste u obavezi slati proizvode paketom, već postoji mogućnost da uz ovu dokumentaciju proizvode pošaljete i kao preporučeno pismo. Važno je napomenuti i da ovaj način slanja mogu koristiti isključivo pravna lica i preduzetnici.

Share

5 comments

 1. Pozdrav,

  Pre par dana pokušao sam da izvezem robu u inostranstvo kao uzorak. Nije mi prvi put, već sam slao putem post-eksporta na ovaj način i nisam imao problema, do sad.

  Na fakturi je napisano da se roba šalje u vidu uzorka, sa 100% popusta, isto je navedeno i u izjavi koja je pratila fakturu. Poslati su i normativi.

  Paket je bio upućen privatnom licu.

  Koje bi bilo idealno rešenje za izvoz uzoraka, špediterske usluge su preskupe i odbijaju klijente.

  Srdačan pozdrav!

  1. Uzorke i reklamni materijal je moguće poslati i preporučenim pismom. Međutim, neke pošte ne primaju uzorak kada je u pitanju fizičko lice, a nisam se bavio time da to iskristališem…

 2. Htela bih da prodajem na Etsy unikatni namestaj od drveta, ali, problem je sto je tezina preko 30 kg, pa nije moguce slanje postom. DHL je mnogo skup, pa me zanima da li postoji neki nacin da se resi ovakav problem.
  Hvala uapred, Sonja Bjelica

  1. Prijatelj, kada je uvozio mašine, je koristio usluge firme Cargo Partner (https://www.cargo-partner.com/) i bio je zadovoljan i cenom i uslugom. Dosta naših transportnih firmi radi i zbirni transport po Evropi, lično koristim usluge Larisa System doo iz Subotice. Najbolje je kontaktirati više transportnih firmi i raspitati se oko mogućnosti koje nude. Ili, eventualno da razmislite o manjim home-dekor proizvodima, koji bi se mogli slati poštom…

   1. Hvala na odgovoru. Pokusacu preko firmi koje ste naveli, a ako nista ne uspem, nesto cu morati da promenim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *